Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Studentiem
Darbiniekiem
Pētniecība

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asistente, doktorante un ārste rezidente psihoterapijā Laura Valaine, kura savā promocijas darbā pēta ārstu psihiskās veselības rādītāju izmaiņas Covid-19 laikā un pēc tam sešu mēnešu periodā, Latvijas Radio, kas pievērsies dažādiem emocionālās veselības riskiem darba vidē, pastāstīja, ka Covid-19 laikā medicīnas personāla psihiskās veselības rādītāji krītas. Viņa novērojusi, ka ceturtajai daļai ārstu ir depresijas simptomi, bet piektajai daļai – trauksmes simptomi.

"Viņa uzsver: "Un ārsti ir arī sabiedrības daļa. Jā, ar mūsu zināšanām mēs esam ārsti, bet arī mēs esam sabiedrības daļa."

"Un arī salīdzinot datus, kas ir citur, ir augsti depresijas un trauksmes rādītāji mums, lai gan Covid-19 mums Latvijā nebija tādos apmēros kā citur, bet tie rādītāji bija līdzvērtīgi," atzīmē L. Valaine.

Viņa norādīja, ka Latvijas iedzīvotāji ir pieraduši nerunāt par savām emocijām un labsajūtu. "Un mēs reizēm ne tikai viens pret otru nespējam būt godīgi, kā mums iet, bet arī pret sevi. Un tad mēs izdegam, un tad mēs pārstrādājamies, tad mēs uzņemamies daudz pienākumu; un tas uzstādījums, ka mēs esam labi tad, kad mēs strādājam, ka mēs esam labi tad, kad mēs darām labu darbu un dabūjam atzinību – tas mūs izdedzina," uzsver L. Valaine.

Tas attiecas ne tikai uz ārstiem, bet arī citās profesijās strādājošajiem.

"Un mani novērojumi un pētījumos rakstīts, ka ir ļoti svarīgs darba un ārpusdarba dzīves balanss.

Ir ļoti svarīgi hobiji, lai jums ir brīvā laika aktivitātes, kas nav tas pats, ko jūs darāt savā darbā. Lai jums ir patīkami atrasties jūsu ģimenē. Tās attiecības, kādās jūs esat, lai tās ir patīkamas un piepildošas, jo, kas bija arī šī pētījuma ietvaros – cilvēkiem ir grūti atbildēt uz jautājumu, vai viņi jūtas laimīgi savās attiecībās," atklāj L. Valaine."

Avots: LSM.lv

Tuvojoties Pasaules psihiskās veselības dienai, kas būs 10. oktobrī, RSU Psihosomatikas un psihoterapijas klīnika un katedra organizē emocionālās veselības saglabāšanai un uzlabošanai veltītus pasākumus. Šogad Emocionālās veselības nedēļa norisināsies no 5. līdz 11. oktobrim, īpaši akcentējot medicīnas darbinieku – ārstu, ārsta palīgu, māsu – psihiskās veselības nozīmi un to ietekmējošos faktorus.

Plašāka informācija par Emocionālās veselības nedēļas pasākumiem