Skip to main content
Page is available only in Latvian
Lepojamies!
Sports
Studentiem

26. janvārī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studenti un darbinieki piedalījās augsta līmeņa starptautiskās sacensībās Alfa 2019, kas kopš 1993. gada notiek Tallinā un kurās šogad piedalījās vairāk nekā 500 sportistu (arī jaunieši, juniori un veterāni) no 4 valstīm, 45 klubiem. Baltijas reģionā lielākajās un prestižākajās sacensībās Latviju pārstāvēja 120 sportistu no 9 klubiem. RSU studenti un darbinieki no Tallinas atveda 19 medaļu un četrus kausus.

Šajās sacensībās tradiconāli notiek individuālās sacensības 1000 m distancē un komandu sacensības 500 m distancē. Komandas tiek iedalītas trijās grupās: vienā grupā ir jauniešu komandas, kuras pārstāv mācību iestādes līdz 12. klasei, otrā – augstskolu komandas un trešajā, vispēcīgākajā, grupā ir airēšanas sporta klubu, crossfit klubu un citas komandas. Katrā komandā ir četri dalībnieki. Sportisti distanci veic uz airēšanas ergometriem, bet speciāla datorprogramma caur videoprojektoru vizualizē sacensību laivu pārvietošanos, un uz liela ekrāna ir redzami katras virtuālās laivas vidējais ātrums un par cik metriem tās atpaliek no līderiem. Tāpēc šīs sacensības ir ļoti aizraujošas. RSU dalībai sacensībās bija pieteikusi četras komandas – divas sieviešu un divas vīriešu komandas, kuras startēja gan studentu, gan visspēcīgākajā – airēšanas klubu un sporta klubu – grupā.

Zelta medaļas un kausu sporta klubu grupā 500 metru distancē ļoti sīvā cīņā, tikai par divām sekundes desmitdaļām apsteidzot spēcīgāko Igaunijas komandu, izcīnīja RSU vīriešu izlases komanda: Kristaps Bokums, Mārtiņš Mellakauls, Mārtiņš Markovs un Jānis Kalnenieks. Komandas uzrādītais rezultāts ir otrais labākais šajās sacensībās 26 gadu laikā. Tikpat sīvā cīņā šoreiz otro vietu, sudraba medaļas un kausu izcīnīja RSU sieviešu komanda, kuru veidoja Velga Gaļanska, Renāte Līne, Daina Lazdeniece-Auniņa un Una Kristiāna Kasparsone. RSU sieviešu komanda šo sacensību rekordu laboja pirms diviem gadiem, bet šogad sakarā ar lielu slodzi darbā un mācībās pietrūka laika regulāriem treniņiem.

Studentu grupā pirmo vietu, zelta medaļas un kausu izcīnīja Madara Frīdmaņa, Gintara Ozola, Kristapa Statra un Reiņa Līviņa veidotā komanda. Sieviešu studentu komanda – Sandija Emsiņa, Paula Langina, Krista Krūmiņa, Agnese Salgus – izcīnīja sudraba medaļas un kausu. Individuālajos startos 1000 metru distancē zelta medaļu izcīnīja M. Mellakauls, sudraba medaļu – Krista Krūmiņa, bronzas medaļu – M. Markovs. RSU absolvente Evita Bole izcīnīja sudraba medaļu spēcīgāko airētāju grupā vieglā svara kategorijā.

Sporta un uztura katedras vadītājs asoc. prof. Voldemārs Arnis pastāstīja, ka komandas dalībnieki uz Concept 2 airēšanas un arī slēpošanas ergometriem trenējas jau trešo gadu un ir guvuši daudz panākumu. No 16 komandas dalībniekiem tikai seši ir iepriekš trenējušies airēšanā, pārējie dalībnieki – citos sporta veidos. Katram komandas dalībniekam tika notestētas aerobās darbaspējas un maksimālā jauda, notestēti spēka rādītāji un, balstoties uz šiem datiem, izveidotas treniņu programmas. Dalībnieki, kuri nav airētāji, tika apmācīti airēšanas tehnikā. Treniņu programmas nedēļas ciklā ir iekļauti vismaz trīs atšķirīgi augstas intensitātes intervālu treniņi (AIIT) un trīs spēka un spēka izturības treniņa režīmi. Pēdējā mēneša programma bija pielāgota tieši 500 metru distancei, kā arī tika aprēķināts aptuvens sacensību distances ātrums katram dalībniekam un vidējais ātrums katrai komandai. Intervālu treniņu intensitāte katram dalībniekam tika precīzi aprēķināta un dozēta pēc testu rādītājiem un balstīta uz jaunākajiem zinātnisko pētījumu atklājumiem. Katedrā un studentu pētnieciskajos darbos tiek veikti arī dažādi pētījumi par augstas intensitātes intervālu treniņu, dažādu spēka treniņu režīmu un polarizēto treniņu (augstas intensitātes treniņu apvienojums ar mērenas intensitātes slodzi) ietekmi uz sportistu darbaspējām. Spēcīgākie sportisti piedalās dažadās sacensībās uz šiem trenažieriem, gan Latvijā, gan dažādās starptautiskās sacensībās. Komandas dalībnieku iesaistīšanā, testēšanā un sacensību dalībnieku organizēšanā un pieteikšanā sacensībām aktīvi piedalās RSU Sporta kluba treneris M. Markovs, kā arī citi pieredzējušākie komandas dalībnieki. RSU komandas sastāvā ir Latvijas Airēšanas federācijas prezidente R. Līne. Latvijas Airēšanas federācija sadarbībā ar RSU Sporta un uztura katedru un Sporta klubu iepriekšējā gadā organizēja pirmo Latvijas augstskolu čempionātu iekštelpu airēšanā.

RSU iekštelpu airēšanas komanda tuvāko mēnešu laikā piedalīsies arī Latvijas čempionātā, Latvijas augstskolu čempionātā un Pasaules čempionātā. Lepojamies ar sportistu panākumiem un vēlam veiksmi un panākumus turpmākajās sacensībās!