Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Pirmdien, 14. oktobrī, plkst. 18.00 visi interesenti laipni aicināti uz Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Politikas salona diskusiju raundu "Mākslinieki" politikā: demokrātijas noriets vai evolūcija?, kas jau tradicionāli notiks kafejnīcā SPIIKIIZI. Kopā ar filozofu un RSU asociēto profesoru Ventu Sīli spriedīsim par "mākslinieku" fenomenu politikā un to, kāpēc esam gatavi savu balsi atdot par cilvēkiem, kuriem nav bijusi iepriekšēja politiskā pieredze.

Ierasti valstu oficiālo pārstāvju un politiskās elites aprindās nonāk cilvēki, kuru profesionālā darbība ir tikusi saistīta ar valsts pārvaldes struktūrām un institūcijām. "Protams, ir gadījies kāds "nomaldījies" aktieris vai dzejnieks, sportists vai mūziķis un uzņēmējs, taču šķiet, ka nedz sabiedrība, nedz pati politiskā pārstāvniecība nav vēlējusies un spējusi laist šos māksliniekus tālāk par priekšnamu. Situācija gan krasi mainījusies pēdējo gadu laikā, un "mākslinieki" ir tikuši līdz pat viesistabas galda priekšgalam," stāsta RSU lektore, programmas Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas vadītāja Elīna Vrobļevska. Vienu no pasaules ietekmīgākajām valstīm pārvalda nekustamo īpašumu uzņēmējs, Eiropas karstais punkts – Ukraina – nonācis komiķa un aktiera pārvaldē.

Nu jau tradicionālajā RSU Politikas salonā šoreiz tiks vētīts, kāpēc balsojam par šādiem kandidātiem. Sabiedrība ir zaudējusi ticību tradicionālajiem politiķiem un savas cerības ir gatava likt "mākslinieku" rokās, tiecoties pēc radošākiem risinājumiem savām problēmām, vai drīzāk šī uzskatāma par demokrātijas attīstības izpausmi, un tā nozīmē, ka sabiedrība ir gatava paplašināt savas politiskās robežas?

Politikas salons ir RSU Eiropas studiju fakultātes projekts, kas tapis, iedvesmojoties no 17. un 18. gadsimta Londonas un Parīzes kafijas salonu tradīcijas. Tolaik šajos salonos brīvi pārsprieda sabiedriskās un politiskās aktualitātes, un šajās diskusijās faktiski dzima pilsoniskā sabiedrība, uz kuras stabilā pamata veidojās Eiropas demokrātijas. Kafijas saloni bija dažādi, bet tos vienoja trīs iezīmes: sabiedriskums, vienlīdzība un komunikācija. Turoties pie šīm trim iezīmēm, RSU ir pārnesusi tradīciju uz 21. gadsimtu, radot platformu, kur neformālā gaisotnē mijiedarboties studentiem, ekspertiem un citiem interesentiem, diskutējot par pasaulei, Latvijai un mums kā sabiedrībai aktuāliem jautājumiem.

Aizvadītajā studiju gadā noritējušas jau četras šādas diskusijas, neformālā gaisotnē vienkopus pulcējot gan politoloģijas bakalaurus un maģistrus, gan žurnālistus un citus interesentus.

Politikas salons tiks atvērts kafejnīcā SPIIKIIZI, Krišjāņa Valdemāra ielā 17A, Rīgā. SPIIKIIZI 2017. gadā nodibināja RSU medicīnas students no Norvēģijas Martins Stireruds un Latvijas Universitātes psiholoģijas students Āris Birze. SPIIKIIZI šo gadu laikā kļuvusi par personīgās izaugsmes centru, kur lieliskā kafejnīcas atmosfērā noris dažāda veida pasākumi. Lai arī diskusija atvērta ikvienam interesentam, novērtēsim, ja atzīmēsiet pievienošanos: 
https://www.facebook.com/events/722626891543978/