Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Komunikācija un mediji
Darbiniekiem
Pētniecība

Nu jau tradicionāli pavasara semestra izskaņā klajā nāk Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultātes studentu pētnieciskās žurnālistikas izdevums Inquisitio. Šajā, pēc kārtas septītajā numurā, studenti pētījuši nelegālo mājdzīvnieku pavairošanas biznesu, funkcionālās pārtikas iedarbību, ar baznīcām nesaistītās reliģiskās organizācijas un influenceru artavu to popularitātei u. c.

inquisitio_2021_7.jpg

Žurnāla atklāšanas pasākums noritēs Facebook tiešraidē 17. jūnijā plkst. 15.00.

Inquisitio redaktore ir Komunikācijas fakultātes dekāne profesore Anda Rožukalne, un tā saturu veidojuši studiju programmas Žurnālistika studenti. Inquisitio dizainu un maketu veidojis Modris Brasliņš, literārās redaktores – Indra Orleja un Ināra Mikažāne.

Lielo pētījumu sadaļā nelegālo mājdzīvnieku tirgu Latvijā analizē Jūlija Bite, nošķirot četrkājaino draugu audzētājus no pavairotājiem, kuri pāro kaķus un suņus "bez dokumentiem", pēcāk pārdodot tos kā šķirnes dzīvniekus. Veiktais pētījums izgaismo šī biznesa aizkulises, iezīmējot, kā cilvēku vēlme ietaupīt turpina uzturēt šo no dzīvnieku labturības viedokļa apšaubāmo rūpalu. Tikmēr radio ētera balss un raidījumu producente Karmena Stepanova Inquisitio paceļ noslēpumu plīvuru, kas sedz ar baznīcām nesaistītās reliģiskās organizācijas un Instagram influenceru artavu, rekrutējot šo organizāciju sekotājus.

Sociālās vides pētījumu sadaļā Martina Vaivode un Monta Kaiva Konovalova meklē atbildes uz jautājumiem par feminisma jēgu mūsdienās un dažādām izpratnēm par sievišķības jēdzienu. Raksta tapšanā iesaistīta teoloģe un rakstniece Ilze Jansone, seksualitātes pētniece un psihoterapeite Kristīne Balode, kultūrvēsturnieks prof. Deniss Hanovs, sociālantropoloģe Jana Kukaine, kā arī alternatīvu uzskatu paudēji – psihoterapeits Viesturs Rudzītis un vēdiskais rupors Uģis Kuģis, kā arī virkne ar sociālajos medijos aktīvām jaunietēm. Sanija Svipsta savā rakstā pievēršas mūžīgajam darbu novilcināšanas jeb prokrastinācijas fenomenam, kas labi pazīstams skolēniem un studentiem. Tās iemeslus autore izzina kopā ar RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas ekspertu doc. Artūru Utinānu, nonākot pie padomiem, kā no prokrastinācijas izvairīties.

Mediju un kultūras pētījumu sadaļā šoreiz uzmanības centrā leģendām apvītais Džordžs Soross, kura personības tuvplānu rakstā ieskicējusi Monta Kaiva Konovalova. Pakalpojumu un dzīves kvalitātes pētījumu sadaļā studenti izvērsušies trīs virzienos. Samanta Peipiņa un Sanija Svipsta kopīgā rakstā analizējušas kredītsaistības studentu dzīvē – kur un kādiem mērķiem studenti mēdz aizņemties, cik bargi ir nebanku aizdevēju nosacījumi un cik vienkārši vai sarežģīti parādu valgos ir nonākt studentam, kam nav regulāru un stabilu ienākumu. Tikmēr Samanta Peipiņa uz savas, ģimenes locekļu un pludmales volejbolista Aleksandra Samoilova ādas pēta funkcionālo pārtiku jeb pulverīšus, no kuriem var iegūt smūtijus, kokteiļus, zupas, biezeņus un citas, kā ražotāji norāda, vitamīniem un proteīniem bagātas maltītes. Studente skata arī piramīdas principos balstīto biznesa modeli šo pulverīšu izplatītājiem, kā arī šādu produktu drošību un likumīgumu. Tikmēr Mārcis Egle aktualizē ceļgala krustenisko saišu plīsumu Latvijas izcelsmes basketbolistu vidū – traumu, kas pirms vairākām desmitgadēm sportistam nozīmēja karjeras beigas, taču nu, pateicoties sporta medicīnai, ļauj atgriezties laukumā.

Žurnāls augstskolas paspārnē iznāk jau kopš 2015. gada, un, kā norādījusi profesore Anda Rožukalne, Inquisitio kalpo par treniņpoligonu jaunajiem žurnālistikas censoņiem, kuru vārdus kādudien redzēsim Latvijas rakstošajos un raidošajos medijos.