Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Doktorantiem

11. jūnijā Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Laila Meija aizstāvēs promocijas darbu Alkilrezorcīnu, lignānu metabolīti un D vitamīns priekšdziedzera vēža pacientiem.

To, ka rudzu maize ir veselīga, zina ikviens. Taču to, ka tā, iespējams, nav vienkārši pārtikas produkts, bet gan līdzinās zālēm, pārliecinājušies pagaidām tikai nedaudzi.

Latvijas uztura zinātnieki un ārsti dietoloģes Lailas Meijas vadībā kopā ar Somijas kolēģiem ir veikuši nozīmīgu pētījumu par to, ka rupjmaize var aizkavēt prostatas vēža veidošanos un neļaut progresēt jau diagnosticētam ļaundabīgam audzējam.

Vienlaikus tika analizēts, cik liela nozīme prostatas veselībā ir pietiekamam D vitamīna līmenim asinīs. Pētījuma laikā Latvijas vīrieši, kas slimoja ar prostatas vēzi, uzturā lietoja īpašu rudzu maizi. Secinājumi ir iepriecinoši, to moto varētu būt: kungi, ēdiet rupjmaizi un esiet veseli!

Rudzu maize varētu būt nozīmīga tieši prostatas vēža attīstības kavēšanā tāpēc, ka šim audzējam ne vienmēr vajadzīga aktīva ārstēšana – tā vietā bieži nepieciešama tikai regulāra ārsta uzraudzība. Tāpēc ļoti būtiska nozīme ir dzīvesveidam, tostarp – uzturam. Ne velti zinātnieki uzskata, ka ar uzturu iespējams novērst vienas trešdaļas vēžu veidošanos. Rupjmaize satur bioloģiski aktīvas vielas – alkilrezorcīnus un lignānus –, kam piemīt pretvēža iedarbības potenciāls.