Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Darbiniekiem
Starptautiskā sadarbība

Ar studentiem, mācībspēkiem un citiem interesentiem mērķētu vieslekciju Our Europe – what happens after the war? (Mūsu Eiropa – kas notiks pēc kara?) Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) 9. martā plkst. 10 Hipokrāta auditorijā (Dzirciema ielā 16) viesosies Portugāles Republikas ārlietu ministrs Žuāu Gomešs Kravīņu (João Gomes Cravinho).

cravinho_lekcija_09032023_0.png

 

reģistrēties lekcijai

Darba valoda – angļu.

Krievijas agresija Ukrainā ir satricinājusi drošības arhitektūru Eiroatlantiskajā telpā. Tā piespiedusi Eiropu iesaistīties politiski, ekonomiski un militāri. Rietumeiropas un Austrumeiropas valstis ir stiprinājušas gan atbalstu Ukrainai, gan savas aizsardzības spējas. Vienlaikus Krievijas agresija ir ietekmējusi iepriekš šķietami pašsaprotamo drošības jautājumu uztveri Eiropā. Nesenie notikumi iesaistījuši Transatlantisko kopienu ilgtermiņa sāncensībā. Raugoties gan vidējā, gan garākā termiņā, kopienu sagaida virkne izaicinājumu. 

Viens no būtiskākajiem aktuālajiem jautājumiem, kas tiks aktualizēts lekcijas laikā, – kas nepieciešams, lai veicinātu drošību Eiropā. Tāpat vieslekcijā Portugāles ārlietu ministrs analizēs vairākus savstarpēji saistītus aspektus: ES paplašināšanās un institucionālās reformas; Transatlantiskā solidaritāte, kā arī Indijas un Klusā okeāna reģiona izaicinājumi; tuvākas partnerības veidošana ar Āfriku un Latīņameriku. Savā uzrunā ministrs pieskarsies gan ES un NATO iekšējās dinamikas un vajadzību, gan ārējo draudu un izaicinājumu aspektiem. 

Žuāu Gomešs Kravīņu ieguvis doktora grādu politikas zinātnē Oksfordas Universitātē, bet maģistra un bakalaura studijas beidzis Londonas Ekonomikas skolā. No 2015. līdz 2018. gadam viņš bija Eiropas Savienības vēstnieks Brazīlijā, bet no 2011. līdz 2015. gadam – Indijā. No 2005. līdz 2011. gadam Žuāu Gomešs Kravīņu bija valsts sekretārs ārpolitikas un sadarbības jautājumos. Iepriekš Žuāu Kravīņu bijis profesors starptautisko attiecību jautājumos Koimbras Universitātes Ekonomikas fakultātē un viesprofesors ISCTE-Instituto Universitário de Lisboa un Lisabonas NOVA universitātē. Žuāu Gomešs Kravīņu ir bijis arī Portugāles aizsardzības ministrs.

Diskusiju moderēs RSU Eiropas studiju fakultātes lektors un Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks Mārtiņš Vargulis. 

Vieslekciju rīko RSU un Latvijas Ārpolitikas institūts ar Portugāles vēstniecības Zviedrijā atbalstu. Vieslekcija augstskolā ir daļa no oficiālās Portugāles ārlietu ministra vizītes Latvijā.