Pārlekt uz galveno saturu
Pētniecība
Studentiem

Rīgas Stradiņa universitātes A. Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta vadošās pētnieces Vijas Ramnieces raudzēta skābpiena produkts Labdaris ieraudzījis dienas gaismu. Labdara ražošanu uzsākusi Piensaimnieku lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Dundaga.

Uzsāktā Labdara ražošana, neapšaubāmi ir atklājuma veiksmes stāsts. Kā zināms, jauna produkta ceļš no tā atklāšanas vai izgudrošanas līdz patērētāju plauktam ir garš un grūts. Pasaules patentu statistika liecina, ka 95 % no izgudrojumiem netiek realizēti un cieš neveiksmi.

Labdaris pieder pie funkcionālās pārtikas grupas, un tam piemīt lielas dziednieciskas īpašības. Tas ļoti labi regulē gremošanas sistēmas darbību, jo spēj sašķelt olbaltumvielas salīdzinoši sīkākās daļiņās, tā veicinot zarnu trakta darbību.

Labdaris īpaši labi iedarbojas uz pacientiem pēcoperāciju periodā, veicinot dzīšanas procesus un pašsajūtas uzlabošanos. Labdaris ir produkts, kas izdala vielas, kuras kavē asins spiediena paaugstināšanos, kaulu trausluma veidošanos un stimulē organisma imunitāti. Tas piemērots visu gadagājumu cilvēkiem, tais skaitā: cilvēkiem ar aktīvu dzīvesveidu, vecāka gadagājumu cilvēkiem, cilvēkiem ar nesabalansētu uzturu, pārslodzes, stresa, mazkustīguma un hronisku slimību gadījumos.

Raudzēta piena produkta Labdaris idejas pamatā ir ilggadīga  zinātniski – praktiska darba pieredze par procesiem, kas saistīti ar cilvēku un dzīvnieku gremošanas sistēmas saslimšanas risku un atveseļošanu, ar veselības stāvokļa stabilizāciju. Raudzēta piena produkta Labdaris gatavošanā izmanto vājpienu (pienu) un pienskābes baktēriju Lactobacillus helveticus R-7 tīrkultūru. Tas nesatur nekādas E piedevas un tādēļ izslēgti nevēlami blakus efekti uz organismu. Labdara garša ir maigi skābena, ko var dažādot ar augļu sulu vai ievārījumu piedevām., konsistence – viendabīga, bez gāzes pūslīšiem. Virspusē pieļaujams nedaudz sūkalu.

Kā stāsta PLPKS Dundaga valdes priekšsēdētājs Guntis Pirvits, tad produkts visticamāk nekļūs par lielu rūpniecisku ražojumu, jo tā tapšanā jāizmanto roku darbs. Šobrīd PLPKS Dundaga saražo apmēram 500 kg Labdara mēnesī un tas ir nopērkams Rīgas lielākajos tirgos un uzņēmuma veikalos (skat. zemāk tirdzniecības vietas).

3. septembrī notikušās preses konferencē laikā par Labdari Dr. med. Guntars Pupelis, RSU asoc. prof., Klīniskās universitātes slimnīcas Gaiļezers ķirurgs, minēja, ka Labdaris nākotnē varētu būt viens no tiem produktiem ar ko uzsākt barot pacientus pēc operācijām, tādēļ slimnīcas ir viena no produkta realizācijas nišām. G. Pupelis teica arī, ka lai uzsāktu šī produkta lietošanu slimnīcās, nepieciešams tolerances pētījums. Paredzēts, ka šo pētījumu veiks RSU rezidenti, kas neapšaubāmi ir ļoti interesants pētniecības lauks. Tolerances pētījumam nepieciešams finansiāls atbalsts, lai uz pētījuma laiku, ražotājs varētu nodrošināt raudzētā skābpiena produktu Labdari.

Tirdzniecības vietas

Labdaris pārdošanā Dundaga veikalos:

  • veikalā Pienenīte E.Dinsberga ielā 1,Dundagā,
  • veikalā Jogo Jaunā ielā 2, Talsos,
  • veikalā Pārtika Talsu ielā 27, Ventspilī.
  • Rīgā Centrāltirgū, kā arī Čiekurkalna tirgū SIA Luksus.

Iespējamās pārdošanas vietas – veikali, kur tiek tirgoti Dundaga produkti. Lūdzam jautāt Labdari šajos veikalos.

Rīgā:

  • Āgenskalna tirgus - SIA "Ieskaties",
  • Vidzemes jeb Matīsa tirgus - SIA "Smukas",
  • Rušonu ielā 28 -SIA BLB grupa,
  • Vārnu ielā 8 - SIA "Baltprod".

Kauguros:

  • Skolas ielā 50- SIA "Mildai".

Ventspilī:

  • Saules ielā 33-SIA "Gunis",
  • Rindas ielā 50, SIA "Jaunpope".

Jelgavā:

  • Aviācijas ielā 9-SIA "Miezītes serviss".

Par Labdari raksta