Skip to main content
Page is available only in Latvian
Video
Farmācija

“Pirms studijām mans priekšstats par farmāciju bija visai ierobežots – biju pārliecināts, ka farmaceits strādā vai nu aptiekā, vai arī zāļu ražošanā. Tikai vēlāk sapratu, kādas iespējas paver šī profesija,” atzīst Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) absolvents Vadims Ķīsis.

“Universitātē iegūtās zināšanas ir universālas un ļauj pēc studijām strādāt dažāda tipa aptiekās, zāļu ražošanā, pētniecībā, laboratorijās un zāļu lieltirgotavās. Farmācija ir joma, kurā dažādi cilvēki var atrast savu aicinājumu – darbs aptiekā prasa pedantisku attieksmi un komunikācijas prasmes, savukārt pētniecībā un zāļu izstrādē vajadzīga radoša pieeja.”

Vadims atzīst, ka studijas RSU bija interesantas, bet tajā paša laikā sarežģītas. Atmiņā palikuši  aizraujoši praktiskie darbi, zinoši docētāji, kā arī vairāki studiju kursi, kurā studenti ieguva vērtīgas zināšanas, piemēram, farmakognozijā par ārstniecības augiem, farmakoloģijā par zāļu iedarbību, cilvēka fizioloģijā par dažādiem procesiem organismā.

Savas karjeras laikā Vadims ir strādājis par farmaceita asistentu un farmaceitu aptiekā, piedalījies zāļu reģistrācijā, ir bijis farmaceitiskais pārstāvis. “Vēlāk sapratu, ka mani interesē klīniskie pētījumi, ar kuriem strādāju nu jau 15 gadus. Tagad uzņēmumā Grindeks esmu Zāļu pētījumu un intelektuālā īpašuma grupas vadītājs, piedalos klīnisko pētījumu organizēšanā un intelektuālā īpašuma vadībā, esmu iesaistīts vairākos zāļu izstrādes procesa posmos,” stāsta V. Ķīsis. “Darbs ir specifisks un nepārtraukti ir jāpilnveido savas zināšanas. Lielākais izaicinājums ir atrast pēc iespējas īsāku un drošāku zāļu izstrādes ceļu, tāpēc pret šo procesu jāattiecas inovatīvi un radoši. Svarīgi ir saprast aktīvo vielu iedarbību organismā, zināt slimību norisi un zāļu izstrādes procesa īpatnības, tāpēc RSU iegūtās zināšanas šeit lieti noder.

Darbs ir aizraujošs, bet prasa arī pacietību, jo zāļu izstrādes process var ilgt vairākus gadus – sava darba augļus redzu tad, kad zāles ir piereģistrētas un nonāk pie pacienta. Jāatzīst, ka ir patīkami apzināties, ka mans darbs uzlabo pacientu dzīvi.”