Skip to main content
Page is available only in Latvian
Starptautiskā sadarbība
Studentiem
Sabiedrības veselība

Asnate Anna Linde, 23, trešā gada studente bakalaura programmā Sabiedrības veselība

ERASMUS mobilitātes vieta: Austrumsomijas Universitāte (Itä-Suomen yliopisto), Sabiedrības veselības programma, 3,5 mēneši


Kas motivēja tevi pieteikties Erasmus programmai?

Sākot studijas, es zināju, ka noteikti vēlos izmantot iespēju un mācīties ārzemēs. Lieliski, ka Latvijas un Eiropas budžets atbalsta studentus, lai viņi ceļotu un gūtu jaunu pieredzi. Protams, mudināja arī tas, ka biju dzirdējusi tikai pozitīvas atsauksmes no citiem studentiem, kas devušies apmaiņā.

Kā izvēlējies valsti un mācību iestādi, uz kuru doties?

Izvēlēties nebija grūti, jo manai studiju programmai ir sadarbības līgumi ar trim universitātēm.

Kāda ir tipiska Erasmus studenta diena?

Diena noteikti nav tik noslogota kā mācoties mājās. Visbiežāk būs kāda lekcija, kuru pavadi ar studentiem no visas pasaules. Tu noteikti dzirdēsi interesantus stāstus no citiem studentiem, caur šiem stāstiem un cilvēkiem ir iespējams tuvāk iepazīt tālāku zemju kultūras. Nebūs rutīnas sajūtas, jo katru dienu var notikt kas pārsteidzošs, katru dienu var atklāt un iemācīties ko jaunu. Ir iespēja socializēties ar citiem studentiem, doties uz dažādiem pasākumiem – filmu vakariem, ēdienu festivāliem, ekskursijām, pārgājieniem, karaoke vakariem utt. Ir iespēja sportot un dejot.

Studenti ir dažādi – citi vairāk nododas mācībām, bet citi vairāk izmanto savu laiku izklaidējoties. Galvenais, ka visu var apvienot. Erasmus studentu dienas noteikti ir piedzīvojumiem bagātākas, jo vienu dienu tu vari mācīties un jau nākamajā – kāpt kalnā un ēst pikniku kopā ar 60 citiem aktīviem, atvērtiem un dzīvespriecīgiem jauniešiem.

Ko šī pieredze deva tev kā studiju programmas Sabiedrības veselība studentei?

Ieskatu citu valstu veselības sistēmā. Par to es uzzināju no cilvēkiem, kuri dzīvo tādās valstīs kā Meksika, Bangladeša, Indija, Nigērija, Singapūra, Nīderlande, Vācija, Sīrija, Kanāda u. c. Studenti dalījās ar saviem stāstiem, problēmām, ar kurām valstis saskaras, runājām par risinājumiem un lietām, ko vajadzētu mainīt.

Apmaiņas brauciens man deva reālu ieskatu tajā, cik katra sabiedrība ir dažāda, kā kultūru īpatnības var ietekmēt cilvēku dzīves uz labo vai slikto pusi. Tagad man ir iespēja raudzīties uz lietām no dažām pusēm, varu vairāk salīdzināt, zinot to, kā veselības problēmas risina citur.

Ļoti bieži Latvijā piesauc Igaunijas pieredzi, Somijas izglītības sistēma jau ir kļuvusi par etalonu. Vai ir kas tāds, ko novēroji un ko būtu vērtīgi attīstīt arī šeit – studiju procesā, studentu dzīves organizācijā?

Mani pārsteidza, cik daudz dažādu pasākumu tika organizēti studentiem. Katru nedēļu bija iespēja kaut kur piedalīties! Somijā studentu dzīve ir bagātāka ar izklaidēm –  piemēram, universitāte organizē boulinga vakaru, pilsētas orientēšanās pasākumu un ekskursijas uz citām pilsētām.

Sporta nodarbību klāsts arī bija pārsteidzošs un to nodrošināja universitāte. Latvijā mums vajadzētu uzlabot sporta nozari studentiem un dot iespēju sportot vairākās vietās pilsētā, izveidot sadarbības ar kādu sporta zāļu kompāniju. Kopīga sportošana ir labs veids kā socializēties un iepazīties ar citiem cilvēkiem no universitātes.

Vislielākais pārsteigums man bija ēdināšanas nodrošinājums. Somijā pārtika veikalos ir dārgāka nekā Latvijā, taču skola sniedz iespēju studentiem paēst par nieka diviem eiro. Šajos divos eiro bija iekļauta bagātīga izvēle: divi dzērieni pēc izvēles, pieces šķēles maizes, salātu bārs, izvēle no trim pamatēdieniem vai zupa, turklāt vienmēr bija arī veģetārais ēdiens, un students var likt uz šķīvja tik, cik grib. Ēdiens bija veselīgs, svaigs, dažāds un garšīgs. Latvijā labi paēst maksā krietni dārgāk.

Vai vari sniegt kādus praktiskus ieteikumus, kā un kam gatavoties pirms došanās Erasmus mobilitātē? Ar ko sākt, kur meklēt informāciju? Kas bija lielākās problēmas uz vietas?

Informāciju meklēt tikai oficiālās mājaslapās, kuras sūta universitātes koordinators. Labi ir tas, ka uzņemošā universitāte sniedz visu nepieciešamo informāciju. Atbraucot uz vietas, katram studentam bija cilvēks, kas izrāda universitāti, apkārtni un atbild uz visiem interesējošajiem jautājumiem. Personīgi nesaskāros ar problēmām. Būtu jāgatavojas tam, ka sākumā būs negaidīti papildu tēriņi, tāpēc vajadzētu ekstra līdzekļus, lai varētu sevi nodrošināt. Manā gadījumā vajadzēja dzīvoklim pirkt traukus un citas sadzīvei nepieciešamas lietas.

Ja kāds vēl šaubās, vai pieteikties Erasmus programmai, ko tu viņam teiktu?

Pieņemt dzīvē izaicinājumus, jo, riskējot un izejot no savas komforta zonas, cilvēks straujāk attīstās, kļūst drošāks, pašpārliecinātāks un noteikti pieredzes bagātāks. Tu iegūsti jaunus draugus no citām valstīm, uzlabo savas svešvalodas prasmes, iepazīsti citu kultūru un zemi, ceļo. Ja dzīvē gribas izrauties no rutīnas, tad noteikti ir jāpiesakās Erasmus programmā – tā ir labākā iespēja ceļošanai.

Summējot, trīs vārdos par Erasmus...

Prieks, pārsteigums, jauni draugi.