Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem

2. augustā Grīziņkalnā Rīgas Stradiņa universitātes maģistra studiju programmas Mākslas terapija studentes sadarbībā ar labdarības organizāciju Palidzesim.lv organizēja radoši izglītojošu pasākumu bērniem un jauniešiem Piedzīvo vasaru mākslā. Bērniem un jauniešiem tika piedāvāta bezmaksas iespēja iepazīt mākslas terapijas virzienus, piedalīties mākslas terapijas sesijās un radošajās darbnīcās, kas palīdz iepazīt sevi, atpazīt savas emocijas, attīsta radošumu, komunikāciju, sadarbības prasmes, kā arī paplašina redzesloku.

Pasākuma mērķis bija piesaistīt sabiedrības uzmanību mākslas terapijas nozīmīgumam un tās neierobežotajām iespējām psihoemocionāla atbalsta sniegšanā, īpaši – krīzes apstākļos.

makslas_diena_berniem05.JPG

Foto: Vladislavs Proškins, "F64"

COVID-19 noteiktie ierobežojumi diemžēl ir būtiski samazinājuši iespēju bērniem un jauniešiem socializēties un komunicēt ar vienaudžiem, iegūt pozitīvas emocijas un jaunas prasmes. Savukārt bērni un jaunieši ar invaliditāti šajā laikā ir bijuši vēl lielākā izolācijā nekā līdz pandēmijai, jo viņu imūnsistēma ir īpaši jutīga, tāpēc šis viņiem ir bijis ļoti grūts laiks. Turklāt ārkārtas situācijā daudziem no vecākiem ir bijuši ierobežoti līdzekļi, līdz ar to viņi nevar nodrošināt bērniem radošas un pilnvērtīgas aktivitātes, kas veicina attīstību un paplašina zināšanas. Šāda situācija būtiski ietekmē bērnu un jauniešu psihoemocionālo labsajūtu.

makslas_diena_berniem04.JPG

Foto: Vladislavs Proškins, "F64"

Mākslas terapija, kas ietver dejas un kustību, drāmas, vizuāli plastiskās un mākslas terapiju, ir veids, kā bērni un jaunieši var radoši izpausties un pastāstīt par savām jūtām, sajūtām un emocijām, kas piedzīvotas ārkārtas situācijas laikā. Tieši sajūtu un emociju apzināšana un veselīga izpaušana ir veids, kā uzlabot psihoemocionālo labsajūtu. Mākslas terapija var palīdzēt mācīties ievērot robežas, mazināt iekšējo trauksmi, veidot veselīgu pašapziņu.

makslas_diena_berniem00.JPG

Foto: Vladislavs Proškins, "F64"

Pasākuma dalībniekiem bija iespēja iepazīt četrus mākslas terapijas virzienus (dejas un kustību terapija, drāmas terapija, vizuāli plastiskās mākslas terapija un mūzikas terapija) un to nozīmi indivīda personības izaugsmē un/ vai veselības uzlabošanā.

Pasākumu finansiāli atbalstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.