Skip to main content
Page is available only in Latvian
Starptautiskā sadarbība
EIT Health

Pagājušajā nedēļā notika tehnoloģiju konference Deep Tech Atelier, kuru trešo reizi rīkoja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra. Baltijā vērienīgākā tehnoloģiju pasākuma mērķis ir sekmēt zinātņietilpīgas ekosistēmas attīstību, un šogad tas bija veltīts kosmosa un veselības aprūpes tehnoloģijām, kā arī zinātnisko atklājumu komercializācijai.

Piektdien, 16.aprīlī, Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta veselības kopienas (EIT Health) Latvijas pārstāvniecība, kura atrodas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), rīkoja konferences sesiju ar nosaukumu Latvijas veselības aprūpes inovācijas: jaunuzņēmumu un slimnīcu sinerģija.

EIT Health Latvijas pārstāvniecības veiktā pētījuma Veselības aprūpes jaunuzņēmumu un slimnīcu sadarbība Latvijā rezultātus sesijā prezentēja RSU Starptautisko sakaru departamenta (SSD) direktore Baiba Pētersone. Veiktais pētījums rāda, ka dažādu faktoru – sabiedrības novecošanās, prasības pēc augstākas dzīves kvalitātes, Covid-19 pandēmijas utt. – ietekmē aizvien pieaug interese par inovatīviem veselības aprūpes risinājumiem. Pašlaik šie risinājumi jau veiksmīgi darbojas vairākās veselības aprūpes jomās (piemēram, telemedicīna), bet vēl joprojām ir nepieciešams tos ieviest daudzās citās (datu apstrāde, analīze un uzglabāšana u. c.).

deep_tech_atelier.png

Pētījumā arī apskatīts sadarbības process – tā sākšana, sekmējošie un traucējošie faktori, ieguvumi no sadarbības un iespējas to nākotnē stiprināt.

Diskusijā pēc pētījuma rezultātu prezentācijas piedalījās augstākā līmeņa vadītāji no slimnīcām un veselības aprūpes jaunuzņēmumiem: Rīgas 2. slimnīcas valdes priekšsēdētājs Sandris Petronis, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs un Lielo slimnīcu asociācijas vadītājs Valts Ābols, Longenesis valdes priekšsēdētājs un līdzdibinātājs Sergejs Jakimovs un CastPrint līdzdibinātājs Sigvards Krongorns. Diskusiju moderēja Juris Šteinbergs.

EIT Health strādā, lai risinātu Eiropas veselības aprūpes izaicinājumus, atbalstot sadarbību starp dažādiem veselības aprūpes ekosistēmas dalībniekiem. Pēdējos divu gadus EIT Health Latvijas pārstāvniecība ir īpaši akcentējusi inovatīvu risinājumu ieviešanu slimnīcu vidē. Ar šo pētījumu centāmies apzināt gan Latvijas slimnīcu, gan jaunuzņēmumu pieredzes un vajadzības, lai EIT Health varētu sniegt arī savu ieguldījumu uz pacientiem orientētas veselības aprūpes nodrošināšanā,” tā B. Pētersone.

Deep Tech Atelier atklāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Īpaši aicināto runātāju vidū bija Eiropas Kosmosa aģentūras ģenerāldirektors Jozefs Ašbahers (Josef Aschbacher), SpaceFund un Earth Light valdes priekšsēdētājs Riks Tumlinsons (Rick Tumlinson), uzņēmējs un investors Igors Beukers (Igor Beuker) un jaunuzņēmumu dibinātājs un autors Aškans Fardosts (Ashkan Fardost).

Deep Tech Atelier mērķauditorija ir uzņēmēji, tehnoloģiju inovatori, zinātnieki, investori, valdības un publiskā sektora pārstāvji, akseleratori  un nozares speciālisti. Pasākuma laikā notika lekcijas, diskusijas, darbnīcas, domnīcas, un ideju un kontaktu biržas.

Latvijā EIT Health pārstāv RSU kopš 2018. gada nogales. Sadarbību ar EIT Health universitātē koordinē tās Starptautisko sakaru departaments. EIT Health programmās un aktivitātēs ir iesaistījušies dažādi Latvijas veselības aprūpes ekosistēmas dalībnieki, tostarp jaunuzņēmumu pārstāvji, medicīnas speciālisti, veselības aprūpes administratori un lēmumpieņēmēji, studenti un pētnieki, kā arī veselības aprūpes un inovāciju profesionālās asociācijas.