Skip to main content
Page is available only in Latvian
Sociālais darbs
Studentiem
Absolventiem
Darbiniekiem
Skolēniem
Skolotājiem
Uzņemšana

To, ka grib studēt sociālo darbu un strādāt par sociālo darbinieci, Iveta Dūma (bildē pa labi) saprata aptuveni 35 gadu vecumā – nobriedušā vecumā, kā viņa pati saka. Līdz tam viņa vairāk nekā 10 gadu nostrādāja loģistikā par gaisa un jūras kravu sūtījumu speciālisti.

iveta_duma_jpg.jpg

Pēc sociālā darba bakalaura studijām Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) Iveta turpināja studijas maģistra studiju programmā Sociālais darbs, ko absolvēja 2021. gadā.

“Pirms studijām kādu laiku dzīvoju un uzturējos Balkānos – Slovēnijā, Horvātijā un Bosnijā –, un tur, par sociālā darbinieka profesiju, man pastāstīja slovēņu draugi, jo aizrāva redzētais kopienu / apvidu attīstīšanā ārpus galvaspilsētas Ļubļanas. Atgriezusies Latvijā, izskatīju piedāvājumā esošās studiju programmas sociālajā darbā, un mani ieinteresēja RSU īstenotā bakalaura programma Sociālais darbs,” par studiju izvēli atceras Iveta, kura pašlaik ir vecākā sociālā darbiniece Jauniešu atbalsta centrā, kas ir Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu struktūrvienība . 

Savu darbu velta lielākajai bagātībai – bērniem un jauniešiem

Par sociālo darbinieci, ar nelieliem pārtraukumiem, Iveta strādā jau astoņus gadus. Kopā ar kolēģiem viņa Jauniešu atbalsta centrā jeb JACā, kā to saucot paši jaunieši, sniedz emocionālo, konsultatīvo un izglītojošo atbalstu jauniešiem no ārpusģimenes aprūpes vecumā no 17 līdz 24 gadiem un viņu atbalsta personām.

“Kopīgi meklējam efektīvākos ceļus jaunieša patstāvīgās dzīves uzsākšanai. Sadarbojamies ar Rīgas Sociālo dienestu, lai jaunieši saņemtu viņiem pienākošās sociālās garantijas,” par savu darba ikdienu stāsta Iveta.

“Man patīk mans darbs, jo apzinos, ka ir patiesi vērts ieguldīties bērnos un jauniešos. Piekrītu kolēģa no Pusaudžu resursa centra savulaik teiktajam, ka tā ir mūsu, Latvijas, “atjaunojamā enerģija”.”

iveta_duma_ar_nikitu_un_danilu_jpg.jpgJauniešu atbalsta centra, kas ir Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu struktūrvienība, vecākā sociālā darbiniece Iveta Dūma kopā ar centra jauniešiem Nikitu un Danilu. Foto no privātā arhīva

Maģistrantūra ļauj iegūt plašāku skatījumu uz savu profesiju

Pēc bakalaura programmas Iveta Dūma turpināja studijas RSU maģistra studiju programmā Sociālais darbs. “Viens no iemesliem, izvēloties studēt maģistrantūrā, bija pamudinājums no fantastiskās RSU pasniedzējas Ilvijas Razgales, kura diemžēl vairs nav ar mums. Jāsaka, joprojām kā moto savā profesionālajā darbā esmu izvirzījusi viņas lekcijās teikto mums, studentiem:

“Ja nevari palīdzēt, lūdzu, nekaitē!””

Studējot maģistrantūrā, visvairāk Ivetu aizrāvušas diskusijas ar kursabiedriem un docētājiem, jo “bijām no dažādām profesionālajām jomām un ar atšķirīgu darba pieredzi. Savā veidā tas bija lielisks starpprofesionāļu sadarbības un mācīšanās treniņš citam no cita. Mūsu kursā bija kolēģi ar jurista, ekonomista, psihologa u.c. izglītību un atšķirīgu studiju pieredzi.”

ivetas_dumas_kolegis_un_klients_jpg.jpg"Tas ir mans kolēģis Edgars Muktupavels un centra apmeklētājs Markuss. Esmu viena no pasniedzējām, kas jauniešiem māca par vardarbības atpazīšanu. Šī ir praktiskā nodarbība, kur mācāmies, kā tiek parādīts starptautiskais palīdzības signāls, ja ciet no vardarbības," rādot bildi, saka Iveta. Foto no privātā arhīva

Apvienot studijas ar darbu un ģimenes dzīvi nav vienkārši, bet ir iespējams

“Ģimene man bija milzīgs atbalsts un motivators “nepadoties”. Un manas studijas maģistrantūrā sakrita ar dēla studenta gaitu uzsākšanu – tā mēs viens otru atbalstījām un virzījām uz rezultātu,”

atceras Iveta, kura maģistra darba pabeigšanas un aizstāvēšanas laikā savā darbavietā tomēr paņēma “profesionālo pauzi”, jo “gribēju pilnvērtīgi sevi veltīt studijām. Tā bija mana izvēle, jo darba devējs bija patiesi atbalstošs un pretimnākošs – sirsnīgs paldies par to centram Dardedze.”

Iveta mudina un iedrošina savus kolēģus sociālos darbiniekus turpināt studijas pēc bakalaura grāda maģistrantūrā, jo svarīgākais esot atrast tēmu, ko pētīt maģistra darbā, – “lai tā būtu aktuāla un pašam saistoša, un sociālā darba jomā tādu ir gana daudz”. 

Sociālā darbinieka profesijas dažādās šķautnes

Uz jautājumu, vai sociālā darbinieka darbs ir emocionāli grūts, Iveta atbild, ka tas, drīzāk, ir “visdažādākajām emocijām piepildīts – gan pozitīvām, gan ne tik. Varbūt tas smagums reizēm ir saistīts ar to, ka strādājam ar cilvēkiem un viņu dažādajām dzīves pieredzēm. Un, protams, tas ietekmē arī mūs, jo sociālajā darbā tev jāizzina savs klients pēc iespējas daudzpusīgāk, lai varētu sniegt viņa iespējām piemērotāko atbalstu.”

Bet, kā reiz esot teikusi viena no Ivetas brīnišķīgajām kolēģēm, ar kuru kopā viņa strādāja Rīgas Sociālajā dienestā:

“Klients ir reizē arī manas dzīves skolotājs, un man tiek dota iespēja iepazīties ar visdažādākajiem dzīves “scenārijiem”.”

Lai justos moža un vieglāk tiktu galā ar raibo darba ikdienu, Iveta vingro un jau piecus gadus spēlē tenisu, uz kuru dodos kopā ar kolēģi. “Tur mums ir iespēja sevi gan fiziski uzlādēt, gan atpūtas pauzēs risināt “sociālā darba dilemmas,” smaidot piebilst vecākā sociālā darbiniece un RSU absolvente Iveta Dūma.

iveta_duma_ar_kolegem_ivitu-_no_labas_karoliinu_un_jolantu_jpg.jpgIveta (sēž priekšplānā) ar kolēģēm Jauniešu atbalsta centrā (sākot no labās) Ivitu Jauzeri, Karolīnu Spiridonovu, kuras ir RSU sociālā darba bakalaura studiju programmas absolventes, un Jolantu Linkumu, kura ir RSU sociālā darba maģistra studiju programmas absolvente. “Interesanti, kā dzīvē iegrozās, – Ivita un Karolīna, kad studēja 1. kursā, bija pie manis praksē Rīgas Sociālajā dienestā, bet tagad Ivita ir mana darba audzinātāja Jauniešu atbalsta centrā, jo esmu šeit jauna darbiniece,” saka Iveta Dūma. Foto no privātā arhīva

Plašāka informācija par maģistra studiju programmu Sociālais darbs