Skip to main content
Page is available only in Latvian
Jubilejas

Šodien, 28. septembrī, starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsala izstādes Medbaltica ietvaros notiks konference Rehabilitācija un uzturs, kas daļēji būs veltīta Latvijas uztura speciālistu izglītības jubilejai. Šoruden aprit 15 gadi, kopš 2003. gadā pirmo reizi Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) studenti sāka mācības programmā Uzturs. Konferenci rīko RSU Rehabilitācijas fakultāte, Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte, Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība un Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija.

Par  uztura speciālistu izglītības sākumiem un uztura zinātnes vietu pētniecībā stāstīs bakalaura studiju programmas Uzturs un maģistra studiju programmas Uzturzinātne vadītāja Lolita Neimane un RSU Medicīnas fakultātes profesors Jānis Vētra, bet par uztura speciālistu izglītību šodien un nākotnes perspektīvām runās RSU veselības studiju prorektors prof. Guntis Bahs. Konferencē uzstāsies arī Veselības ministrijas, sadarbības augstskolu, ārstniecības iestāžu, pārtikas ražotāju, pacientu organizāciju un citu partneru pārstāvji.

Plašāka informācija un konferences "Rehabilitācija un uzturs" programma

"Profesionālu un augsti kvalificētu uztura speciālistu nozīme mūsdienās arvien pieaug, jo daudzu slimību cēlonis ir nepareizs uzturs, nepiemēroti ēšanas paradumi un pārtika," uzsver RSU docētāja Lolita Neimane.

Rehabilitācijas fakultātes bakalauru studiju programmā Uzturs kopš pirmā izlaiduma 2007. gadā kopumā ir bijis 181 absolvents. Interese par studijām ir strauji augusi, par ko liecina gan iestāšanās konkurss, gan augošais studentu skaits. 2007. gadā programmai bija pieci absolventi, bet šā gada pavasarī to absolvēja četrkārt vairāk uztura speciālistu. Uztura speciālists ir augsti kvalificēta ārstniecības persona, kura piedalās pacientu veselības veicināšanas, izglītošanas, ārstniecības un rehabilitācijas procesā. Maģistra studiju programma Uzturzinātne ir spilgts augstskolu sadarbības piemērs, jo to kopīgi īsteno RSU, Latvijas Universitāte un Latvijas Lauksaimniecības universitāte. Kopš pirmā izlaiduma 2008. gadā to ir absolvējuši 102 studenti.

Absolventi strādā Veselības ministrijā, Slimību profilakses un kontroles centrā, vairākos zinātniski pētnieciskajos institūtos, piemēram, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā Bior, veselības centros un slimnīcās, piemēram, Medicīnas sabiedrībā ARS, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, Veselības centrā 4 un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī citviet. Absolventi arī izvēlas akadēmisko karjeru, studē doktorantūrā, kļūst par docētājiem, nodarbojas ar pētniecību, izveido un piedalās dažādos projektos.