Skip to main content
Page is available only in Latvian
Atzinība

17. janvārī Paula Stradiņa dzimšanas dienā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tika paziņots gadskārtējās profesora Stradiņa balvas ieguvējs. Šogad tas ir Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes Ortopēdijas katedras vadītājs prof. Andris Jumtiņš, kuram balva tiks pasniegta par izcilu ieguldījumu ortopēdijas attīstībā Latvijā.

Prof. Andris Jumtiņš ir aktīvi iesaistījies RSU studiju procesa un pētniecības nodrošināšanā un pilnveidē, kā arī kopš 2009. gada ir Medicīnas fakultātes Ortopēdijas katedras vadītājs. Andris Jumtiņš ir traumatologs ortopēds VSIA Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca un traumatologs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā.

Viņš ir vairāk nekā 200 zinātnisko publikāciju autors, sekmīgi vada un vadījis vairākus doktora darbus, sniedzis paraugoperācijas gan Latvijā, gan ārvalstīs, kā arī veidojis grāmatu Traumatoloģija un ortopēdija. Profesors vairāk nekā 30 gadu skolojis studentus un rezidentus. Vadījis trīs promocijas darbus un 13 kvalifikācijas darbus, ir vairāku profesionālo asociāciju biedrs un vadītājs. Andris Jumtiņš ir veicis operācijas daudziem simtiem pacientu un ir sava veida rekordists, jo sekmīgi pārstādījis gūžas locītavu pat 94 un 97 gadus veciem pacientiem.

Paula Stradiņa balvas svinīgā pasniegšanas ceremonija tradicionāli notiek pāris mēnešus pēc tās saņēmēja paziņošanas.

Paula Stradiņa balvu 1983. gadā dibinājis Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ar mērķi novērtēt izcilus pētījumus medicīnas vēsturē un ievērojamu veikumu praktiskajā medicīnā. Balva nosaukta par godu izcilajam ķirurgam, onkologam, slimnīcas, muzeja un medicīnas māsu skolas dibinātājam profesoram Paulam Stradiņam. Kopš 1991. gada balvas piešķiršanā piedalās Latvijas Zinātņu akadēmija, savukārt RSU balvas nominantu izvirzīšanā piedalās kopš 2014. gada. Balvas autors ir tēlnieks Jānis Strupulis.