Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Uzņemšana

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) maģistra studiju programmas Starptautiskais bizness un tiesības absolvente Liene Dupate-Ugule (bildē) ir SIA Maxima Latvija komunikācijas vadītāja. Lienes uzkrātā profesionālā pieredze ir tik ievērojama, ka lēmums studēt tālāk varēja šķist lieks, tomēr sarunā viņa vairākkārt runā pat to, cik svarīgi ir stabili pamati, ko sniedz augstākā izglītība.

liene_dupate_ugule_foto_maxima_latvija.jpgFoto no "Maxima Latvija" arhīva

Ar tevi sarunājāmies pirms trim gadiem. Saki, vai un kas tavā profesionālajā dzīvē ir mainījies?

Maģistra studiju programmas Starptautiskais bizness un tiesības RSU noslēguma periods sakrita ar jaunu darba piedāvājumu vadošajā mazumtirdzniecības uzņēmumā Maxima Latvija. Laiks bija ļoti dinamisks, jo paralēli bija jāraksta maģistra darbs, bet jāsaka: spēja pielāgoties šai dinamikai palīdzēja – šķiet, ik mēnesis Maxima Latvija ir kā maģistra darba aizstāvēšana, jo vienlaikus tiek apgūts ļoti daudz augstas intensitātes apstākļos, un Covid-19 šo intensitāti ir tikai kāpinājis. Savu pirmo ārkārtas situācijas grupu sasaucām jau pērnā gada janvārī – laikā, kad vēl tikai bija aizdomas, ka vīruss varētu atceļot pie mums. Dažādu situāciju modelēšana palīdzēja – kad vīruss jau klauvēja pie Eiropas un Latvija durvīm, bija skaidra procedūra, kā rīkosimies.

Šajā laikā vēlreiz pārliecinājos, ka teiciens "Do what you can’t!" (latv. val. – "Dari to, ko nespēj!") tik ļoti atbilst patiesībai – strādājām ar kolēģiem plecu pie pleca kopēja mērķa labā neatkarīgi no tā, vai ir brīvdiena vai darbdiena, rīts vai vakars.

Kas ir šā laika lielākais izaicinājums uzņēmumiem?

Primāri, tā ir spēja nodrošināt stabilus finanšu rezultātus – tas ir pamats, īpaši uzņēmumam, kas jau tirgū ir noteiktu laiku. Protams, jaunam uzņēmumam ir citi “spēles” noteikumi, bet arī tad vienmēr jāatceras, ka laba ideja par sevi nevar izdzīvot, ja nav stabils pamats – labs biznesa plāns, nosprausti skaidri mērķi, ir zināma sava auditorija, kam produkts vai pakalpojums ir domāts.

Tev jau bija viena augstākā izglītība, ievērojama praktiskā pieredze. Kāpēc nevajadzētu savā izaugsmē apstāties pie bakalaura diploma? Ko tev kā vadītājam ar sabiedrisko attiecību izglītību deva studijas starptautiskā biznesa un tiesību programmā?

Man ir svarīgi attīstīt sevi un savas kompetences, lai to varētu izmantot praksē. Protams, milzīgs devums ir "dzīves skola", kad mācies darot, bet uzskatu, ka ir lietas, kas ir jāieliek kā stabili pamati, ko ne kursos, ne dzīvē nevar iemācīties.

Biznesa zinības un tiesības ir jebkuras uzņēmējdarbības pamatā, un, dziļāk izprotot šīs divas jomas, ir iespēja pilnvērtīgi izprast arī uzņēmumā notiekošo, tāpēc man bija ļoti svarīgi padziļināti to apgūt.

Mūsdienās arvien biežāk uzņēmumu vadības komandā tiek iekļauti arī komunikācijas vadītāji, jo uzņēmumi arvien vairāk izprot veiksmīgas komunikācijas nozīmi gan vietējā, gan starptautiskā uzņēmējdarbības vidē.

Mācību procesā var būt jautājumi (jāsaka, arī lielas galvassāpes), kāpēc finanšu menedžmentā jālieto augstākā matemātika, ja ir tik daudz programmu, kas to izdara tavā vietā, bet ticu, ka tas ieliek stabilus pamatus dažādu lietu izpratnei. Un, protams, neatsverama pievienotā vērtībā – kursabiedri! Starp citu, divas kursabiedrenes no paralēlā kursa, kas apguva starptautisko mārketingu, tagad ir manas kolēģes, ar ko kopā gāžam kalnus!

Ir milzīga atšķirība, kad mācies ar jau uzkrātu zināšanu un dzīves pieredzi, kad zini, ko vēlies un kāpēc studē, tāpēc maģistra studijas likās kā bauda – sēdēt universitātes solā, kāri tverot zināšanas, pasniedzēju pieredzi un lektoru uzdoto.

Daudzas nozares ir skārusi krīze, cilvēki ir zaudējuši darbu, bet saka arī, ka krīze dod iespējas. Kā tev šķiet, kādas iespējas šis trauksmainais laiks paver un kuras būtu vērts izmantot?

Šis ir sarežģīts un izaicinošs laiks ikvienam – vīrusa izraisītā krīze ir ietekmējusi virkni cilvēku un uzņēmumu, un to arī ņemam vērā, pielāgojot savu stratēģiju. Šobrīd ir svarīgi ikvienam no mums saglabāt možu garu un nezaudēt dzīves kvalitāti.

Daudziem ļoti svarīgs jautājums – lūdzu, padalies ar savu pieredzi, kā savienot studijas maģistrantūrā ar darbu un ģimeni?

Iesaku pieiet studiju procesam pa soļiem, un tad viss būs kārtībā, jo, ja jau pirmajā studiju gadā sāks uztraukties par to, kā uzrakstīt maģistra darbu, tad var krist panikā. Darīt visu soli pa solim RSU ir ļoti ērti, jo mācības universitātē ir organizētas pēc moduļu sistēmas – vienlaicīgi notiek tikai viens priekšmets, pēc kura uzreiz ir eksāmens. Protams, tas nenozīmē, ka periods nebūs intensīvs, jo īpaši, ja ir ģimene, kurā aug mazi bērni un ir vīrs, kurš arī paralēli studē un strādā, bet tiešām varu teikt –

viss ir iespējams, ja to vēlas un nepadodas pie pirmajām grūtībām.

Jau šobrīd lūkojos vēl vienas RSU maģistra programmas virzienā, kurā ir fantastiski pasniedzēji, un ticu, ka viņi varētu sniegt vēl plašāku kompetenču klāstu, kas tik ļoti nepieciešams manā profesijā.

Lasīju, ka pirms pandēmijas ar ģimeni bijāt kaismīgi ceļotāji. Kādas alternatīvas esat atklājuši laikā, kad ceļošana ir ļoti ierobežota?

Ceļošana nekur nav pazudusi, tikai pandēmijas laikā darām to tepat Latvijā, atklājot jaunas vietas un pieredzes. Bet, protams, kaislība pret sērfošanu, snovošanu un pārgājieniem kalnos nekur nav pazudusi, tāpēc visa ģimene ļoti gaidām, kad atkal varēsim droši ceļot.