Pārlekt uz galveno saturu
Atzinība
Pētniecība
Ziņas

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētnieku grupas un sadarbības partneru īstenotais pētījums Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai ieguvis Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidenta atzinības rakstu par sasniegumiem zinātnē 2016. gadā. Otrdien, 14. februārī, plkst. 16.00 Rīgas Motormuzejā norisināsies LZA rīkots pasākums, kurā godinās 2016. gada sasniegumu zinātnē autorus un autoru kolektīvus, tostarp RSU pētnieku grupu RSU Sporta un uztura katedras docentes Lailas Meijas vadībā.

Skatieties LNT sižetu par Latvijas Gada balvas zinātnē pasniegšanu šeit. Pasākumu vadīja RSU Onkoloģijas institūta vadošā pētniece Inese Čakstiņa.

LZA-Zinatnes-balva-2016-00-lead.jpg

RSU pētnieku uzdevums projekta ietvaros bija izpētīt graudu pārslu ietekmi uz cilvēka veselību – izvērtēt, kāda ir glikozes un insulīna reakcija asinīs pēc dažādu graudaugu pārslu lietošanas.

RSU docente Laila Meija atzīmē: "Pētījām gan visiem pazīstamos kviešus, miežus, rudzus, auzas, gan arī tādus netradicionālus graudaugus kā tritikāli, kailgraudu miežus un kailgraudu auzas. Noteicām, kā graudaugu audzēšanas apstākļi un pārstrāde – pārslu gatavošana no diedzētiem un nediedzētiem graudiem – ietekmē antioksidantu daudzumu, šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu izmaiņas pārslās. Pētījumā atklājām, ka pārslas, kas gatavotas no diedzētiem graudiem, satur vairāk antioksidantu, tomēr glikozes un insulīna reakcija neatšķiras no nediedzētu graudu pārslām. Veselībai vislabvēlīgāko profilu parādīja miežu, kailgraudu miežu un rudzu pārslas. Pēc šo pārslu lietošanas gan glikozes, gan insulīna līmenis asinīs kāpa lēni un ilgstoši saglabājās stabils. Tas nozīmē, ka šādu graudaugu lietošana palīdz nepārēsties, tātad – kontrolēt svaru un mazināt 2. tipa cukura diabēta risku. Jaunie dati būs noderīgi, lai uzsāktu ražot brokastu pārslas no dažādiem veselīgiem graudiem."

Pētījumu plānots turpināt – RSU doktorante Guna Havensone izstrādās savu doktora darbu RSU docentes Lailas Meijas un profesora Aivara Lejnieka vadībā, pētot ilgstošu veselīgo graudaugu pārslu lietošanas ietekmi metabolā sindroma pacientiem.

Vairāk par pētījumu

RSU un sadarbības partneru – Latvijas Lauksaimniecības universitātes, LLU Agroresursu un ekonomikas institūta, kā arī Norvēģijas Lauksaimniecības un vides pētījumu institūta "Bioforsk" veiktā pētījuma "Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai" mērķis bija uzkrāt zināšanas par tritikāles, kailgraudu miežu un auzu izmantošanas iespējām cilvēku veselības nodrošināšanai. Projekta īstenošanas laikā tika veikta graudaugu integrēta izpēte – no lauka līdz klīniskiem pētījumiem, rezultātā nostiprinot fundamentālo zināšanu bāzi par šiem graudaugiem.

Zinātnieki veica pētījumus par kailgraudu miežu un auzu un tritikāles audzēšanas iespējām Latvijā un Norvēģijā, izstrādāja tehnoloģiju diedzētu pārslu ražošanai, saglabājot bioloģiski aktīvās vielas, kā arī veica klīnisko pētījumu par diedzētām pārslām cilvēku veselības nodrošināšanai.

LZA atzinību saņēmuši arī divi RSU Farmācijas fakultātes Farmācijas ķīmijas katedras docētāji – prof. Maija Dambrova un doc. Reinis Vilšķērsts, kuri kopā ar citiem pētniekiem Latvijas Organiskās sintēzes institūtā veikuši pētījumu Meldonija farmakoloģiskie efekti un uzkrāšanās mehānismi organismā. Šis pētījums atzīts par nozīmīgu sasniegumu teorētiskajā zinātnē un ir viens no vienpadsmit aizvadītā gada nozīmīgākajiem zinātniskajiem sasniegumiem Latvijā.

LZA-Zinatnes-balva-2016-01-lead.jpg