Skip to main content
Page is available only in Latvian
Uzņemšana

Šonedēļ, 3. augustā, beidzās vasaras uzņemšana Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sociālo zinātņu, medicīnas un veselības aprūpes pamatstudiju programmās. Tajās saņemts 8100 pieteikumu no 2636 personām. Šogad RSU pieteikušies par deviņiem procentiem vairāk studētgribētāju nekā pērn. 

RSU sasniegusi izcilus uzņemšanas rezultātus jau vairākus gadus pēc kārtas. Pēdējo triju gadu laikā reflektantu skaits audzis par vairāk nekā 40 %.

Prognozes liecina, ka tiks aizpildītas visas 734 valsts piešķirtās budžeta vietas, turklāt atsevišķās pamatstudiju programmās uz vienu studiju vietu pretendē vairāk nekā 10 studētgribētāju.

“Īpašs gandarījums, ka mums izdevies kāpināt studentu skaitu, neraugoties uz globālo pandēmiju, kas metusi nopietnu izaicinājumu augstskolām visā pasaulē. Daļēji šīs veiksmes stūrakmens ir RSU mācībspēku un studentu spēja dinamiski pielāgoties, pārejot uz studijām tiešsaistē, kur izmantojam Rietumeiropas universitātēs aprobētas IT platformas. Nozīme bijusi arī spējai operatīvi tiešsaistē īstenot virkni rekrutācijas pasākumu, ļaujot ikvienam mūsu universitāti iepazīt #paliecmājās režīmā. Tāpat prieks, ka Kantar veidotajā Latvijas augstskolu reputācijas topā RSU šogad izdevies nostiprināt savas līderpozīcijas. Augstskolas reputācija ir faktors, kurš nākamajam studētgribētājam palīdz izdarīt studiju izvēli,” uzsver RSU rektors profesors Aigars Pētersons.

Vērtējot lielāko pieteikumu skaitu un sīvāko konkursu, šogad RSU pārsteigumu nebija. Pieteikumu skaita ziņā līdere ir studiju programma Medicīna, kur šovasar saņemti 1174 pieteikumi, veidojot sešu cilvēku konkursu uz vienu budžeta vietu. Savukārt vislielākais konkurss jau tradicionāli ir studiju programmā Uzturs, kur uz vienu budžeta vietu šovasar pretendē 36 reflektanti.

No veselības aprūpes studiju programmām vislielākais konkurss uz vienu budžeta vietu šogad redzams studiju programmās Fizioterapija (21), Vecmāte (15), Ortozēšana protezēšana (11),  Audiologopēdija (9) un Ergoterapija (9). Sociālo zinātņu studijās visvairāk pieteikumu uz vienu studiju vietu ir programmās Psiholoģija (21), Sabiedriskās attiecības (10), Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika (10), Žurnālistika (9) un Tiesību zinātne (7).

Tikmēr RSU Liepājas filiālē pieprasītākās šovasar bijušas pirmā līmeņa profesionālās studiju programmas Ārsta palīgs un Ārstnieciskā masāža, profesionālā bakalaura studiju programma Māszinības, kā arī akadēmiskā bakalaura studiju programma Psiholoģija.

Uzņemšana atsevišķās RSU maģistra studiju programmās maksas studiju vietās un doktorantūrā turpināsies līdz 14. augustam, taču jau tagad redzams, ka šogad tiks sasniegts nepieredzēts RSU rekords – šā raksta publicēšanas brīdī reģistrēti 8995 pieteikumi.