Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība
COVID-19

Cik sastopamas ir antivielas pret SARS-CoV-2 Latvijas iedzīvotāju vidū? Kuri ir efektīvākie individuālie aizsarglīdzekļi un kā tos izvērtēt? Kāds ir neironu tīklu potenciāls infekcijas slimību piebremzēšanā un kādi ir starptautiskie pandēmijas attīstības scenāriji?

Par šādiem tematiem Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētnieki diskutēs nākamajās Zinātnieku brokastīs tiešsaistē trešdien, 2. jūnijā, no plkst. 9.00 līdz 11.15. Kopš pērnās vasaras, kad Latvijas Zinātnes padome sāka valsts pētījumu programmu Covid-19 seku mazināšanai, RSU zinātnieki piedalījušies kopumā septiņos projektos, no kuriem četros – partnera statusā. Šo pētījumu rezultāti ietverti nākamo Zinātnieku brokastu programmā.

Pasākuma sākumā pēc RSU zinātņu prorektores Agritas Kiopas atklāšanas uzrunas ar prezentāciju par antivielu pret vīrusu SARS-CoV-2 prevalenci Latvijas iedzīvotāju vidū uzstāsies RSU Sabiedrības veselības institūta direktore asociētā profesore Anda Ķīvīte-Urtāne. Viņas pētījums veikts valsts pētījuma projekta Multidisciplināra pieeja COVID19 un citu nākotnes epidēmiju monitorēšanai, kontrolei un ierobežošanai Latvijā ietvaros.

Savukārt par projekta Drošu tehnoloģiju integrācija aizsardzībai pret Covid-19 veselības aprūpes un augsta riska zonās rezultātiem gaidāmi divi ziņojumi: RSU Darba drošības un vides veselības institūta direktors asociētais profesors Ivars Vanadziņš stāstīs par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem pret SARS-CoV-2, savukārt RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra pārstāvis Aleksejs Rutkovskis adresēs jautājumu par neironu tīkla potenciālu infekcijas slimību izplatības mazināšanā.

Jūnija Zinātnieku brokastis noslēgs RSU Politikas zinātnes katedras pētnieces Vinetas Kleinbergas prezentācija Starptautiskās attīstības scenāriji Covid-19 pandēmijas kontekstā un Latvijas iespējas. Tajā tiks iezīmēti rezultāti no projekta Ekonomiskais, politiskais un juridiskais ietvars Latvijas tautsaimniecības potenciāla saglabāšanai un konkurētspējas pieauguma veicināšanai pēc pandēmijas izraisītas krīzes (reCOVery-LV).

RSU jūnija Zinātnieku brokastīs aicināts piedalīties ikviens interesents, iepriekš reģistrējoties. Zoom saiti dalībnieki saņems dienu pirms pasākuma. Plašāk par visiem projektiem Covid-19 seku mazināšanai, kuros piedalījusies RSU, lasāms vietnē www.rsu.lv/valsts-petijumu-programmas.