Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Studentiem
Darbiniekiem

Lai iezīmētu sākotnējos vasaras uzņemšanas rezultātus Latvijas un ārvalstu studentiem, ieskicētu gaidāmo epidemioloģisko regulējumu un situāciju ar vakcināciju pret Covid-19 studentu, docētāju un darbinieku vidū, kā arī apskatītu citus aktuālus jautājumus, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors prof. Aigars Pētersons ceturtdien, 8. jūlijā, sniedza interviju LTV1 raidījumam Rīta Panorāma.

Jaunos studentus augstskola šovasar uzņem 62 latviski īstenotās studiju programmās un astoņās programmās angļu valodā. Lai arī vietējo un ārvalstu studentu uzņemšana vēl ir procesā, RSU, kas jau piekto gadu atzīta par augstskolu reputācijas līderi Latvijā, ir gandarīta par studētgribētāju interesi. Rektors akcentēja programmas Medicīna, Fizioterapija un Uzturs kā patlaban pieprasītākās medicīnas un veselības aprūpes studiju virzienā. Tikmēr starp sociālo zinātņu programmām, kā liecina uzņemšanas dati, visvairāk pieteikumu patlaban saņemti programmās Psiholoģija, Tiesību zinātne un Multimediju komunikācija. Vietējo studentu uzņemšana pamatstudijās turpinās līdz 12. jūlijam, maģistrantūrā – līdz 15. jūlijam.

Arī ārvalstu studentu vasaras uzņemšana vēl nav noslēgusies, taču ir redzams, ka visās studiju programmās būs vairāk pieteikumu nekā iepriekšējos gados. Tas, kā norādīja rektors, ietekmēs nevis uzņemto studentu skaitu, bet gan kvalitāti, jo pieaugs konkurss uz vienu studiju vietu. Valstu ziņā līderi patlaban ir reflektanti no Vācijas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas un Itālijas. RSU jau gadiem bijusi Latvijas izglītības eksporta līdere. Patlaban aptuveni 26 % RSU studentu ir ārvalstnieki, no kuriem ap 40 % ir no Vācijas, 38 % – no Skandināvijas.

rsu_rektors_sniedz_interviju_ltv1.png

Vaicāts par vakcinācijas stāvokli, profesors A. Pētersons norādīja, ka precīzu datu augstskolai patlaban nav, taču starp RSU mācībspēkiem aptuveni 80 % varētu būt vakcinēti. Līdzīgi skaits – 80 % vakcinēto un izslimojušo – ir starp šā gada absolventiem. Tas iezīmējies, jūnijā rīkojot klātienes izlaidumus, kur vien aptuveni 20 % vajadzējis veikt augstskolas apmaksātos Covid-19 testus. Runājot par jauno akadēmisko gadu, rektors vairākkārt uzsvēra nepieciešamību pēc infekcijdrošas vides augstskolā. Līdzšinējā vīrusa attīstība ir skaidri demonstrējusi, ka nevaram paredzēt un novērst visus riskus, taču varam maksimāli daudz izdarīt profilaktiski, lai atkal nodrošinātu infekcijdrošu vidi, klātienes studijas un darbu, klīniskās prakses un pētniecību. Līdzīgas prasības vakcinēties vai testēties, kā norādīja rektors, saviem studentiem un darbiniekiem noteikušas daudzas universitātes ES un ASV.

Rīta Panorāmas vadītāji augstskolas flagmani izvaicāja arī par augstākās izglītības pārvaldības reformu, ieviešot augstskolās padomes. Kā norādīja rektors prof. Aigars Pētersons, padomes varētu nest lielu pienesumu augstākajai izglītībai ar noteiktumu, ka tiek izvēlēti spējīgi un zinoši kandidāti. Šajā ziņā rektors cerīgi raugās uz nozares ministrijām.