Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība
Rezidentūra

2019. gada 25. septembrī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē (Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā) Sandra Valeiņa aizstāvēs promocijas darbu Iedzimtas kataraktas heterogenitātes ietekme uz pseidofakiskas acs refrakcijas izmaiņām.

Iedzimta katarakta ir viena no nopietnākajām iespējamu vājredzību izraisošām pediatriskās oftalmoloģijas slimībām. Atšķirībā no pieauguša cilvēka bērna redzes sistēma ir veidošanās stadijā. Ja zīdainim vai bērnam ir katarakta jeb acs lēcas apduļķojums, vairāk vai mazāk tiks ietekmēta bērna redzes attīstība. Zīdaiņa acij, kam veikta kataraktas ķirurģiska korekcija un intraokulāras lēcas implantācija, raksturīgas acs refrakcijas izmaiņas miopiskā virzienā (palielinās tuvredzība).

Pētnieciskā darba mērķis bija pierādīt pseidofakiskas acs jeb acs, kurā implantēta mākslīgā intraokulārā lēca, refrakcijas izmaiņu saistību ar iedzimtas kataraktas heterogenitāti (nevienveidība), tajā ietverot ķirurģiskas korekcijas laika, veida un bērna acs aksiālā garuma dažādību.

Acs refrakcija ir acs spēja lauzt gaismu. Refrakcija ir atkarīga no acs optiskās sistēmas stipruma un acs garuma. Var būt dažāda veida acs refrakcijas kļūdas veidi: miopija jeb tuvredzība, hipermetropija jeb tālredzība, astigmatisms.

Darbā tika atrasts statistiski ticams acs garuma robežlielums, kuru sasniedzot acs refrakcijas izmaiņas, bērnam augot, pēc kataraktas ekstrakcijas veikšanas ar intraokulārās lēcas implantāciju būs salīdzinoši mazākas un paredzamākas.

Pamatojoties uz interdisciplināra darba pieredzi, pētījuma rezultātiem un literatūras datiem, izveidotas metodiskas rekomendācijas iedzimtas kataraktas diagnostikai, ārstēšanai un pacientu novērošanai pediatrijas oftalmologiem, kataraktas mikroķirurgiem, klīniskajiem optometristiem, neonatologiem, ģimenes ārstiem, pediatriem, medicīnas ģenētiķiem.

Darba zinātniskā vadītāja : RSU prof. Guna Laganovska.

Sandras Valeiņas disertāciju atradīsiet šeit.