Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Pētniecība

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) šogad festivālā Lampa startē ar politiski ekoloģisku diskusiju Krievijas karš Ukrainā: vai paātrinās Eiropas klimatneitralitāti? Diskusijas sākums piektdien, 1. jūlijā, paredzēts plkst. 12.30 un tā notiks uz skatuves DOTS tūdaļ pēc turpat noritējušās festivāla atklāšanas. Sarunu vadīs Latvijas Ārpolitikas institūta direktora pienākumu izpildītājs un RSU docents Kārlis Bukovskis, un tajā piedalīsies RSU Eiropas studiju fakultātes pētniece Vineta Kleinberga, Altum valdes priekšsēdētāja padomnieks Edgars Kudurs, Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis un RSU studiju programmas Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika absolvente Elīza Marta Stangaine.

lampa_2022.jpg

Līdz ar Eiropas zaļā kursa apstiprināšanu Latvija līdztekus citām ES dalībvalstīm ir apņēmusies sasniegt klimatneitralitāti līdz 2050. gadam. Reaģējot uz Krievijas uzsākto karu Ukrainā, ES ir paudusi gatavību samazināt atkarību no Krievijas importētajiem fosilajiem resursiem – gāzes un naftas, un meklē veidus, kā paātrināt alternatīvu enerģijas ieguves veidu plašāku lietošanu. Sarunā RSU un pieaicinātie eksperti plāno iedziļināties virknē jautājumu. Vai Krievijas karš Ukrainā dos Eiropai nepieciešamo impulsu sasniegt klimatneitralitāti straujāk, piemēram, jau 2040. gadā? Kādu cenu ir gatavi maksāt ES uzņēmēji un patērētāji, lai pārtrauktu energoatkarību no Krievijas? Kā karš Ukrainā ir mainījis Latvijas attieksmi pret klimatneitralitātes mērķiem? RSU rīkotā diskusija noritēs latviešu valodā un tai tiks nodrošināts tulkojums zīmju valodā. Diskusija būs baudāma ne tikai klātienē, bet arī tiešraidē RSU Facebook kontā un festivāla mājaslapā.

RSU klimatneitralitātes tematu padziļināti pēta kopš pērnā gada sākuma, kad profesora Andra Sprūda vadībā startēja projekts No vienaldzības līdz pārmaiņām klimata politikā: politiskā naratīva un sabiedrības uztveres mijiedarbības uzlabošana Latvijā. Tā ietvaros līdz 2023. gada noslēgumam sešu pētnieku komanda kopā ar studentiem strādā pie tā, lai mazinātu plaisu starp politiskās elites un sabiedrības apņemšanos iesaistīties klimata pārmaiņu mazināšanā. Pētnieki ir pārliecināti, ka ne tikai zinātniski fakti un likumdošana, bet arī naratīvi, kas izplatās sabiedrībā, ir svarīgi rīcībai vai, gluži pretēji, bezdarbībai vides jautājumos. Projekta rezultātā pētnieki cer uzlabot mijiedarbību starp politisko naratīvu un tā uztveri sabiedrībā, vispirms izpētot gan politiskajā vidē, gan sabiedrībā pastāvošo skatījumu uz klimata pārmaiņām, analizējot saikni starp šiem naratīviem un izstrādājot vadlīnijas, kas varētu veicināt sabiedrības iesaisti klimata pārmaiņu mazināšanā un enerģijas taupīšanā. Izpēti finansē Latvijas Zinātnes padome Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu ietvaros.

Kā ik gadu festivālā Lampa, RSU mācībspēki un zinātnieki ir pieprasīti runātāji arī citu organizatoru rīkotās diskusijās. Piektdien, 1. jūlijā, plkst. 14–16 Temīdas teltī Politikas zinātnes katedras docētāja Lelde Metla-Rozentāle piedalīsies tiesnešu un politologu viedokļu duelī Kam vajadzīga tiesu neatkarība? Tajā pašā sarunu teltī 1. jūlijā plkst. 19–21 diskusiju Nemateriālo piespiedu izpildes līdzekļu neizmantotās iespējas vadīs psiholoģe, RSU Juridiskās fakultātes un Komunikācijas fakultātes docētāja Ilze Ušacka. Tikmēr divos pasākumos 1. jūlijā – plkst. 20 Reģionu skatuvē interaktīvajā diskusijā Stāsti kā instrumenti kopienas veidošanai un plkst. 22.30 Swedbank Ilgtspējas skatuvē diskusijā Vai viegli būt gājējam? startēs arhitekts un sociālantropologs, RSU docētājs Matīss Šteinerts.

Savukārt sestdien, 2. jūlijā, plkst. 15.00–16.30 Darbnīcu teltī diskusijā Vai jāceļ trauksme par aptaukošanās problēmu? piedalīsies divi ārsti un RSU Iekšķīgo slimību katedras docētāji – profesore Ilze Konrāde un asociētais profesors Kārlis Trušinskis. Plkst. 18–19 Humanitāro zinātņu katedras docētāja asociētā profesore Dina Bite Reģionu skatuvē startēs diskusijā Sajust lielo vēju. Simbolu spēks lauku kopienu aktivizēšanā. Tikmēr festivāla izskaņā, 2. jūlijā, plkst. 20–21, skatuvē Spuldze norisināsies saruna Attālināta ārstēšana. Ieguvumi un izaicinājumi, kuru vadīs RSU Humanitāro zinātņu katedras docents Uldis Vēgners; sarunā diskutēs arī virkne RSU mācībspēku: RSU vadošā pētniece, doktora studiju programmas Tiesību zinātne vadītāja docente Karina Palkova, RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras docētāja ārste Mirdza Kursīte, RSU Humanitāro zinātņu katedras docente Māra Grīnfelde, kā arī RSU Dermatoloģijas un veneroloģijas katedras docētājs Aleksejs Zavorins.   

Sarunu festivāls Lampa Cēsīs norisināsies jau astoto reizi, un šogad uz 33 skatuvēm noritēs vairāk nekā 250 pasākumi, kuru uzmanības lokā – sabiedrībai aktuālas tēmas par praktiskiem un filosofiskiem individuāli un valstiski svarīgiem jautājumiem. Festivāla programma pieejama www.festivalslampa.lv un, gatavojoties apmeklējumam, Google Play un App Store ieteicams lejupielādēt arī festivāla lietotni.