Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Uzņemšana
Sabiedrības veselība

Kaut arī sabiedrības veselības studijas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) bija pavisam nejauša izvēle, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas gatavības plānošanas un koordinācijas nodaļas vadītāja vietniece Indra Liniņa (attēlā) to ne dienu nav nožēlojusi. Nu viņa sabiedrības veselības jomā strādā jau divdesmito gadu.

indra_linina_5680.jpgFoto no privātā arhīva

Ikdienas darbā gandarījumu viņai sniedz sasniegtais rezultāts, kas ne vienmēr nāk viegli un ātri. “Sabiedrības veselības nozarē kopumā un arī jomā, kurā esmu specializējusies, – katastrofu un ārkārtas situāciju gatavības nodrošināšana –, rezultāts kādreiz jāgaida desmitiem gadu, tomēr, kad kāda ideja, kas ir izauklēta, tiek pilnībā ieviesta un var novērot tās efektivitāti, tad tiešām ir milzīgs prieks,” stāsta Indra.

Plašas un daudzpusīgas darba iespējas

Tā kā sabiedrības veselības joma ir ļoti plaša, šiem speciālistiem ir neizmērojamas iespējas darba tirgū ne tikai veselības, bet arī citās nozarēs.

“Sabiedrības veselības speciālisti atrod darbu gan publiskajā, gan privātajā sektorā,”

skaidro RSU sabiedrības veselības studiju absolvente. “Piemēram, persona var strādāt par sabiedrības veselības analītiķi publiskajā sektorā, veicot esošo veselības datu analīzi, organizējot pētījumus un sniedzot priekšlikumus veselības politikas veidošanai valstī, un tā pati persona var strādāt privātajā sektorā un organizēt pētījumus, kas nosaka konkrētā produkta virzību tirgū.”

indra_linina00.jpg2014. gads. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku apmācība individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanā, lai stiprinātu gatavību Ebolas vīrusslimības iespējamiem gadījumiem. Foto no privātā arhīva

Kam būtu vērts studēt maģistra līmenī?

RSU maģistrantūrā Indra Liniņa iestājās uzreiz pēc bakalaura studijām, un 2006. gadā viņa ieguva maģistra grādu.

“Ja man būtu izvēle, es ļoti labprāt maģistra studiju programmas lekcijas šobrīd klausītos atkārtoti, jo ir pagājis laiks, mainījusies situācija un pasniedzēji...”

nopietni saka Indra Liniņa, kura studijās gribētu iegūt “jaunas perspektīvas sabiedrības veselības nozarē, jo, strādājot tikai vienā no tās virzieniem, nav iespējams izsekot jomas attīstībai kopumā”.

Viņa uzskata, ka sabiedrības veselības pamatjautājumi būtu plašāk jāiekļauj klasisko veselības aprūpes profesionāļu apmācību programmās un tiem jābūt arī pamatstudiju programmās. “Manuprāt, jo vairāk dažādu specializāciju veselības nozares profesionāļu apgūst sabiedrības veselības konceptu, jo lielāks ieguvums ir veselības nozarei kopumā,” ir pārliecināta sabiedrības veselības speciāliste.

indra_linina_8595.jpg2020. gada janvāris. Indra Liniņa uzstājas Eiropas Komisijas semināra "Vienota rīcība, gatavības stiprināšana nopietniem pārrobežu draudiem veselībai Eiropas Savienībā un Starptautisko sabiedrības veselības aizsardzības noteikumu ieviešanā” atklāšanā Rīgā. Foto no privātā arhīva

RSU maģistra studiju programmu Sabiedrības veselība Indra iesaka

“ļoti motivētiem profesionāļiem, kuri plāno turpināt savu karjeru attiecīgajā jomā”.

Jautāta, kā izdevās maģistra studijas apvienot ar darbu un ikdienas pienākumiem, Indra atbild, ka studijas RSU bijušas saplānotas “ļoti efektīvi un tā, lai tās veiksmīgi apvienotu gan ar darbu, gan ar privāto dzīvi. Neatminos, ka studijas man būtu īpaši traucējušas.”