Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība

26. jūnijā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Klīniskās medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Ints Bruņenieks aizstāvēs promocijas darbu Taisnās zarnas sienas klīniskās, biomehāniskās un morfoloģiskās īpatnības pacientiem ar obstruktīvās defekācijas sindromu.

Hronisku aizcietējumu incidence populācijā ir līdz 17 %, un ar vecumu to biežumam ir tendence palielināties. Pusē hronisku aizcietējumu gadījumu novēro obstruktīvās defekācijas sindromu, kas ir taisnās zarnas funkcionāli traucējumi, kā dēļ pacientiem ir taisnās zarnas iztukšošanās grūtības, nepilnīgas iztukšošanās sajūta, aizcietējumi.

Biežākā obstruktīvās defekācijas sindroma anatomiskā atradne ir rektocēle – taisnās zarnas priekšējās sienas maisveida izspīlējums maksts dobumā. Precīzs rektocēles patofizioloģiskais rašanās mehānisms līdz šim nebija skaidrs.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot obstruktīvās defekācijas sindroma un rektocēles patofizioloģisko rašanās mehānismu. 

Pētījumā tika noteiktas taisnās zarnas priekšējās un mugurējās sienas biomehāniskās īpašības un morfoloģiskās izmaiņas salīdzinājumā ar kontroles grupu. Biomehānikas eksperimentos noskaidrojām, ka obstruktīvās defekācijas sindroms pacientiem salīdzinājumā ar kontroles grupu ir palielināta graujošā deformācija (deformējamība) un samazināts audu stingums gan priekšējā, gan mugurējā sienā. Morfoloģiskajos izmeklējumos obstruktīvās defekācijas sindroma pacientiem tika konstatēts samazināts kolagēna blīvums taisnās zarnas mugurējā un priekšējā sienā, bet priekšējā sienā tika novērots arī palielināts nervu šķiedru un Cajal šūnu blīvums.

Tika secināts, ka obstruktīvās defekācijas sindroma rašanās primārais mehānisms ir kolagēna blīvuma samazināšanās taisnās zarnas gan priekšējā, gan mugurējā sienā, rezultātā palielinājās zarnas sienas deformējamība un samazinājās audu stingums. Kā kompensatorais mehānisms taisnās zarnas sienā rodas palielināts nervu šķiedru un Cajal šūnu blīvums neirālā tonusa palielināšanai. 

Obstruktīvās defekācijas sindroma pacientiem turpmāk kā ārstniecības un profilaktiskās metodes būtu attīstāmas taisnās zarnas sienas kolagēna blīvumu palielinošas procedūras, lai novērstu rektocēles un aizcietējumu veidošanos.