Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Šopavasar Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) klajā nāks divi jauni izdevumi, kas tapuši kā atbilde Covid-19 pandēmijas izraisītajam transformācijas laikam. Ne vien izglītojošo, veselības un psiholoģiskās palīdzības jomu profesionāļiem, bet visiem, kuri meklē risinājumus dzīves balansa noturēšanai, mērķēts RSU profesores Kristīnes Mārtinsones sastādītais Pašpalīdzības un pašvadības iespēju arsenāls krīzes un transformāciju laikā: metodes ikvienam. Tikmēr RSU docētājas Baibas Pumpiņas veidotā grāmata Supervīzija izglītības vidē paredzēta tieši pedagogiem, un tās mērķis ir veicināt plašāku izpratni par supervīzijas izmantojumu izglītības vidē. Abas grāmatas pieejamas arī elektroniskā veidā ikvienam interesentam.

Patlaban mūsu ikdiena ir būtiski mainījusies – nenoteiktība, nepieciešamība pielāgoties biežajām pārmaiņām, izmaiņas privātās dzīves un darba balansā ietekmē katru no mums. RSU Veselības un psiholoģijas pedagoģijas katedras vadītāja profesore Kristīne Mārtinsone norāda, ka nepieciešamību pēc jaunajiem izdevumiem katedras kolēģi saskatīja, redzot, ka pašu un līdzcilvēku resursu atjaunošana un dzīves balansa saglabāšana pēdējā gada laikā prasa daudz apzinātāku un plānotāku pieeju nekā iepriekš. “Tas rosināja domāt par veidu, kā iespējams spēcināt un bagātināt citam citu šajā laikā. Arī profesionāļu interese par dažādiem vienkāršiem un praktiskiem risinājumiem šim krīzes laikam palīdzēja pieņemt lēmumu par atbalsta materiāla izveidi,” saka profesore, piebilstot, ka sava nozīme bijusi arī pētījuma rezultātiem par Latvijas iedzīvotāju psihisko veselību un psiholoģisko noturību, kā arī zinātnieku prognozēm par pandēmijas ilgtermiņa sekām. 

Izdevums Pašpalīdzības un pašvadības iespēju arsenāls krīzes un transformāciju laikā: metodes ikvienam ietver atziņas par veselīgu darba vidi, pašpalīdzības prasmju stiprināšanu, laika plānošanu ikdienas līdzsvaram, resursu identificēšanu, stresa pārvarēšanu, apzinātību, emociju regulēšanu, prokrastinācijas mazināšanu, izdegšanas profilaksi un citām tēmām, kas aktuālas teju ikvienam. Tikmēr grāmata Supervīzija izglītības vidē adresēta tieši pedagogiem, kuri patlaban piedzīvo īpaši izaicinājumiem bagātu laiku un kuru labizjūta ietekmē kvalitatīvu mācību procesu, attiecību veidošanos ar skolēnu, viņa vecākiem un sabiedrību kopumā. “Supervīzija ir nozīmīgs resurss dažādu ar profesionālo darbību saistītu jautājumu risināšanā – tā ir iespēja mācīties no savas un citu pieredzes, modelēt un sagatavoties nākotnes situācijām, gūt atbalstu un iedvesmu, kā arī mazināt stresu un izdegšanu,” uzsver grāmatas sastādītāja, studiju programmas Supervīzija vadītāja Baiba Pumpiņa. 

Abu izdevumu atklāšanas svētki noritēs piektdien, 23. aprīlī, plkst. 9.00-10.00, Zoom vidē. Saite uz pasākumu rodama RSU mājaslapā www.rsu.lv/notikumi/divu-jaunu-rsu-izdevumu-prezentacija. Atklāšanas svētki norit 7. Starptautiskās zinātniski praktiskās konferences Veselība un personības attīstība: starpdisciplinārā pieeja ietvaros, kas norisinās trīs dienu garumā no 22. līdz 24. aprīlim. Elektroniskie jaunizdevumi rodami RSU e-resursu vietnē DSpace: bit.ly/RSU-paspalidziba un bit.ly/RSU-supervizija.