Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Skolēniem
Uzņemšana

Kaut arī Rolands Bošs ir profesionāls fotogrāfs ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi, pirms četriem gadiem viņš iestājās Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) akadēmiskā bakalaura studiju programmā Fotogrāfija, kurā viņš iesaka studēt visiem tiem, kuri "interesējas par fotogrāfiju dziļākā un plašākā nozīmē, ne tikai par to, kā fotokameras pogas klikšķināmas". 

Savā mājaslapā https://rolandsboss.com/ par sevi viņš raksta: "Man patīk daudz smaidīt un izbaudīt dzīvi, un es labprātāk tveru dzīvesprieku katrā uzņemtajā attēlā."

Darbdienās viņš Rīgas Mākslas un mediju tehnikumā topošajiem foto dizaina speciālistiem mācīja fotografēt, bet sestdienās studēja RSU.

Studijas viņam devušas līdzsvaru un palīdz dzīvē iet uz priekšu un uz augšu.

Rolands_Boss_Foto-Harijs_Daina_Liepins.jpg

Rolands Bošs. Foto: Harijs Daina Liepiņš

Vai taisnība, ka RSU akadēmiskajā bakalaura studiju programmā Fotogrāfija nemāca fotografēt. Ko tad tur māca?

Šajā studiju programmā māca fotografēt, taču varbūt ne tādā nozīmē, kā jūs to izprotat. Jā, tur neviens nedos kameru rokā un nesāks stāstīt par to, kas tās par pogām un kura no tām ir jāspiež, lai sanāktu fotogrāfija. Taču arī to, ja būs nepieciešams, docētāji jums izstāstīs paralēli studiju procesam, jo visi pasniedzēji ir ļoti pretimnākoši un savas jomas speciālisti. Protams, labāk ir, ja foto pamati ir apgūti jau iepriekš, vai arī tos var iemācīties paralēli studijām RSU.

Studiju programmā Fotogrāfija stāsta par fotogrāfijas būtību, estētiku vēsturi, par medijiem un fotogrāfiju tajos, par mākslu un fotogrāfiju tajā, par fotogrāfiju kā dizainu, lietišķo fotogrāfiju utt. Studiju kursu saraksts četros studiju gados ir garš un interesants, kā arī literatūra, kas jāizlasa studiju kursos, ir ļoti saistoša un raisa domāšanu.

Jūs esat profesionāls fotogrāfs. Kāpēc nolēmāt studēt programmā Fotogrāfija?

Jā, esmu, taču studijas tikai papildina manas profesionālās zināšanas. Turklāt iegūtais bakalaura diploms bija galvenais iemesls, kāpēc sāku studēt RSU.

Taču, kā izrādās, augstskolā nedod tikai papīru ar nosaukumu, šeit ieguvu zināšanas, draugus un pieredzi, un par to man ir lielākais gandarījums.

Kā arī liels paldies jāsaka radošajiem un zinošajiem mācībspēkiem, kuri nekad neatsaka padomu, pat ārpus RSU sienām.

Nepilna laika studentiem lekcijas un nodarbības ir sestdienās. Vai un kā tas ietekmēja jūsu profesionālo pienākumu veikšanu, jo fotogrāfiem, kā zināms, bieži vien ir jāstrādā arī brīvdienās?

Jā, šis ir mazliet neērti, tomēr vienmēr visām situācijām ir risinājumi, un studijas ir iespējams apvienot un darbu. Turklāt lielākā daļa sestdienu manā profesionālajā darbā ir aizņemtas vasarā, kad augstskolā un skolā, kur strādāju, ir brīvlaiks.

Vai studiju programmā jums bija iespēja gūt arī ārvalstu pieredzi?

Jā, RSU tādas iespējas ir! Lekcijas mums lasīja vairāki ārvalstu vieslektori, un kopā ar docentu un studiju programmas Fotogrāfija vadītāju Alni Stakli, kurš ir fotogrāfs, piedalījos Erasmus studiju pieredzes apmaiņas braucienā uz Vāciju, kur veidojām laikmetīgās fotogrāfijas projektus par cilvēka ietekmi uz vidi projektā Young Professionals.

Vācija1 RolandsBossPhotography-0317.jpg

Rolands studiju laikā RSU 2017. gadā devās "Erasmus" studiju pieredzes apmaiņas braucienā uz Vāciju

Par ko un kāpēc rakstījāt savā bakalaura darbā?

Protams, par fotogrāfiju, jo esmu fotogrāfs! (Smejas.) Bakalaura darbs ir par fotogrāfiju sēriju Stroika. Sešus gadus dzīvoju Norvēģijā. Strādājot tur celtniecībā, es visu laiku dokumentēju savu dzīvi darbā un ārpus tā. Šis darbs ir par identitāti, fotogrāfiju, laiku un mani.

Bakalaura darbs ir radošais darbs, kurā veidoju slaidrādi foto izstādes vajadzībām. Studējot RSU, sapratu, ka šī sērija ir svarīga ne tikai man, bet arī lielai daļai sabiedrības, jo es gribu viņus informēt par dzīvi migrācijā. Vai tas bija slikti, vai labi, kā toreiz dzīvoju, to katrs pats varēs spriest pēc izstādes apmeklējuma.

Kam jūs neieteiktu studēt RSU studiju programmā Fotogrāfija?

Neieteiktu tiem, kuri domā, ka te mācīs tikai spaidīt fotokameras pogas, un tiem, kuri nav motivēti radīt un attīstīties.

Vēl daži fakti par Rolandu Bošu

  • Vecums: 35
  • RSU akadēmiskās bakalaura studiju programmas Fotogrāfija nepilna laika neklātienes 2020. gada absolvents
  • Nodarbošanās: fotogrāfs un fotogrāfijas pasniedzējs (www.rolandsboss.com)
  • Vairāk nekā desmit gadu pieredze fotogrāfa darbā
  • Kopš 2016. gada – Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma skolotājs