Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Sestdien, 26. septembrī, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notiks konference Latvijas ārstiem Covid un mēs, kurā uzstāsies Latvijas vadošie pētnieki un mediķi, kas ārstējuši Covid-19 pacientus, pieredzējuši vides veselības eksperti, kā arī citi profesionāļi. Ievērojot epidemioloģiskos noteikumus, konference noritēs vienlaikus klātienē un attālināti. 

"Konferences mērķis ir Latvijas ārstiem vienkopus diskutēt par aktuālo saistībā ar jauno koronavīrusu, kā arī interpretēt starptautisko, ar veselības jautājumiem saistīto organizāciju faktus un zinātnisko žurnālu publikācijas. Īpaši svarīgi ir tas, ka Latvijas zinātnieki, valsts pētījumu programmas Covid-19 seku mazināšanai vadošie speciālisti ziņos par savu pētījumu sākotnējiem rezultātiem," norāda konferences organizatore, RSU Infektoloģijas katedras vadītāja profesore Ludmila Vīksna, kuras uzruna Zināmais nezināmajā, teorētiskais praktiskajā atklās konferenci.    

Par Latvijā cirkulējošo SARS-CoV2 vīrusu genomu īpatnībām konferences dalībniekiem stāstīs Latvijas Biomedicīnas pētniecības un studiju centra direktors, molekulārbiologs Jānis Kloviņš, savukārt par antivielu atbildi pret SARS-CoV2 – molekulārbioloģe Aija Linē. Tikmēr par Covid-19 individuālo aizsardzības līdzekļu un vides jautājumiem stāstīs RSU Darba drošības un vides veselības institūta direktors asociētais profesors Ivars Vanadziņš. Mediķi arī tiks iepazīstināti ar videoinstruktāžu aizsarglīdzekļu lietošanai savai un apkārtējo drošībai, kuru sagatavojis Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts docents Reinis Balmaks un RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra eksperti. 

Konferences praktiskā daļa aptvers mediķu pieredzi, ārstējot un diagnosticējot Covid-19 slimību pacientiem Latvijas ārstniecības iestādēs. Ar tipisku, atipisku un smagu Covid-19 norises klīnisko gadījumu iepazīstinās Latvijas Infektoloģijas centra HIV/ AIDS un neskaidro drudžu nodaļas vadītāja asociētā profesore Gunta Stūre, Latvijas Infektoloģijas centra Aknu slimību nodaļas vadītāja asociētā profesore Ieva Tolmane un RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba.

Tipiskās radioloģiskās izmaiņas Covid-19 pacientiem ieskicēs radiologs diagnosts RSU asociētais profesors Ardis Platkājis, bet ar laboratorās diagnostikas praktiskajiem aspektiem un interpretācijas iespējām iepazīstinās – docente Jeļena Storoženko. Konferences prezentāciju daļu noslēgs RAKUS laboratorijas galvenais speciālists Sergejs Ņikišins, stāstot par Latvijas laboratoriju praktiskajām iespējām Covid-19 specifiskajā diagnostikā.

Plašāka informācija un konferences programma