Skip to main content
Page is available only in Latvian

No 16. novembra līdz 28. janvārim RSU muzejā būs apskatāma izstāde Klausule. Klausīties. Klausīt.

Izstāde ir vārda “klausīt” daudzo nozīmju un atvasinājumu apcerējums. Tās galvenais eksponāts ir klausule – ierīce, kuras viena daļa paredzēta skaņas ievadei, otra – saklausīšanai. Dažādām klausulēm ir dažāds pielietojums un dažādi stāsti. Kur varējām un joprojām varam sastapt klausuli? Ko ar klausules palīdzību var dzirdēt?

RSUM_178.1.jpg

Savukārt “klausīties” ir Rīgas Stradiņa universitātes ikdiena. Klausīties lekcijas – studēt, mācīties; klausīties – censties uztvert ar dzirdi: lekcijas, sapulcē teikto, mūziku, radio, pacienta sirdspukstus...

Lai varētu klausīt, klausīties un izmantot klausuli, nepieciešama dzirde. Dzirde ir viena no cilvēka piecām maņām. Dzirdes orgāns ir auss. Svārstības, ko uztveram ar ārējo un vidusausi, nonāk iekšējā ausī, kur smalkas un filigrānas nervu šūnas tās pārstrādā elektriskos impulsos, ko uztver smadzenes. Tā mēs saņemam dārgāko mūsdienu resursu – informāciju.

Klausīt – saklausīt (sadzirdēt) un darīt, rīkoties pēc kāda gribas, padoma, pēc kāda pavēles, rīkojuma. Paklausību vai, poētiski izsakoties, klausību nosaka subordinācija – pieņemts, ka bērns klausa vecākus, skolēns skolotāju, padotais priekšnieku, likumpaklausīgs pilsonis “klausa” valsts varai. Klausīšanās un spēja sadzirdēt ietver arī savstarpējas attiecības, kur vienam nākas uzklausīt otru.

Izstādē iekļauti eksponāti no Rīgas Stradiņa universitātes muzeja, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja, Latvijas Valsts policijas muzeja un Ogres Vēstures un mākslas muzeja.

 

Location

Room
K korpuss, I stāvs
Date: -

Contacts