Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Pētniecība

Cilvēka acs lēcas subluksācija ir iedzimts vai iegūts lēcas saišu daļējs trūkums vai vājums, kas kataraktas (lēcas apduļķošanās) operācijas nepieciešamības gadījumā ir izaicinājums ķirurgam, rada papildu komplikāciju riskus operācijas  norisē, kā arī ietekmē tās rezultātu ilgtermiņā.

Darba mērķis bija analizēt cilvēka acs lēcas priekšējās kapsulas atveres (kapsulorekša) izmaiņas pēc kataraktas operācijas pacientiem ar subluksētu lēcu un pierādīt tās saistību ar lēcas saišu vājumu/ trūkumu, kā arī izvērtēt izmantotās ķirurģijas metodes un izmantoto materiālu efektivitāti.

Pētījumā tika konstatēta pakāpeniska cilvēka acs lēcas priekšējās kapsulas atveres samazināšanās pēc kataraktas operācijas ar subluksētu lēcu. Tās saistība ar dažādiem faktoriem (piem., glaukoma, trauma, pseidoeksfoliāciju sindroms) un izmantotajiem materiāliem (piem., kapsulas tensijas riņķis, hidrofobās akrila intraokulārās lēcas) tika ņemta par pamatu priekšējās kapsulas atveres samazināšanās ātruma modeļa izveidošanā, tādējādi palīdzot identificēt pacientus ar potenciāli strauju un izteiktu kapsulas atveres samazināšanos, kas savukārt  ļauj izvairīties no iespējamajām komplikācijām. Izmantotā ķirurģiskā pieeja ļauj subluksētas lēcas operāciju pielīdzināt parastai kataraktas operācijai.

Jura Vanaga promocijas darba Acs lēcas priekšējās kapsulas atveres izmaiņas pēc kataraktas operācijas pacientiem ar subluksētu lēcu aizstāvēšana notiks 7. aprīlī. Plašāka informācija.