Skip to main content
Page is available only in Latvian
Doktorantiem
Pētniecība

26. augustā Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas promocijas padomes atklātajā sēdē Kristīne Voļska aizstāvēs promocijas darbu Metil-gbb aizsargājošo efektu un darbības mehānismu izpēte diabēta un tā komplikāciju eksperimentālajos modeļos.

Diabēta pacientu skaits mūsdienās strauji pieaug. Vienlaikus palielinās arī to pacientu skaits, kuri cieš no tādām diabēta kardiovaskulārajām komplikācijām kā ateroskleroze un išēmiskā sirds slimība. Traucēta taukskābju metabolisma gadījumā var novērot taukskābju metabolītu, garķēžu acilkarnitīnu, uzkrāšanos, kas tiek saistīta arī ar insulīna rezistences un kardiovaskulāro slimību attīstību. Lai uzlabotu diabēta un tā kardiovaskulāro komplikāciju pacientu klīnisko iznākumu, nepieciešamas jaunas ārstēšanas stratēģijas, kuru darbības mehānisms ietver taukskābju metabolisma izmaiņas.

Pētījuma mērķis bija noteikt, vai acilkarnitīnu koncentrācijas farmakoloģiska samazināšana ar jaunu savienojumu metil-GBB ir noderīga diabēta un tā kardiovaskulāro komplikāciju ārstēšanā, un izpētīt metil-GBB farmakoloģiskos mehānismus. 
Darbā parādīti garķēžu acilkarnitīnu pārmērīgas uzkrāšanās molekulārie mehānismi un tās izraisīto bojājumu nozīme insulīna rezistences un sirds išēmijas bojājumu attīstībā. Darbā pētīti metil-GBB terapijas izraisītā garķēžu acilkarnitīnu līmeņa samazinājuma aizsargājošie efekti eksperimentālajos diabēta un aterosklerozes modeļos.

Rezultāti liecina, ka garķēžu acilkarnitīnu uzkrāšanās stāvoklī pēc ēšanas ierobežo enerģijas metabolisma elastīgumu un veicina glikozes un insulīna līmeņu pieaugumu asinīs. Metil-GBB terapijas izraisītā garķēžu acilkarnitīnu līmeņa samazināšanās uzlabo insulīna jutību un ievērojami samazina glikozes un insulīna līmeņus asinīs pelēm ar insulīna rezistenci un diabētu. Pētījums liecina arī par to, ka garķēžu acilkarnitīnu uzkrāšanās sirds mitohondrijos nosaka sirds išēmijas izraisītos bojājumus. Metil-GBB terapijai piemīt kardioprotektīva darbība, kā arī tā kavē aterosklerotisko bojājumu attīstību aortā.

Tika parādīts, ka farmakoloģiski izraisīta garķēžu acilkarnitīnu līmeņa samazināšana ar metil-GBB veicina glikozes metabolismu, uzlabo insulīna jutību, aizsargā sirds mitohondrijus sirds išēmijas gadījumā un kavē aterosklerozes attīstību, tādēļ metil-GBB ir izmantojams diabēta un tā komplikāciju ārstēšanā.

Kristīnes Voļskas disertāciju atradīsiet šeit.