Skip to main content
Page is available only in Latvian
Izstādes
Studentiem

Pārtikas izstādē Riga Food Ķīpsalas izstāžu zālē no 7. līdz 10. septembrim pulcējas tūkstošiem interesentu. Meklējot sadarbības iespējas, te satiekas arī ražotāji, uzņēmēji un pētnieki, lai rastu idejas jauniem produktiem un gūtu zinātnisko pamatojumu savai idejai. Tāpēc jau septīto gadu izstādē piedalās arī Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), kurai ir ko piedāvāt gan mazajiem, gan lielajiem ražotājiem.

riga-food-2016-rsu-10.jpg

RSU pārstāvji stendā Inovācija – pārtikai izstādes 2. zālē ražotājiem piedāvā sadarbības iespējas ar universitātes laboratorijām, kuras var veikt gan ierastas un līdz šim zināmas, gan arī unikālas analīzes, nodrošinot katram klientam individuālu pieeju un katrai situācijai risinājumu.

Piemēram, RSU Bioķīmijas laboratorija pārtikas produktu un uztura bagātinātāju u. c. ražotajiem piedāvā pētījumus uztura zinātnē un dažādas analīzes, kuras raksturo produktā esošo komponentu stresu samazinošās un organisma antioksidatīvās potences (kapacitātes) paaugstinošās iespējas, izvērtējot, cik patiesībā viens vai cits produkts atbilst terminam – "produkts ar augstām antioksidatīvajām īpašībām".

"Šajā izstādē mēs atrodam un mūs atrod. Tā ir abpusēja ieinteresētība. Jārunā ar cilvēkiem! Jāstāsta par mūsu iespējām, tāpēc arī te esam," saka Bioķīmijas laboratorijas vadītājs un vadošais pētnieks Andrejs Šķesters. "Auglīga sadarbība RSU ir ar vietējiem mazajiem komersantiem, kas ražo produktus un uztura bagātinātājus, izmantojot vietējos augus, un sadarbojamies ar lielajiem ražotājiem, piemēram, Silvanol. Liekam galvas kopā un domājam, ko vēl ražotājs varētu ražot bez jau ierastā. Piemēram, kāds irbeņu ražotājs interesējās, vai un kā irbenes varētu izmantot medicīnā." Rezultātā ir iesniegts finansējuma projekts par iespējamo irbeņu izmantošanu kardiovaskulāro slimību profilaksē.

Jautāts par iepriekšējo gadu sadarbību, kas radusies izstādes laikā, profesors Andrejs Šķesters pastāsta, ka līdz šim viens no zīmīgākajiem pētījumiem, kura aizsākumi meklējami izstādē Riga Food, "pirms dažiem gadiem bija pētījumi par bišu maizes sastāvu, kad analizējām, kādi antioksidanti ir dažādas izcelsmes bišu maizē. Ideja nāca no Vidzemes biteniekiem. Galu galā saņēmām Eiropas līdzfinansējumu un pētījumā iesaistījās vairākas RSU pētnieciskās struktūrvienības."

Starp citu, RSU stendu izstādē apmeklē ne tikai ražotāji un uzņēmēji, bet arī ģimenes ar bērniem, skolēnu grupas, individuāli apmeklētāji, tūristi, RSU absolventi un potenciālie studenti.

Par kopējo RSU piedāvājumu ikvienam pastāsta RSU Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta vadītājas asistente Justīne Vīķe, uzsverot, ka RSU izstādē ne tikai piedāvā sadarbību pētniecības jomā, bet arī izglīto sabiedrību par veselīgu uzturu un dzīvesveidu. Iesaistoties sarunā, studiju programmas Uzturs 4. kursa studente Ineta Jurkevica, kura darbojas RSU stendā, piebilst: "Cilvēki RSU uzticas, jo RSU ir kvalitātes zīme!"

Uztura speciāliste Līga Balode, kura ir RSU studiju programmas Uzturs un Uzturzinātne absolvente, izstādes apmeklētājiem rāda un stāsta par veselīga uztura šķīvi OnPlate, kurā vizuāli attēlots, kas un cik daudz jāēd, lai uzturs ikdiena būtu veselīgs un sabalansēts.

riga-food-2016-rsu-09.jpg

"Ideja par šķīvi man un studiju biedrenei Tatjanai Tepo radās aptuveni gadu pēc RSU maģistrantūras absolvēšanas. Uz šķīvja attēlota tā saucamā uztura piramīda, kas mūsdienās tiek attēlota kā aplis, lai saprastu, kas un cik daudz būtu jāēd. Kad pusdienas liekam uz šķīvja, uzreiz redzam, ka puse šķīvja paredzēta dārzeņiem un augļiem, viena ceturtdaļa ogļhidrātiem un vēl viena ceturtdaļa – olbaltumvielām. Interese par mūsu izgudrojumu ir liela!"

Plašāk par uztura šķīvi OnPlate, ko radījušas uztura speciālistes, kas ikdienas praksē konsultē pacientus ar svara un veselības problēmām, lasiet šeit.

Vislielāko izstādes apmeklētāju interesi RSU stendā rada aparāts, ar kuru var noteikt ķermeņa kompozīciju – cilvēka svara un auguma attiecību, cik ātri organismā notiek vielmaiņa, cik daudz un vai pietiekami tajā ir ūdens utt., ko interesentiem palīdz veikt RSU Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes Sporta un uztura katedras studiju programmas Uzturs un Uzturzinātne absolventes un studentes.

riga-food-rsu-2016-03.jpg

Izstāde Riga Food apskatāma līdz sestdienai. Piektdien, 9. septembrī, izstāde būs atvērta no plkst. 10.00 līdz 19.00, bet sestdien, 10. septembrī, no plkst. 10.00 līdz 17.00.