Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Marija
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Čehija
Studiju programma
Zobārstniecība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

RSU Studiju departamenta Studējošo informācijas uzturēšanas un attīstības nodaļas speciāliste atsūtīja man studiju kursa sarakstu ar kredītpunktiem 7. semestrim. Kārļa universitātē reģistrējoties tiešsaistē vajadzēja izvēlēties nepieciešamos studiju kursus. Nekādas problēmas ar to nebija, jo studiju kursi gandrīz sakrīt un dod pat vairāk kredītpunktu nekā RSU.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Praktiskās nodarbības sākās plkst. 7.30 no rīta. Pirms katras nodarbības vajadzēja mācīties par konkrētu tēmu un nodarbības laikā to apspriedām. Nevajag satraukties par pacientu meklēšanu un pierakstīšanu, to dara pati klīnika. Gandrīz vienmēr bija pacientu rinda un daudz no tiem ir slimnīcas pacienti un nāk ārstēties pirms operācijām. Praktiskais darbs ir pietuvināts reālai dzīvei, jo nekad nezini, kāda būs problēma nākamajam pacientam. Daudzos kursos bija tā, ka nevari veikt visu ārstēšanas procesu, bet dari tikai daļu, un tad citā nodarbībā cits students turpina tevis iesākto.

erasmus_2021_marija_3.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Es dzīvoju studentu kopmītnēs, 10. stāvā, ar lielisku skatu uz pilsētu. Vienā istabā dzīvo divi studenti, bet dušas un tualetes telpa ir kopēja divām istabām. Katrā istabiņā ir ledusskapis un elektriskā plītiņa. Viss bija tīrs, bija diezgan silti. Gultas veļu mainīja 2 reizes mēnesī un par nelielu samaksu ir iespēja izmantot veļas mazgājamo mašīnu. Kopmītnēs bija wi-fi, internets strādāja labi. Katrā stāvā ir istabas speciāli paredzētas mācībām. Kopmītnes atrodas 20 min attālumā no Pilzenes centra, 15 min attālumā no lielā veikala un 5 min attālumā no universitātes slimnīcas. Ļoti ērta atrašanās vieta.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Jā, stipendija man bija pilnīgi pietiekama dzīvošanai. Covid-19 dēļ paēst ārpus mājām nebija iespējas, kā arī daudz studentu pasākumu tika atcelti. Bet man tāpat šķiet, ka stipendijas ir pilnīgi pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Nebaidieties iziet no komforta zonas. Erasmus semestris būs viens no labākajiem jūsu semestriem, tāpēc vienkārši izbaudiet to. Iesaku pieteikties mentora palīdzībai, jo mentors bija pirmais cilvēks, kuru satiku, kad atbraucu, un viņš daudz man pastāstīja un parādīja. Labāk arī censties ātrāk noskaidrot kādā grupā/grupās jūs mācīsieties un sazināties ar grupasbiedriem. Gan ārzemju grupās, gan čehu grupās ir ļoti atsaucīgi studenti, kuri labprāt palīdzēs saprast, kā notiek mācību process. Iesaku uztaisīt ISIC karti, jo Čehijā studentiem līdz 25 gadu vecumam ir 75% atlaide sabiedriskajam transportam, kas sanāk ļoti izdevīgi. Covid-19 laikā mums vajadzēja pirkt daudz respiratoru, universitātes slimnīcā medicīnas studenti tos var nopirkt ar atlaidēm. Ja ir nepieciešams, tad var laicīgi pieteikties un saņemt Covid-19 testu Erasmus studentiem.

erasmus_2021_marija.png

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Nevaru izvēlēties kaut ko vienu, viss semestris bija tik interesants un neparasts. Mācības pavisam citādākas, nekā RSU. Patstāvīga dzīve jaunā un nepazīstamā vidē. Un ja ir vēlme ceļot, tad Čehija ir tā vieta, kur to vajag darīt. Var atrast gan ļoti skaistu dabu, gan senas pilsētas ar satriecošu arhitektūru. Var iepazīt jaunus cilvēkus no dažādām kultūrām. Esmu pārliecināta, ka šo semestri atcerēšos visu mūžu, jo tas bija lielisks piedzīvojums četru mēnešu garumā.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Erasmus apmaiņa deva man ļoti daudz. Iemācīja, kā dzīvot vienai, kā risināt dzīves problēmas, kā labāk plānot savu laiku, uzlaboja manu angļu valodu, iepazīstināja ar ļoti jaukiem un atsaucīgiem cilvēkiem un, protams, deva daudz jaunu zināšanu zobārstniecībā. Esmu ieguvusi vērtīgu pieredzi – gan dzīves, gan mācību. Iesaku visiem studentiem doties Erasmus mobilitātē, jo tāda iespēja aizbraukt mācīties uz kādu laiku uz citu valsti būs tikai vienu reizi dzīvē. Pavadītais laiks, emocijas un atmiņas vēl ilgi sildīs sirdi.