Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Skolēniem
Skolotājiem

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) aicina 11. un 12. klašu skolēnus, kuriem ir interese par veselības aprūpi, pieteikties Jauno mediķu akadēmijā (JMA). 15. septembrī plkst. 14.00 RSU mājaslapā JMA sadaļā tiks ievietota saite, kuru atverot pretendentiem būs iespēja aizpildīt dalībnieka anketu. Šogad JMA tiks uzņemti pirmie 250 jaunieši, kuri būs iesnieguši pieteikšanās anketu. Šie vidusskolēni vienas darba dienas laikā saņems e-pastu par to, kas jādara tālāk, lai pabeigtu reģistrāciju.

Akadēmijas septiņu gadu pieredze liecina, ka, pateicoties lielajai interesei, dalībnieku rindas tiek aizpildītas dažu minūšu laikā, tādēļ organizatori aicina potenciālos dalībniekus nekavēties. Kad noteiktais 250 dalībnieku skaits tiks sasniegts, īpašā saite no RSU mājaslapas tiks izņemta.

JMA sāksies 30. septembrī un turpināsies līdz maija beigām. Kopumā 23 nodarbības notiks ceturtdienās no plkst. 16.00 līdz 17.30. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, JMA mācību portfelis ir pieaudzis par četrām nodarbībām. Tas noticis, pateicoties tādiem jaunumiem JMA kalendārā kā RSU Anatomijas muzeja virtuālais apmeklējums un muzeja speciālistu vadīta nodarbība Zoom vidē, kā arī neiroloģijas, neiroķirurģijas, uroloģijas un citu studentu zinātnisko pulciņu iesaiste. Līdzīgi kā citus gadus, jaunieši iepazīs tādas tēmas kā anestezioloģija un intensīvā terapija, traumatoloģija, ķirurģija, dzemdniecība, psihosomatika u. c.

foto_jma_2020_tiessaiste.jpg

"JMA mērķis ir ne tikai piesaistīt jaunus kolēģus medicīnas studijām un paplašināt labi sagatavotu veselības aprūpes speciālistu loku, bet arī izglītot un dot zināšanas, kuras jaunieši var izmantot gan ģimenē, gan draugu vidū," pastāstīja docents Ingus Skadiņš.

JMA mācību spēku komandu veidos izcilākie RSU docētāji, piemēram, Ortopēdijas katedras vadītājs prof. Andris Jumtiņš, Anestezioloģijas un reanimatoloģijas katedras vadītājs prof. Indulis Vanags, Oftalmoloģijas katedras vadītāja prof. Guna Laganovska, kā arī vecāko studiju gadu studenti, kuri dalīsies ar savām zināšanām izvēlētajā specialitātē un stāstīs par studiju procesu un studentu dzīvi RSU.

Mācību gada laikā JMA organizatoriem ir nodoms sākt arī klātienes nodarbības. Tām būs atsevišķa pieteikšanās, kuras laiks vēl nav noteikts un ir cieši saistīts ar epidemioloģisko situāciju. Klātienes nodarbībām varēs pieteikties dalībnieki no šī gada JMA dalībnieku vidus un citi interesenti.

foto_jma.jpg

RSU pieredze liecina, ka katru gadu vidēji 40 – 50 % no jaunajiem studentiem, kas uzsāk studijas medicīnas, zobārstniecības, rehabilitācijas, sabiedrības veselības un citās veselības aprūpes studiju jomās, ir JMA dažādu gadu absolventi. Šogad kopā ar 250 skolēniem no visas Latvijas mācības sāks arī aptuveni 200 vidusskolēni no JMA Valmieras filiāles un RSU sadarbības skolām – Rīgas Klasiskās ģimnāzijas un Rīgas 41. vidusskolas.