Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība
Stipendijas

Baltijas zinātnieces līdz 7. martam aicinātas pieteikties prestižajai L’Oréal Baltic stipendijai Sievietēm zinātnē, reģistrējoties un aizpildot pieteikuma anketu projekta mājaslapā www.forwomeninscience.com. Atzīmējot stipendijas 15. jubilejas gadu Latvijā un trešo darbības gadu Igaunijā un Lietuvā, pirmo reizi septiņas Baltijas zinātnieces katra saņems 6000 eiro stipendiju par savu ieguldījumu zinātnē.

Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tiks piešķirtas pa vienai stipendijai katras valsts zinātniecei ar doktora grādu līdz 40 gadiem pētījumu veikšanai dzīvības, vides zinātņu, fizikas un inženierzinātnes jomā. Papildus tam pa vienai stipendijai Igaunijā un Lietuvā, bet divas stipendijas Latvijā saņems doktorantes līdz 33 gadu vecumam pētījumu veikšanai dzīvības, vides zinātņu, fizikas un inženierzinātnes jomā.

Pieteikties stipendijai aicinātas arī zinātnieces, kuras jau iepriekš piedalījušās šajā stipendiju konkursā, taču stipendiju nav saņēmušas.

Kopš L’Oréal Baltic stipendijas programmas ieviešanas Latvijā, atzinību par savu ieguldījumu zinātnē 14 gadu laikā ir saņēmušas 42 zinātnieces no Latvijas.

Programmas Sievietēm zinātnē īstenošanu Latvijā aizsāka stipendijas Goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga. Šī stipendiju programma tiek īstenota sadarbībā ar visām trīs Baltijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.

RSU pētnieces – Sievietēm zinātnē stipendiātes

  • Farmācijas ķīmijas katedras asoc. prof. Renāte Ranka (2017.)
  • Farmācijas ķīmijas katedras vecākā pasniedzēja Marina Makrecka-Kūka (2014.)
  • vadošā pētniece Elīna Makarova (Škapare) (2012.)
  • Fizikas katedras lekt. Tatjana Glaskova-Kuzmina (2009.)
  • Farmācijas ķīmijas katedras prof. Maija Dambrova (2006.)
  • Farmācijas ķīmijas katedras asoc. prof. p. i. Māra Plotniece (2006.)

Starptautiskā programma Sievietēm zinātnē (For Women In Science) ir 1998. gadā UNESCO un L’Oréal kopīgi izstrādāta un koordinēta partnerības programma, kuras mērķis ir atbalstīt sieviešu līdzdalību pētniecībā un veicināt viņu panākumus dažādās zinātnes nozarēs. Programma dod nozīmīgu ieguldījumu sieviešu veikto zinātnisko pētījumu atpazīstamības veicināšanai, kā arī motivē un iedvesmo daudzas jaunas zinātnieces visā pasaulē pievērsties zinātniskajai pētniecībai un turpināt savu profesionālo karjeru zinātnē. 14 gados programmā Sievietēm zinātnē atbalstītas aptuveni 1300 lieliskas zinātnieces 106 valstīs.