Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Vladislava
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Čehija
Studiju programma
Zobārstniecība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Es palūdzu dekanātam 7. semestra studiju kursu plānu ar visiem nepieciešamajiem kredītpunktiem, tad Charles University mājaslapā meklēju līdzīgus, man nepieciešamos kursus. Visi kursi lielākoties sakrita, tāpēc ar studiju plāna sastādīšanu problēmu nebija. Turklāt, tur bija daudz vairāk kredītpunktu, nekā bija nepieciešams. Studiju plāns beigās tika saskaņots ar Zobārstniecības fakultātes dekānu.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Atšķirībā no Latvijas, Čehijā šajā semestrī neatcēla praksi, neskatoties uz diezgan sliktu epidemioloģisko situāciju, tāpēc zobārstniecības studentiem bija lieliska iespēja attīstīt savas prasmes. Prakse Stomatoloģijas klīnikā notika pārsvarā no plkst. 7.30 un ilga 4 stundas, kuru laikā varēja pieņemt pat vairākus pacientus ar visdažādākajām problēmām, tāpēc bija iespēja pielietot praksē starpdisciplināras zināšanas, kas ir pietuvināti reālai dzīvei. Kā arī, nevajadzēja meklēt sev pacientus, tos nodrošināja klīnika. Viens no mīnusiem šādai sistēmai ir tāds, ka nevar patrenēt konkrētas iemaņas (piemēram, pa šo visu semestri man nevienu reizi nebija pacienta, kuram vajadzētu likt kompozīta plombi), to nevar prognozēt. Toties ķirurģijas nodarbībās varēja asistēt vadošiem slimnīcas ķirurgiem operāciju zālē, kas bija ļoti noderīgi.

Visas lekcijas mums notika tiešsaistē, bet nodarbības (kas nav saistītas ar praksi klīnikā) bija gan klātienē, gan tiešsaistē atkarībā no epidemioloģiskajiem rādītājiem.

Visi eksāmeni Čehijā bija mutiski ar biļetēm klātienē, bet Latvijā bija tiešsaistes eksāmeni un pavisam citā formātā.

erasmus_2021_vladislava.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

erasmus_2021_vladislava_4.png

Es dzīvoju kopmītnēs Bolevecka kopā ar vēl vienu Erasmus studenti no Latvijas. Istabiņa bija neliela, bet pietiekama mums divām, turklāt tīra. Vannasistabu vajadzēja dalīt ar diviem citiem kaimiņiem, bet mums ļoti paveicās un lielāko daļu no semestra kaimiņienes bija prom attālināto mācību dēļ. Diemžēl, istabā bija tikai mēbeles un visu nepieciešamo virtuvei un mājām vajadzēja pirkt pašām.

Mēs dzīvojam 9.stāvā, no kurienes pavērās brīnišķīgs skats uz pilsētu. Kā arī milzīga priekšrocība kopmītnem ir tāda, ka tas atrodas 5 min attālumā ar kājām no slimnīcas, kur notika visas praktiskās nodarbības.

15 min attālumā bija liels pārtikas veikals un 20 min attālumā - Pilzenes vēsturiskais centrs un galvenā stacija. Tāpēc atrašanās vieta ir ļoti ērta un viss bija tuvu.

Kopmītņu administrācija runāja angliski un bija ļoti atsaucīga, un vienmēr palīdzēja ar visām sadzīves problēmām.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Jā, bet es sekoju līdzi izdevumiem. Kā arī, studentiem ir lielas atlaides transportam, un istabas īre kopmītnēs ir diezgan zema. Protams, salīdzinājumā ar iepriekšējiem semestriem bija papildu izdevumi Covid-19 izraisītas situācijas dēļ (piemēram, uz katru nodarbību vajadzēja pašai pirkt respiratorus), bet viss tika veiksmīgi atrisināts.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Es ļoti iesaku pirms braukšanas nedaudz pamācīties čehu valodu vai ņemt līdzi sarunvalodas vārdnīcu, jo Pilzenē cilvēki gandrīz nerunā angliski. Kā arī, var apmeklēt bezmaksas kursus Prāgā pirms semestra sākuma, bet es uz tiem netiku, jo Covid-19 dēļ septembrī vajadzēja vēl mācīties Latvijā. Un mani bieži glāba ukraiņu valodas zināšanas, jo tā ir līdzīga čehu valodai.

Iesaku studentiem visas mājām nepieciešamas lietas (traukus, katlus, dvieļus utt.) pirkt Pepco veikalā, jo tur ir diezgan lēti un ir viss nepieciešamais, kā arī tas atrodas netālu no kopmītnēm.

Iesaku pieteikties mentoru programmai, jo man sākumā daudz palīdzēja mentore, piemēram, pastāstīja, kā uztaisīt transporta karti, kur atrast stundu sarakstu, kur pirkt katlus, kā nokļūt līdz universitātei utt.

Iesaku rūpīgi plānot maršrutu līdz Pilzenei, jo uz Prāgu nebija tiešo reisu un bija diezgan grūti ar diviem smagiem koferiem un daudzām pārsēšanās reizēm nokļūt līdz mērķim gan turp-, gan atpakaļceļā.

Bet galvenais ir nebaidīties, jo tas ir piedzīvojums uz visu mūžu ar neaizmirstamo pieredzi un pašizaugsmes iespējām daudzās jomās, kas noteikti ir tā vērts!

erasmus_2021_vladislava_2.png

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Man ļoti patika, ka visa šī semestra garumā bija iespēja ceļot pa Čehiju, neskatoties uz neskaitāmiem ierobežojumiem. Čehijā ir jūtams brīvības gars, tāpēc pandēmija nesabojāja manu Erasmus apmaiņas periodu. Čehija ir ļoti skaista zeme, kur ir gan mājīgas, mazas pilsētiņas, gan dzīvības un rosmes pilna galvaspilsēta Prāga, gan apbrīnojami skaisti dabas parki, kas ir unikāli un vienlīdz skaisti gan rudenī, gan ziemā. Ļoti veiksmīgi sanāca apvienot gan mācības, gan ceļošanu. Paspēju paviesoties Prāgā, Brno, Česky Krumlov, Česke Budejovice, Kutna Hora, Karlovy Vary, Marianske Lazne, Bohemian Switzerland, Lednice, Snežka, Pisek un daudz kur citur. Ļoti lielu iespaidu uz mani atstāja kāpšana kalnā Snežka (augstāka virsotne Čehijā) un neaizmirstamais skats no virsotnes. Čehijas daba ir tik bagāta un daudzveidīga!

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Lai gan šīs semestris nebija ļoti viegls, es pat teiktu bija diezgan izaicinošs, sakarā ar pārvākšanās un pandēmijas izraisītām pārmaiņām, bet tas noteikti bija tā vērts! Nekad nedrīkst padoties ceļā uz izaugsmi! Es tik daudz ko iemācījos gan profesionālā jomā, gan dzīves jomā un, jo īpaši, problēmu risināšanā. Šīs semestris ārzemēs ir liels ieguldījums manā nākotnē un personīgajā izaugsmē. Šīs laiks bija ļoti piesātināts un ātri pagāja, bet tas noteikti atstāja daudz patīkamu atmiņu un emociju, un es visu dzīvi atcerēšos šo apmaiņas periodu, kā vienu no spilgtākajiem piedzīvojumiem manā dzīvē un pašu interesantāku semestri! Liels paldies par šādu izdevību!