Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Bibliotēka
PVO

Šajā dienā tiek pievērsta uzmanība un mobilizēta rīcība, lai novērstu, atklātu un pārvaldītu ar pārtiku saistītu riskus un uzlabotu cilvēku veselību kopumā.

Droša pārtika, uzturs un nodrošinātība ar pārtiku ir nesaraujami saistīti jautājumi.

  • Aptuveni 600 miljoni cilvēku – gandrīz 1 no 10 cilvēkiem pasaulē – saslimst pēc piesārņotas pārtikas ēšanas un 420 000 mirst katru gadu.
  • Bērni, kas jaunāki par 5 gadiem, pārnēsā 40% no pārtikas produktu izraisītā slimības sloga, un katru gadu mirst 125 000 bērnu.
  • Pārtikas produktu izraisītas slimības kavē sociāli ekonomisko attīstību, pastiprinot veselības aprūpes sistēmas un kaitējot valstu ekonomikai, tūrismam un tirdzniecībai.

Pasaules drošas pārtikas dienu 2022. gadā atzīmēs ar paneļdiskusiju, kuras tēma ir “Drošāka pārtika, labāka veselība”. Pasākumu rīko ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) un Pārtikas kodeksa sekretariāts.
 
Pasākuma pirmajā daļā galvenā uzmanība tiks pievērsta nepieciešamībai pārveidot pārtikas sistēmas, lai nodrošinātu labāku veselību, izmantojot tiešsaistes regulētu darba grupu, kurā piedalīsies PVO ģenerāldirektora vietnieks ir Naoko Jamamoto un FAO sadarbības biroja direktors Dominique Burgeon. Runātāji arī atbildēs uz auditorijas jautājumiem.


(WHO, 2022)

Vairāk informācijas:

https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2022 
https://www.who.int/health-topics/food-safety