Skip to main content
Page is available only in Latvian
Komunikācija un mediji
Žurnālistika

Lai slīpētu Latvijas nacionālo un reģionālo mediju profesionāļu prasmi atspoguļot integrācijas jautājumus, šāgada laikā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultāte un Vidzemes augstskola īsteno plašu projektu Atbildīgas, daudzveidīgas un kvalitatīvas žurnālistikas attīstība Latvijas nacionālajos un reģionālajos masu medijos, integrējot trešo valstu pilsoņus Latvijā. Pielāgojoties apstākļiem, ko radījusi Covid-19 pandēmija, mācības Rīgas, Daugavpils, Liepājas un Valmieras mediju profesionāļiem augstskolas pārnesušas uz virtuālo vidi, tiešsaistē noturot gan teorētiskas lekcijas, gan izvērstas diskusijas.

Mācību plānā iekļauti temati par starpkultūru dialogu, tostarp par Eiropas Savienības Padomes, Eiropas Parlamenta un starptautisko organizāciju aktuālajiem lēmumiem, Eiropas žurnālistikas labo praksi migrācijas tematikas atspoguļošanā, migrācijas procesiem Latvijā vēsturiskā kontekstā, pētnieciskās un konstruktīvās žurnālistikas pamatprincipu izmantošanu migrācijas atspoguļošanā, melu dekonstrukciju, medijpratību un kritisko domāšanu, atspoguļojot trešo valstu pilsoņu sociālās iekļaušanas tematus, žurnālistu un masu mediju īpašnieku attiecības un caurskatāmību.

pagrieziens_130720_lf.png

“Dziļāk iepazīstot šīs tēmas tiek veicināta nacionālo un reģionālo mediju zināšanu pilnveide, kā arī papildinātas prasmes mediju satura, tostarp vizuālā materiāla veidošanā. Izvēloties fotogrāfijas, medijiem ir svarīgi ne tikai ņemt vērā, kā pasniegt kādu stāstu, bet arī to, kas paliek ārpus kadra, īpaši situācijās, kad vēstījumi ir par trešo valstu pilsoņiem. Attēlotās personas tiek kategorizētas kā citādas, bez identitātes – kā pūlis, kurā visus vieno līdzīgas iezīmes. Trešo valstu pilsoņu attēlojums parāda tos kā bezpersonisku masu, un tas ir viens no tipiskākajiem veidiem, kā piešķirt draudīguma un briesmu nozīmi, ko varam redzēt mediju publikācijās,” stāsta projekta eksperts, RSU studiju programmu Fotogrāfija un Multimediju komunikācija vadītājs docents Alnis Stakle. Projekta laikā eksperti ar medijiem arī diskutē par migrācijas ietekmi uz kultūru, mediju ētiku migrācijas atspoguļojumā, ziņu dekonstrukciju un migrācijas problēmām Latvijas pierobežā.

Projektā darbs norit ar vismaz 30 Latvijas nacionālo un reģionālo masu mediju pārstāvjiem, iesaistot vismaz 11 plašsaziņas līdzekļu organizācijas. Pēc tiešsaistes lekcijām un diskusijām plānots doties gūt starptautisku pieredzi Vācijā (Deutsche Welle) un Maltā, iepazīstot šo valstu pieredzi sociālās integrācijas atspoguļošanā. Braucienu rezultātā taps kvalitatīvi raksti un sižeti.

Projektu īsteno RSU Komunikācijas fakultāte un Vidzemes augstskola. Projektā piedalās laikraksts Bauskas Dzīve, biedrība DAmedia, laikraksts Jaunais Kurzemnieks un Kurzemes Vārds, Latgales reģionālā televīzija, laikraksts Neatkarīgās Tukuma ziņas, izdevniecība Žurnāls Santa, interneta ziņu portāls TVNET, Vidusdaugavas televīzija un Vidzemes televīzija.

rsu_via_projekts_par.png