RSU studiju programma "Uzturs" | RSU Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par programmu

Studiju virziens:
Veselības aprūpe
Bakalaura studiju programma
akreditēta līdz
Iegūstamais grāds:
Profesionālais bakalaura grāds veselības aprūpē un uztura speciālista kvalifikācija
Valoda: Latviešu
Apjoms kredītpunktos/ECTS: 160/240
Lekciju norises vieta: Rīga
Pilna laika studijas
4 gadi
Darbdienās
9.00–18.00
Vietu skaits:
12 budžeta
3 maksas
2 200,00 EUR/gadā

Programma un studiju metodes

Studiju vide

Mūsu studiju programmas rezultāti atbilst Latvijas uztura speciālista profesijas standartā aprakstītajām zināšanām, prasmēm un kompetencēm. Tie formulēti atbilstoši Eiropas kvalifikācijas ietvarstruktūras 5. līmeņa studijām noteiktajiem studiju rezultātiem, kā arī veidoti saskaņā ar Eiropas Uztura speciālistu federācijas standartiem un rekomendācijām. Studējošo noslodze studiju programmas apguvei atbilst 40 akadēmisko stundu darbam par vienu kredītpunktu. Apgūstamā prakse (organizācija un vadīšana, prakses uzdevumu formulēšana, instrukciju un norādījumu pieejamība) ir ciešā  un saturiskā saistībā ar  programmā apgūstamo teorētisko daļu.

Pēc studiju programmas apguves būsi ieguvis vispusīgas un specializētas zināšanas uztura terapijā un izpratni, kas tev ļaus aprakstīt un izskaidrot medicīniskās un uztura terapijas koncepcijas, kas attiecas uz uztura speciālista praksi, un salīdzināt un novērtēt uztura terapijas attīstības vēsturi un mūsdienu jaunākos sasniegumus tajā.

1. studiju gads

Pamatā ievads specialitātē, apgūstot teorētiskos pamata kursus, medicīnas pamatdisciplīnas – anatomiju, fizioloģiju, histoloģiju, bioloģiju/ģenētiku, kā arī plašāku kontekstu, kas nākotnē būs svarīgs tev kā uztura speciālistam - filozofiju, psiholoģiju un valodas.

2. studiju gads

Apgūstama bioķīmija, mikrobioloģija, pārtikas ķīmija, patoloģiskā fizioloģija, farmakoloģija, propedeitika un iekšķīgo slimību pamati, sabiedrības veselība un epidemioloģija, sporta pedagoģija un saskarsmes psiholoģija, veicams pētnieciskais darbs pārtikas ķīmijā. Savas profesionālās prasmes varēsi nostiprināt praksē. Tā būs novērojumu prakse Veselības ministrijā un  zinātniski pētnieciskajā institūtā “Bior”, kur varēsi iepazīties ar uzturpolitikas virzieniem un iespējām, ko nodrošina šis lielākais zinātniski pētnieciskais institūts pārtikas nozarē Latvijā.

3. studiju gads

Priekšmetu cikli universitātes klīnikās – ķirurģiskās slimības, toksikoloģija un parenterālā barošana, infekcijas slimības, psihiatrija un narkoloģija, sievietes veselība un uzturs, uztura gatavošanas tehnoloģija praksē – pārtikas produktu ražošana, pārtikas piedevas un kvalitāte.

4. studiju gads

Apgūstama uzturpolitika un pārtikas likumdošana, uztura bagātinātāji, pedagoģija, kā arī bakalaura darba izstrāde un klīniskā prakse ārstniecības iestādēs, slimnīcās vai rehabilitācijas centros - Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Nacionālajā rehabilitācijas centrā “Vaivari”, kūrorta rehabilitācijas centrā “Jaunķemeri”, Rīgas Veselības centrā.

Studiju programmas Uzturs galvenās prakses vietas:

  • Latvijas Republikas Veselības ministrija,
  • Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Nacionālais rehabilitācijas centrs Vaivari”,
  • Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Sanare -KRC Jaunķemeri”,
  • Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca”,
  • Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”,
  • Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Rīgas Veselības centrs”,
  • Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca.”

Studiju metodes

Studiju programmas apguves rezultātā pratīsi novērtēt pacientu un klientu veselības stāvokli savas kompetences ietvaros, izstrādāt un realizēt uztura terapijas plānu saskaņā ar profesionālās ētikas prasībām, strādājot patstāvīgi vai multiprofesionālas komandas sastāvā. Izvēloties metodes darbā ar dažādām klientu/pacientu grupām, piemērot uz pierādījumiem balstīto praksi uztura terapijā. Pratīsi veikt ar uzturu un pārtiku saistītus pētījumus, plānošanu un analīzi, izmantojot zināšanas ēdināšanas organizēšanai rehabilitācijas centros, bērnudārzos, skolās, stacionāros un pansionātos. Varēsi novērtēt uztura terapijas izmantošanas efektivitāti klientu/pacientu veselības nostiprināšanā un uzlabošanā, un pamatot izdarītos lēmumus, kā arī patstāvīgi virzīt savu kompetenču pilnveidi un tālāku mācīšanos.

Kompetences, ko studiju programmas apguves rezultātā būsi ieguvis ir patstāvīgi vai multiprofesionālas/interdisciplināras komandas sastāvā pielietot uztura terapijas medicīnisko tehnoloģiju, atbilstoši konkrētajai situācijai un klientu/pacientu vajadzībām. Atbilstoši konkrētai situācijai un klienta/pacienta vajadzībām pielietot apgūtās teorijas, uztura terapijas metodes/intervences un tehnikas, nepieciešamības gadījumā izstrādāt jaunas pieejas. Pratīsi plānot un veikt pētījumus uztura terapijā, praksē īstenot ētisko atbildību, izprotot savas darbības iespējamo ietekmi uz indivīdu, grupu un pat sabiedrību, patstāvīgi formulēt un kritiski analizēt profesionālās problēmas, argumentēti izskaidrot un diskutēt par uztura terapiju gan ar nozares speciālistiem, gan plašāku auditoriju.

Studiju norises vietas

Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs, Anniņmuižas bulvārī 26a

Īpaši izceļama jaunā un modernā mācību virtuve, kurā studenti praktiski apgūst veselīga uztura gatavošanas pamatus.

Saskaņā ar Rīgas Stradiņa universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes sadarbības līgumu, 3. studiju gadā vienu dienu nedēļā studenti mācās LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes korpusā.

Apgūstamie studiju kursi

Kursa kodsStudiju kursa nosaukumsĪstenotājsKursa vadītājsKredītpunkti / ETCS
MK_047AnatomijaMorfoloģijas katedraIlva Duļevska4 / 6
VC_081Angļu valoda rehabilitācijāValodu centrsSvetlana Muhejeva2 / 3
MK_013AntropoloģijaMorfoloģijas katedraIlva Duļevska1 / 1.5
SUUK_004Aptaukošanās un tās ārstēšanaSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
AUVMK_022Arodveselība un arodslimības uztura speciālistiemAroda un vides medicīnas katedraSabīne Grīnberga1 / 1.5
SUUK_006Bakalaura darba izstrāde un aizstāvēšanaSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane10 / 15
CFUBK_044BioķīmijaCilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedraAnita Pastare4 / 6
BUMK_026Bioloģija un ģenētikaBioloģijas un mikrobioloģijas katedraAgnese Zariņa2 / 3
SL_013Biostatistikas pamatiStatistikas mācību laboratorijaAndrejs Ivanovs2 / 3
KPUMTK_010Civilā un vides aizsardzība, pirmā palīdzībaKlīnisko prasmju un medicīnisko tehnoloģiju katedraOļegs Sabeļņikovs2 / 3
SVUEK_046Ekonomika un uzņēmējdarbības pamatiSabiedrības veselības un epidemioloģijas katedraAnita Kokarēviča2 / 3
FLK_026Farmakoloģijas pamatiFarmakoloģijas katedraLīga Henke3 / 4.5
LUSDK_211Filozofija un ētikaLabklājības un sociālā darba katedraOlafs Brūvers2 / 3
CFUBK_058FizioloģijaCilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedraRudīte Lagzdiņa4 / 6
REK_075Funkcionālo spēju ierobežojumu novērtēšana un klasifikācijaRehabilitācijas katedraSigne Tomsone2 / 3
REK_078Grupu darbs funkcionālajiem speciālistiemRehabilitācijas katedraInāra Kalniņa2 / 3
MK_006Histoloģija un funkcionālā embrioloģijaMorfoloģijas katedraZane Vitenberga2 / 3
KK_025Ievads ķirurģiskajās slimībās uztura specialistiem Ķirurģijas katedraJānis Vilmanis1 / 1.5
SUUK_150Ievads uzturmācībāSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
IUDK_005Infekciju slimības, epidemioloģijaInfektoloģijas un dermatoloģijas katedraLudmila Vīksna2 / 3
FKK_004ĶīmijaFarmācijas ķīmijas katedraInga Urtāne4 / 6
MDAK_291Klīniskā aprūpeMāszinību un dzemdību aprūpes katedraLilija Antoņēviča1 / 1.5
SUUK_035Klīniskā prakse IISporta un uztura katedraLolita Vija Neimane6 / 9
SUUK_052Klīniskā prakse IIISporta un uztura katedraLolita Vija Neimane16 / 24
SUUK_147Kritiskā domāšana uztura zinātnē un tās pielietojums komunikācijā ar medijiemSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
REK_176MasāžaRehabilitācijas katedraInts Zeidlers2 / 3
VC_007Medicīnas terminoloģija latīņu un grieķu valodāValodu centrsAija Zilvestre1 / 1.5
MVI_002Medicīnas vēstureMedicīnas vēstures institūtsMaija Pozemkovska1 / 1.5
BUMK_051MikrobioloģijaBioloģijas un mikrobioloģijas katedraJuta Kroiča4 / 6
SUUK_046Mūsdienu aktualitātes dietoterapijāSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 0
AURK_003Neatliekamā medicīniskā palīdzība IIAnestezioloģijas un reanimatoloģijas katedraBaiba Arkliņa1 / 1.5
SUUK_049NūjošanaSporta un uztura katedraIrēna Upeniece2 / 3
SUUK_127Pārtikas ķīmijaSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane5 / 7.5
SUUK_050Pārtikas kvalitāte un pārtikas piedevasSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
SUUK_055Pārtikas produktu ražošanaSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
PAK_022Patoloģiskā fizioloģijaPatoloģijas katedraAndrejs Ancāns5 / 7.5
VPUPK_088PedagoģijaVeselības psiholoģijas un pedagoģijas katedraAira Aija Krūmiņa2 / 3
PEK_008Pediatrija un uztursPediatrijas katedraLiene Smane3 / 4.5
VPUPK_091Personības teorijasVeselības psiholoģijas un pedagoģijas katedraViktorija Perepjolkina2 / 3
REK_129Pētniecības metodes IRehabilitācijas katedraLolita Cibule2 / 3
REK_130Pētniecības metodes IIRehabilitācijas katedraLolita Cibule2 / 3
SUUK_063Pētnieciskais darbs pārtikas ķīmijāSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
SUUK_065Pētnieciskais darbs uzturmācībāSporta un uztura katedra1 / 1.5
SUUK_128PilatesSporta un uztura katedraAnita Gauruča2 / 3
SVUEK_077Profesionālās darbības tiesiskie aspektiSabiedrības veselības un epidemioloģijas katedraAldis Liepiņš1 / 1.5
ISK_036Propedeitika, iekšķīgo slimību pamatiIekšķīgo slimību katedraJuris Karpovs3 / 4.5
PUNK_021Psihiatrija un narkoloģijaPsihiatrijas un narkoloģijas katedraJeļena Vrubļevska2 / 3
VPUPK_116Psiholoģijas pamatiVeselības psiholoģijas un pedagoģijas katedraJeļena Ļubenko2 / 3
PMUPK_027Psihoterapijas pamatiPsihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedraGunta Ancāne2 / 3
SVUEK_097Sabiedrības veselība un epidemioloģijaSabiedrības veselības un epidemioloģijas katedraLauma Spriņģe3 / 4.5
SUUK_154Sievietes veselība un uztursSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
SUUK_078Skābekļa atvasinājumi un brīvo radikāļu bioķīmiskie aspekti bioloģijā un medicīnāSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 3
LUSDK_111Sociālā komunikācijaLabklājības un sociālā darba katedraĀrija Baltiņa2 / 0
SUUK_090Sportistu uztursSporta un uztura katedraSigne Rinkule2 / 3
SUUK_149Sports veselībai ISporta un uztura katedraVoldemārs Arnis2 / 3
SUUK_132Sports veselībai IISporta un uztura katedraIndra Vīnberga2 / 3
AURK_012Toksikoloģija, parenterālā un enterālā barošanaAnestezioloģijas un reanimatoloģijas katedraOļegs Sabeļņikovs1 / 1.5
REK_022Universālais dizainsRehabilitācijas katedraIeva Jēkabsone1 / 1.5
ZFTK_021Uztura bagātinātājiZāļu formu tehnoloģijas katedraEdita Romāne3 / 4.5
SUUK_097Uztura gatavošanas tehnoloģijaSporta un uztura katedraLiene Sondore1 / 1.5
SUUK_161Uztura mācības pamatiSporta un uztura katedraMāra Grundmane4 / 6
SUUK_152Uztura nozīme stomatoloģisko saslimšanu profilaksēSporta un uztura katedra2 / 0
SUUK_171Uztura terapijaSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane4 / 6
SUUK_104Uzturpolitika un pārtikas likumdošanaSporta un uztura katedra2 / 0
SUUK_112Valsts eksāmensSporta un uztura katedraLolita Vija Neimane2 / 0
SUUK_145Veselības komunikācijaSporta un uztura katedraVita Savicka2 / 3
VPUPK_258Veselības uzvedība un motivācijaVeselības psiholoģijas un pedagoģijas katedraAelita Vagale2 / 3
AUVMK_044Vides veselība un vides aizsardzība uztura speciālistiemAroda un vides medicīnas katedraSabīne Grīnberga1 / 1.5
AUVMK_035Vides zinības un civilās aizsardzības pamatiAroda un vides medicīnas katedraSabīne Grīnberga1 / 1.5
REK_032Vispārējā rehabilitācijaRehabilitācijas katedraAnita Vētra3 / 6

Darba iespējas pēc studijām

Mūsu programmas sagatavotie speciālisti spēj efektīvi strādāt rehabilitācijas un veselības aprūpes vidē. Zināšanu un prasmju bāze nodrošina iespēju strādāt ar paaugstinātu atbildību un kompetenci pacienta / klienta veselības veicināšanas garantēšanā. Rezultāts ir kvalificēti uztura speciālisti ar medicīnā un uzturzinātnē integrētām zināšanām un prasmēm, kas ir nepieciešamas, lai spētu kvalitatīvi un efektīvi strādāt indivīda un sabiedrības labā mūsdienās, kad uzturs ieņem arvien nozīmīgāku vietu diskusijās par cilvēka veselību un labsajūtu mūža garumā.

Uztura speciālista profesionālā nodarbinātība ir skaidri noteikta veselības aprūpes vidē, kur uztura speciālists definēts kā ārstniecības persona, funkcionālais speciālists, kura manipulācija tiek apmaksāta no veselības aprūpes budžeta tad, ja tiek veikta multiprofesionāla komandas darba ietvaros.

Mūsu absolventi ir pieprasīti darba tirgū, ko var skaidrot ar mūsdienu tendencēm veselības aprūpē. Pēc Veselības ministrijas datiem, studiju programmas absolventu skaits ir mazāks nekā pieprasījums pēc uztira speciālistiem. Darba devēju atsauksmes ir ļoti pozitīvas, novērtējot absolventu zināšanas, un prasmes plašā kompetenču lokā - pārtikas ražošana, uzraudzība, veselības aprūpe, izglītība, valsts pārvalde. Mūsu darba devēji tiek regulāri aptaujāti un ir iesaistīti gan studiju programmas Kvalitātes padomes darbā, gan bakalaura darbu vadīšanā un darbu aizstāvēšanas komisijās. Saskaņā ar Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas (www.ldusa.lv) sniegtajiem datiem, RSU studiju programmas “Uzturs” absolventi ir nodarbināti privātpraksēs, kā arī veselības aprūpes, sociālās aprūpes un ar uzturpolitiku un uzturzinātni saistītās institūcijās, piemēram, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts Bior, Latvijas Republikas Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs, Olimpiskā sporta Komiteja u. c. Arī ārstniecības un rehabilitācijas iestādēs – Veselības centrs Vivendi, SIA Klīnika EGV, SIA Kosmetoloģijas koledža, Medicīnas sabiedrība ARS, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīca, Āgenskalna klīnika, Veselības centrs 4, Rehabilitācijas centrs Līgatne, Rehabilitācijas centrs Krimulda, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Vidzemes slimnīca, Jūrmalas sociālās aprūpes centrs  un citur, piemēram, sporta centros sporta klubs L-Studia, sporta klubs Fitland, SIA Figura Line, fitnesa klubs Sportima u. c.

Absolventi un docētāji, darbojoties Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijā un Uztura padomes darbā, aktīvi piedalās likumdošanas procesā līdz šim līdzdarbojoties tādos lēmumos kā:

  • Ministru kabineta noteikumu projekta "Uztura normas izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem",
  • "Bērnu aptaukošanās rīcības plāns 2014 - 2020. gadam",
  • "Latvijas vadlīnijas par veselīgu uzturu grūtniecēm",
  • "Akcīzes nodokļa diferencēšanu saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem un akcīzes nodokļa piemērošanu uztura bagātinātājiem", 
  • "Diētiskās pārtikas izplatīšanu mazumtirdzniecībā neiepakotā veidā" u. c.

Notiek sadarbība ar daudzām sabiedriskām organizācijām: Ārstu biedrību Slow food (www.slowfood.lv), celiakijas, osteoporozes, diabēta pacientu un onkoloģisko pacientu atbalsta biedrībām un Vecāku kustību. Programmas absolventi piedalās starptautiskajā uztura dienā Nutrition day (www.nutritionday.org), lai novērtētu malnutrīcijas izplatību Latvijas slimnīcās. Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija un Latvijas uzturzinātnes speciālistu biedrība ir iestājušās starptautiskajā uztura speciālistu asociācijā European Federation of the Associations of Dietitian (EFAD, www.efad.org).

Uzņemšanas prasības

Obligātās prasības
  • Vidējā izglītība,
  • centralizētā eksāmena sertifikāts ķīmijā vai bioloģijā,
  • centralizētā eksāmena sertifikāts latviešu valodā,
  • centralizētā eksāmena sertifikāts svešvalodā vai starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījuma dokuments,
  • Objektīvi strukturētais profesionālās piemērotības pārbaudījums (OSPPP).
Dokumenti, kas jāiesniedz
  • Reflektanta iesniegums uz veidlapas vai elektroniskā pieteikuma izdruka no https://uznemsana.rsu.lv.
  • Pases vai personas apliecības (eID) kopija (oriģināls jāuzrāda).
  • Atestāta, kas apliecina vispārējās vidējās izglītības iegūšanu, kopija (oriģināls jāuzrāda).
  • Atestāta par vispārējo vidējo izglītību pielikuma Sekmju izraksts kopija (oriģināls jāuzrāda), kurā reflektantam, kurš vispārējo vidējo izglītību ir ieguvis laikposmā no 1997. / 1998. mācību gada līdz pašreizējam uzņemšanas periodam, sekmju izrakstā obligāto un izvēlēto pamatpriekšmetu vērtējums ir vismaz 4 balles 10 ballu sistēmā (atzīmes specializētajos kursos netiek ņemtas vērā).
  • Centralizēto eksāmenu (turpmāk – CE) sertifikātu kopijas (oriģināli jāuzrāda).
  • Dokuments, kas apliecina dokumentu reģistrēšanas pakalpojuma apmaksu.
  • Ja kādā no iesniedzamajiem dokumentiem ir cits personas uzvārds un / vai vārds un / vai personas kods nekā pasē, tad jāuzrāda arī dokuments, kas apliecina personas datu maiņu.
  • Bāreņiem un bez vecāku apgādības palikušiem bērniem jāiesniedz Labklājības ministrijas noteiktā kārtībā izsniegtās bāreņa apliecības kopija (uzrādot oriģinālu).
  • Ja reflektants izglītības dokumentu vai akadēmisko grādu ir ieguvis ārvalstīs, iesniegumam pievieno Akadēmiskās informācijas centra izziņu par to, kādam Latvijā piešķirtam izglītības dokumentam vai akadēmiskajam grādam atbilst ārvalstīs iegūtais izglītības dokuments vai grāds.
Vērtēšanas kritēriji

Studiju programmas Uzturs reflektantus imatrikulē saskaņā ar konkursa rezultātiem, ko veido šādi vērtējumi:
1) OSPPP,
2) CE vērtējums ķīmijā vai bioloģijā.
Konkursa rezultāts veidojas šādi: 15 % satāda OSPPP vērtējums, 85 % CE vērtējums ķīmijā vai bioloģijā.

Vienādu vērtējumu summu gadījumā konkursu ietekmē:
1) CE vērtējums latviešu valodā;
2) vērtējums svešvalodā.

Ko studēt tālāk

Studijas iespējams turpināt RSU maģistra studiju programmās:

Programmas vadītājs

Kontaktinformācija