Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Absolventiem

Edgars Lācis (attēlā) Rīgas Stradiņa universitāti jau vairākus gadus sauc par savu. Sācis kā bakalaura students starptautiskā biznesa un ilgtspējīgas ekonomikas programmā, nesen pievienojies lielajam RSU darbinieku kolektīvam un kļuvis par biznesa inkubatora B-Space projekta vadītāju. Tikmēr kāds cits Edgaru pazīs kā RSU basketbola komandas spēlētāju, kas ir viņa sirds lieta jau no bērnības.

edgars_lacis.png

Bet tas vēl nav viss – Edgars savā izaugsmē nav apstājies un uz lauriem neguļ, tāpēc iestājās maģistra programmā Starptautiskais bizness un tiesības. Viņa mērķis ir attīstīt savu uzņēmumu, lai palīdzētu Latvijai augt.

Tev šis laiks bijis notikumiem bagāts...

Man vienmēr paticis mācīties. Pēc vidusskolas man radās iespēja doties uz Austrāliju, un tur apguvu fitnesu un paralēli strādāju vienā no pasaules labākajiem restorāniem – Tetsuya’s, kuram piešķirtas Michelin zvaigznes. Pēc gada atgriezos Latvijā un iestājos RSU. Šajā pavasarī, kad ieguvu bakalaura grādu, bija sajūta, ka jādodas tālāk pēc plašākām, dziļākām zināšanām.

Maģistrantūrā jūtos vairāk pieaudzis – vairs neesi balta lapa, orientējos tēmā, daudz kas ir zināms, tostarp pasniedzēju prasības.

Turklāt docētāji bija ļoti adaptējušies attālināto studiju formātam, un mēs kā studenti turpinājām iegūt maksimumu.

Man patīk biznesa nozare, gribu tajā attīstīties, turklāt esmu radošs, spēju vadīt un plānot, tāpēc mērķtiecīgi eju uz priekšu. Nākotnē ceru ar iegūtajām zināšanām un uzkrāto pieredzi nodibināt savu uzņēmumu.

2021_12_atrie_jautajumi_fb.jpg

Kāpēc starptautiskais bizness?

Tāpēc, ka mūsdienās ir ļoti daudz iespēju, tostarp virzīt savu uzņēmumu ārpus vietējā tirgus.

Attīstot savu ideju starptautiskā mērogā, es palīdzu arī Latvijai augt ekonomiski. Ir jāmeklē eksporta tirgi, investori. Vēl nezinu, kas varētu būt mans bizness, bet ceru, ka ar laiku izdosies atrast savu lauciņu.

Esmu apsvēris domu pievienoties inkubatora programmām.

Par studijām vēl parunāsim, bet kā tu jūties, pievienojies RSU biznesa inkubatora komandai?

Ļoti labi! Esmu tiešām priecīgs, ka ieguvu šo darbu – dinamisku un radošu. Lai gan iepriekš neesmu strādājis šādā pozīcijā, man vienmēr ir paticis organizēt, vadīt un pašam būt sava laika plānotājam. Man ļoti patīk sadarbība ar Kristapu (Kristaps Zaļais, RSU biznesa inkubatora B-Space mentors – aut.). Kristaps man uzticas, atbalsta iniciatīvas un ļauj izpausties. Varu ieviest realitātē to, ko esmu iepriekš apguvis. Ir forši sajust šādu brīvību.

Inkubatorā esmu savā vidē, turklāt tā man nav sveša: jau bakalaura studiju laikā piedalījos dažādos šeit rīkotajos pasākumos – hakatonos un lekcijās, filmējos arī atklāšanas video. Šeit katru dienu notiek kaut kas jauns, un man tas patīk. Tieši tā, kā biju iedomājies.

Ko tu gribētu šeit sasniegt?

Es gribētu veicināt B-Space kā kvalitātes zīmes pazīstamību un ar laiku RSU inkubatoru padarīt par labāko – sākumā universitāšu vidū, pēc tam arī nacionālā mērogā.

Mums ir daudz starptautisko studentu, ar to mēs esam unikāli, tāpēc būtu jāizmanto arī starptautiskā vide.

Kādus cilvēkus tu šeit gaidi?

Biznesa idejām nekad nav par vēlu un arī nav par agru. Jauniešiem tagad iespējas attīstīt savas idejas ir jau 11. un 12. klasē. Ir jānāk un jāmēģina. Idejas ir un daudziem, bet baidās par tām runāt un pārbaudīt. Protams, gaidu arī studentus. Uzskatu, ka studiju vide kopumā veicina radošumu un domāšanu, jāiet un jāpiesakās hakatonos, papildu lekcijās. Studiju laiks ir lieliska iespēja. Mūsu mērķauditorija ir arī absolventi.

Kā tev semestra laikā izdevās apvienot visas savas aktivitātes?

Man patīk plānot savu laiku, cenšos laikus salikt termiņus lielākiem darbiem, lai viss ir pa plauktiņiem.

Godīgi sakot, man šis darbs patīk tik ļoti, ka nav problēmu veltīt arī vakara stundas vai brīvdienas, turklāt studijas notika piektdienu vakaros un sestdienās, un tas ir liels pluss.

Mani kursabiedri ir dažādi – esam vairāki, kas turpina studijas uzreiz pēc bakalaura programmas, bet ir arī vecāka gadagājuma studiju biedri – tādi, kuriem jau ir savi uzņēmumi un kuri meklē papildu zināšanas. No šādiem cilvēkiem tikai iegūsti. Ik pa laikam lekcijās pievienojas nozares speciālisti, ir dažādi praktiskie darbi, un tas šo procesu padara interesantu un motivē darboties. Pēc studijām būsim kvalificēti uzņēmumu vadītāji ar zināšanām tiesību jautājumos.

Man gan jāatklāj, ka papildus studijām un darbam spēlēju vēl basketbolu, ar to nodarbojos jau 16 gadus – esmu bijis vairāku izlašu kandidāts. Dzīvodams Austrālijā, spēlēju turienes jaunatnes līgā, Sidnejas Komētās (Sydney Comets), bet pašlaik pārstāvu RSU komandu. Tā, lūk, esmu cieši saistīts ar RSU!

edgars_lacis_basketbols.png

Edgars basketbola spēles laikā