Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem

Tuvojoties Pasaules psihiskās veselības dienai, kas būs 10. oktobrī, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatikas un psihoterapijas klīnika un katedra organizē emocionālās veselības saglabāšanai un uzlabošanai veltītus pasākumus. Šogad Emocionālās veselības nedēļa norisināsies no 5. līdz 11. oktobrim, īpaši akcentējot medicīnas darbinieku – ārstu, ārsta palīgu, māsu – psihiskās veselības nozīmi un to ietekmējošos faktorus.

COVID-19 pandēmija ir radījusi situāciju, kurā intensīva emocionālā slodze ir uzlikusi papildu grūtības medicīnas personālam. Pirmie pētījumi pasaulē liecina, ka ārstiem, māsām pieaug psihisko traucējumu simptomu biežums. Kā biežākos min depresijas un trauksmes simptomus. Latvijā medicīnas personāla psihiskā veselība līdz šim ir maz pētīta. RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas ārsti psihoterapeiti Covid-19 ārkārtas situācijas laikā sāka pētīt medicīnas personāla psihisko veselību. Pirmie dati liecina, ka trauksmes simptomu biežums medicīnas personāla COVID-19 ārkārtas situācijas laikā bija 17 %, bet depresijas simptomu biežums – 26 %. 2020. gada maija sākumā publicētā metaanalīze par depresijas un trauksmes simptomiem medicīnas personāla darbiniekiem COVID-19 pandēmijas laikā rāda, ka trauksmes simptomi ir 23,2 % mediķu, depresijas simptomi – 22,8 %.

Kuri faktori ietekmē Latvijas mediķu psihisko veselību, ja zināms, ka mūsu valstī COVID-19 2020. gada pavasara / vasaras krīzes laikā tika atzīta par veiksmes stāstu ar zemu mirstību un inficēto skaitu? RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnika un katedra 7. oktobrī plkst.14.00 – 15.30 Zoom platformā un Psihosomatikas klīnikas Facebook Live tiešraidē organizēs diskusiju, kuras mērķis ir izgaismot šos potenciālos faktorus.

Diskusijā kopā ar RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas un katedras ārstiem psihoterapeitiem piedalīsies RSU Aroda un vides medicīnas katedras asoc. prof. Ivars Vanadziņš, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule, ģimenes ārste Līga Soida un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas māsa Madara Blumberga. Diskusiju vadīs NMPD ārsta palīgs, Rīgas reģionālā centra brigāžu atbalsta centra Krasts vadītājs Rafaels Ciekurs. Zoom saite uz diskusiju tiks publicēta klīnikas mājaslapā www.psihosomatika.lv 1. oktobrī.

Emocionālās veselības nedēļā Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas ārsti psihoterapeiti sniegs bezmaksas Skype konsultācijas ārstiem, ārsta palīgiem, māsām, kā arī katru dienu klīnikas mājaslapā publicēs ārstu psihoterapeitu komentārus, ieteikumus medicīnas personāla psihiskās veselības saglabāšanai un uzlabošanai. Ārstu komentāri būs dzirdami arī LR-1 rīta programmā Labrīt.

Aicinām sekot līdzi Emocionālās veselības nedēļas aktualitātēm klīnikas mājaslapā www.psihosomatika.lv un Facebook profilā.