Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Marija
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Vācija
Studiju programma
Zobārstniecība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Studiju plāns tika izveidots ņemot vērā nepieciešamo ECTS punktu skaitu. Izvēlējos priekšmetus, kuri bija paredzēti gan 7. semestrim, gan arī piedalījos lekcijās, kas paredzētas augstāko semestru studentiem.

Katru dienu notika pacientu pieņemšana klīniskajās nodarbībās, visas pārējās nodarbības/lekcijas notika attālināti.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Tā kā studiju process ir dinamisks, tas prasa lielu organizētību un patstāvību no studenta puses.

Katru dienu 4 stundas no rīta ir pacientu pieņemšana, kuras laikā students var veikt ārstēšanu, kas nepieciešama pacientam (plombēšana, protezēšana, periodontāla ārstēšana utt.). Latvijā šīs manipulācijas ir sadalītas pa studiju kursiem un notiek dažādos laikos.

Vācijā studenti paši ir atbildīgi par instrumentu sterilizāciju, ļoti daudz instrumentu, borus, pulēšanas birstītes viņi pērk paši. Latvijā studentiem viss ir sagatavots un pašiem nav nekas jāpērk.

Attālinātās nodarbības un lekcijas notiek Moodle un Zoom platformā līdzīgi kā Latvijā. Visas lekcijas tiek ierakstītas, kas nozīmē, ka students vēlāk tās var noskatīties vēlreiz un atkārtot.

erasmus_2021_marija_6.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Esmu ļoti apmierināta ar piešķirto dzīvesvietu, tā atradās no klīnikas 20 minūšu braucienā ar metro. Dzīvoju studentu kopmītnēs, istabiņā, kurā bija gan atsevišķa vannasistaba, gan virtuve. Tas bija
jo sevišķi svarīgi, un tādā veidā varēju samazināt kontaktu ar citiem studentiem šīs pandēmijas laikā.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Piešķirtā stipendija nebija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Noteikti ir jārunā ar vietējiem iedzīvotājiem vāciski un nevajadzētu pāriet uz angļu valodu; tikai tā ir iespējams iegūt progresu valodas apmācībā. Šajā semestrī Minhenē biju vienīgā Erasmus+ programmas studente zobārstniecībā, tādēļ cieši komunicēju ar vietējiem studentiem, kas man palīdzēja pārvarēt valodas barjeru.

Nāksies rēķināties ar neplānotām izmaksām, par kurām iepriekš nezinājāt, tādēļ vajadzētu savus naudas iekrājumus. Vācijā būs jāsaskaras ar diezgan daudz dokumentu kārtošanu ne tikai ar mācībām, bet arī ar dzīvesvietu saistītos jautājumos. Novēlu neapstāties un nenobīties no tā!

Noteikti iesaku apmeklēt dažādus studentu pasākumus, kurus organizē starptautisko studentu organizācijas; tādā veidā var iepazīt citu valstu kultūru, cilvēku mentalitāti un paplašināt savu redzesloku.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Visjaukākās sajūtas ir tad, kad pēc pieņemšanas pacients ir ļoti pateicīgs un apmierināts par manu darbu. Vienam no pacientiem bija ļoti žēl, ka braucu prom. Viņš teica, ka labprāt ārstētos pie manis tālāk un atvestu arī visu ģimeni.

Patīkams brīdis bija arī tad, kad viens pacients apsveica mani Ziemassvētkos un uzrakstīja, ka vislabākā dāvana ir manis ielikta plombe priekšzobos.

Erasmus studiju laikā iepazinu daudz atraktīvu studentu no citām valstīm, ar kuriem kopā vairākas reizes devāmies izbraucienos uz Bavārijas kalniem. Pēc pandēmijas beigām es labprāt aizceļotu pie šiem studentiem vai arī sagaidītu viņus ciemos Latvijā.

erasmus_2021_marija_4.png

 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Dažkārt pat visneiespējamākās lietas var kļūt iespējamas. Vajag ļauties piedzīvojumam - tas sniegs pieredzi, kas noderēs visu dzīvi!