Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Darbiniekiem
Skolēniem

2022. gada 15. janvārī pirmo reizi Latvijā norisināsies skolēnu neirozinātnes olimpiāde Latvian Brain Bee. "Olimpiādes uzvarētāji iegūs iespēju šogad jūlija sākumā piedalīties pasaules neirozinātņu olimpiādē Parīzē,” informē RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa vadītājs un olimpiādes organizators Daniils Žukovs.

Septiņu stundu pasākumā attālināti, Zoom platformā, piedalīsies 41 skolēns no visas Latvijas. Kopumā organizatori saņēma ļoti lielu pieteikumu skaitu – 170.

Kā norāda D. Žukovs, “olimpiāde sastāvēs no četrām daļām. Pirmā ietvers 20 daudzizvēļu testa jautājumus. Tālāk sekos daļa, kurā būs jāanalizē 25 anatomijas un histoloģijas attēli. Trešajā daļā būs jāsniedz atbildes uz 20 atvērtā tipa jautājumiem, bet noslēgumā būs klīnisko gadījumu analīze. Tās laikā būs jāizvērtē sešu pacientu diagnožu apraksti.”

Jautājumus izdomāja organizatoru komanda, kuras sastāvā ir RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa biedri un neiroloģijas rezidenti. Kopumā tiks aptvertas tādas tēmas kā nervu sistēmas anatomiskā un histoloģiskā uzbūve, nervu sistēmas darbības principi un nervu sistēmu slimību atpazīšana.

Olimpiāde norisināsies no pulksten 10.30 līdz 14.30. Noslēdzoties sesijai ar uzdevumiem, plānotas divas studentu lekcijas par uzvedības neiroloģiju, kā arī par pētniecības un studiju pieredzi Helsinku Universitātē (Somijā). Uzvarētāji tiks paziņoti plkst. 16.00.

Olimpiāde notiks angļu valodā. Nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā, savukārt atbildes drīkstēs iesniegt gan latviski, gan angliski.

Olimpiāde paredzēta vidusskolēniem, un tā tiek organizēta, lai:

  • popularizētu neirozinātnes un smadzeņu slimību atpazīšanu sabiedrībā,
  • veicinātu skolēnu iesaistīšanos neirozinātnē,
  • dotu olimpiādes dalībniekiem iespēju saprast savu zināšanu robežas, gūtu motivāciju tālākai smadzeņu anatomijas un darbības principu izzināšanai un iedvesmu nākotnes karjerai medicīnā un neirozinātnē.

Skolēni vispirms piedalās savas valsts nacionālajā olimpiādē, kuras uzvarētājs dodas uz starptautisko konkursu. International Brain Bee šogad no 9. līdz 13. jūlijam notiks Parīzē, Francijā.

Olimpiāde tiek rīkota, pateicoties RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa iniciatīvai. Latvian Brain Bee 2022. gadā pievienojās International Brain Bee saimei, kura pastāv jau vairāk nekā 20 gadu. Tā veicina skolēnu iesaistīšanos neirozinātnē, rīkojot daudzlīmeņu konkursu.

Olimpiādi organizē RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas katedra, RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskais pulciņš un Neiroloģijas attīstības fonds. Savukārt sadarbības partneri ir International Brain Bee, Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Stradiņa universitātes Jauno mediķu akadēmija, Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvalde, kā arī Riga Stradiņš University International Student Conference 2022.

latvian_brain_bee.jpg