Skip to main content
Page is available only in Latvian
PVO

12. augustā tika atzīmēta Starptautiskā Jaunatnes diena. Šī gada moto ir „Droša vide veseliem pusaudžiem”, kas uzsver nepieciešamību radīt jauniešiem tādus apstākļus, kas palīdz tiem attīstīties, izpausties un justies ērti. PVO skaidro, ka vide ir ne tikai publiski un privāti pieejamas telpas, bet arī digitālā pasaule.

Saskaņā ar ilgtspējīgas attīstības stratēģiju līdz 2030. gadam (the 2030 Agenda for Sustainable Development), ir nepieciešams izveidot drošu un ilgtspējīgu kopienu, kas:

  • palīdzēs uzlabot jauniešu vispārējo veselību un labklājību;
  • dos iespēju jauniešiem ieguldīt miera, globālās attīstības un sociālās kohēzijas procesos.

Šodien jaunieši PVO Eiropas reģionā ir veselāki nekā jebkad, taču joprojām ir aktuālas dažādas problēmas. Piemēram, Eiropas reģionā ir visaugstākais pašnāvību skaits visā pasaulē, tādēļ ir svarīgi nodrošināt drošu vidi pārmaiņu periodā.

Atbalstoša vide garīgajai labsajūtai

Aptuveni daļa no visiem garīgās veselības traucējumiem sākas jau pusaudža vecumā vai pirms tam, tādēļ šis ir kritisks jaunieša attīstības laiks. Saskaņā ar jaunāko pētījumu par skolēnu veselības veicināšanu skolās (Health Behaviour in School-aged Children study) tika novērots, ka jauniešu garīgā veselība pasliktinājās tieši pusaudža gados.

Kā, piemēram, meitenēm ir zemāka apmierinātība ar dzīvi un biežākas sūdzības par veselību nekā zēniem. Salīdzinot 15 gadus vecus pusaudžus, par stresu sūdzējās 34% meiteņu un 19% zēnu, tādēļ apspriežot turpmākas rīcības plānus par drošas vides izveidošanu jauniešiem, ir jāņem vērā dzimumu pašvērtējumu.

Būtisks faktors, kas veicina jauniešu garīgās veselības labklājību ir vienaudžu atbalsts, kopš  jaunieši visvairāk socializējas tieši skolās.

PVO Eiropas reģionā:

  • 1 no 10 zēniem (līdz 15 gadu vecumam) ir atradies alkoholiskā reibumā (dažādās valstīs šie dati atšķiras);
  • 25% no 15 gadus veciem jauniešiem ir iesaistījušies seksuālās attiecībās;
  • vairāk kā 30% neizmanto kontracepciju, kā rezultātā saskaras ar seksuāli transmisīvām slimībām un nevēlamu grūtniecību.

Droša vide ne tikai aizsargā jaunatni no fiziska un garīga kaitējuma, bet arī mudina būt aktīviem un izvēlēties veselīgu dzīvesveidu.

Vairāk par šo tēmu:

PVO Eiropas Reģionālā biroja ziņojums „Starptautiskā Jaunatnes diena: droša vide veseliem pusaudžiem”

PVO Eiropas Reģionālā biroja pētījums par skolēnu veselības veicināšanu skolās skolās (Health Behaviour in School-aged Children study)

PVO Eiropas Reģionālā birojs par Starptautisko Jaunatnes dienu 2018

ANO ziņojums par Starptautisko Jaunatnes dienu 2018