Skip to main content
Page is available only in Latvian

Pirmdien, 14. oktobrī, plkst. 18.00 jau ierasti neformālajā gaisotnē kafejnīcā SPIIKIIZI notiks pirmā šā studiju gada Politikas salona diskusija. Šoreiz ar filozofu, RSU asociēto profesoru Ventu Sīli spriedīsim par mākslinieku fenomenu politikā un to, kāpēc esam savu balsi gatavi atdot par cilvēkiem, kam nav bijusi iepriekšēja politiskā pieredze.

Tradicionāli esam pieraduši redzēt, ka valstu oficiālo pārstāvju un politiskās elites aprindās nonāk cilvēki, kuru profesionālā darbība ir tikusi saistīta ar valsts pārvaldes struktūrām un institūcijām. Protams, ir gadījies kāds nomaldījies aktieris vai dzejnieks, sportists vai mūziķis un uzņēmējs, taču šķiet, ka nedz sabiedrība, nedz arī pati politiskā pārstāvniecība nav vēlējusies un spējusi laist šos māksliniekus tālāk par priekšnamu.

Situācija, gan krasi mainās pēdējo dažu gadu laikā un mākslinieki ir tikuši līdz pat viesistabas galda priekšgalam. Vienu no pasaules ietekmīgākajām valstīm pārvalda nekustamo īpašumu uzņēmējs, Eiropas karstais punkts – Ukraina, nonācis komiķa un aktiera pārvaldē. Vai sabiedrība ir zaudējusi ticību tradicionālajiem politiķiem un savas cerības ir gatava likt mākslinieku rokās, tiecoties pēc radošākiem risinājumiem savām problēmām? Vai arī sabiedrība ir attīstījusies demokrātijas izpausmēs un ir gatava paplašināt savas politiskās robežas?

Politikas salons ir RSU Eiropas studiju fakultātes projekts, kas tapis, iedvesmojoties no 17. un 18. gadsimta Londonas un Parīzes kafijas salonu tradīcijas. Tolaik šajos salonos brīvi pārsprieda sabiedriskās un politiskās aktualitātes, un šajās diskusijās faktiski dzima pilsoniskā sabiedrība, uz kuras stabilā pamata veidojās Eiropas demokrātijas. Kafijas saloni bija dažādi, bet tos vienoja trīs iezīmes: sabiedriskums, vienlīdzība un komunikācija. Turoties pie šīm trim iezīmēm, RSU ir pārnesusi tradīciju uz 21. gadsimtu, radot platformu, kur neformālā gaisotnē mijiedarboties studentiem, ekspertiem un citiem interesentiem, diskutējot par pasaulei, Latvijai un mums kā sabiedrībai aktuāliem jautājumiem.

Participants

Location

Room
Kafejnīca SPIIKIIZI
Date: