Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Skolēniem
Uzņemšana

Rīgas Stradiņa universitāte RSU) ir Marikas Petrovskas Alma mater, jo RSU pabeigta bakalaura studiju programma Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas, un šobrīd studijas turpinās maģistrantūrā. Tomēr kādreiz vēl vidusskolā, kur Mariku īpaši interesēja ķīmija, viņai bija vēlme studēt Farmācijas fakultātē. Iespējams, ja sākotnējā profesijas izvēle saglabātos, Marika šodien strādātu aptiekā vai kādā zāļu ražošanas uzņēmumā, tomēr domas mainījās, un Marika strādā Ārlietu ministrijā.

marika_petrovska3.png

Kādēļ izvēlējies starptautiskās attiecības kā savu nākotnes specialitāti un Rīgas Stradiņa universitāti kā savu augstskolu?

Šis ir ļoti interesants stāsts, jo skolas laikā es nebiju nekādā veidā apsvērusi studijas starptautiskajās  attiecībās. Mācoties Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, padevās ķīmija, tāpēc es mērķtiecīgi vēlējos iestāties RSU Farmācijas fakultātē. Apmeklēju arī RSU sagatavošanas kursus šajā specialitātē, tādēļ tikai loģiski likās startēt Stradiņos. Tomēr 12. klasē apguvu arī tādu priekšmetu kā politika, ko mums mācīja ļoti aizrautīgs skolotājs Roberts Rasums. Es pieļauju, ka manas specialitātes izvēle bija viņa personīgā ieguldījuma rezultāts.

Skolotājs rosināja manu interesi par politoloģiju un ielika teorētiskos pamatus, kas palīdzēja izprast starptautiskos procesus.

Viņš saredzēja manī potenciālu pirms es to saredzēju sevī, un vairākkārt aicināja apdomāt karjeru šajā jomā. 2018. gada vasarā, iesniedzot dokumentus RSU,  kā pirmo prioritāti, atzīmēju farmāciju, bet kā otro starptautiskās attiecības. Tomēr pēc ģimnāzijas izlaiduma ar skolotāju vēlreiz pārrunāju savu izvēli, un tajā brīdī manī bija kaut kāds klikšķis. Es piezvanīju uz RSU Studentu servisu un lūdzu nomainīt prioritātes, kā pirmo nosaucot starptautiskās attiecības.

Kādi studiju kursi, kādi temati tev bakalauru programmā īpaši interesēja?

Jau no paša studiju sākuma mani ļoti uzrunāja starptautiskās drošības kurss. Tāpat ASV un Krievijas ārpolitika.

Kopumā, viss, kas saistās ar drošību, piemēram, transatlantiskā drošība, masu iznīcināšanas ieroči un to lielvaru ārpolitika, kuru arsenālā ir šie ieroči.

Savā bakalaura darbā es pētīju ASV un Krievijas nostājas bruņojuma kontroles jautājumos. Precīzāk kā New Start kodolieroču līgums, kas šobrīd ir pēdējais spēkā esošais bruņojuma kontroles līgums, ietekmē starptautisko drošību. Pētījuma īstenošanas laikā līguma termiņš tuvojās beigām, un bija jautājums, vai tas tiks pagarināts, vai arī šā līguma vietā būs kāds cits kontroles mehānisms. Ja tāda nav, tad nekas neierobežo Krieviju un ASV modernizēt kodolieročus, papildināt un izvietot tos tikai pēc savas izvēles.

Arī šobrīd, vērojot Krievijas agresīvās darbības reģionā, aso kodolretoriku un nevēlēšanos pildīt attiecīgā līguma saistības, jautājums joprojām ir starptautiskās drošības dienaskārtības augšgalā.

marika_petrovska2.png

Pie Brīvības pieminekļa ar iegūto diplomu

marika_petrovska_ar_studiju_biedrenem.png

Kopā ar studiju biederenēm

Jau esi RSU maģistrantūras studente, un turpini apgūt starptautiskās attiecības. Kā salīdzināt šīs studijas ar bakalaura programmu?

Bakalaura programma bija īpaši izaicinoša. Tas bija pats studiju sākums, un atceros, ka liels bija arī mācību apjoms. Daudz lasīju, rakstīju dažādus kopsavilkumus, esejas un pildīju citus uzdevumus. Lai gan maģistrantūrā arī ir jāraksta esejas un referāti, slodze ir daudz mazāka, jo studijas vairāk ir vērstas uz diskusijām semināru ietvaros. Prezentējam jaunas idejas, jaunu starptautisko attiecību redzējumu. Es varētu teikt, ka maģistrantūra ir mazāk izaicinoša un vienlaikus no akadēmiskā viedokļa daudz aizraujošāka, jo balstās uz bakalaura studiju laikā gūto zināšanu bāzi. Protams, ja šī bāze ir izkopta.

Šobrīd strādā Ārlietu ministrijā. Kādas studijās gūtās zināšanas īpaši noder?

Strādāju ministra birojā.

Manā darbā viss notiek ļoti dinamiski, tādēļ noder ne tikai ar starptautiskajām attiecībām saistītās zināšanas, bet arī, piemēram, studiju laikā izkoptā prasme efektīvi plānot savu laiku.

Ikdienā jāstrādā ar lielu materiālu apjomu, un iegūtās prasmes ļauj to ātri analizēt, atlasīt, konspektēt, uz esošo materiālu bāzes sagatavot cita veida dokumentus. Nesen izlēmu mesties jaunos izaicinājumos, īstenojot pārmaiņas savā atbildības jautājumu lokā Ārlietu ministrijā, kur studiju laikā gūtās zināšanas par starptautisko drošību un masu iznīcināšanas ieročiem būs īpaši noderīgas.

Turklāt, raugoties uz kolēģu skaitu, kuru Alma mater ir Rīgas Stradiņa universitāte, kā arī uz manu studiju biedru veiksmīgajām karjerām valsts pārvaldē, publiskajos medijos un privātajā sektorā, var izdarīt secinājumus par studiju laikā gūto zināšanu augsto kvalitāti. Tā teikt, pēc studiju beigšanas, karjeras iespējas nav tālu jāmeklē, un mūsu zināšanas un ekspertīze darba tirgū ir pieprasīta.

marika_petrovska.png

Pildot darba pienākumus