Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Līva
Studiju gads
2. kurss
Valsts
Spānija
Studiju programma
Starptautiskais mārketings un reklāma
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Sākotnēji izvēlējos uzņemošās universitātes mājaslapā piedāvātos studiju kursus, kurus pēc tam saskaņoju ar savas studiju programmas vadītāju RSU. Saskaņošana bija raita un nesagādāja grūtības. Studiju kursu izvēle angļu valodā nebija plaša, kā arī neilgi pirms došanās uz uzņemošo universitāti, vairāki kursi tika atcelti.

Izvēloties studiju kursus, svarīgi pievērst uzmanību tam, kādā valodā tiek piedāvāts konkrētais kurss, kā arī – lai lekcijas vēlamajos kursos „nepārklātos”.

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Ņemot vērā pasaulē esošo situāciju, kas saistīta ar Covid-19 pandēmiju, nebija skaidrs, vai studiju process tiks organizēts klātienē vai attālināti. Uzņemošā universitāte Spānijā prognozēja, ka studijas jebkurā brīdī varētu atsākties klātienē, tāpēc bija nepieciešams fiziski atrasties Spānijā, tomēr klātienes studijas tā arī neatsākās.

Mācību process tika organizēts virtuāli. Mācības notika 4 darbadienas nedēļā, vidēji divas lekcijas dienā, taču šeit viena lekcija ilgst 2-3 stundas. Lekciju grafiku bija iespējams izveidot pašai, atkarībā no izvēlētajiem studiju kursiem.

Galvenokārt, visos kursos bija iespēja izvēlēties vienu no diviem novērtējuma veidiem – „continuous assessment” vai „final assessment”.  „Continuous assessment” nozīmē regulāru lekciju apmeklēšanu un aktīvu dalību tajās, saņemot novērtējumu gan par dažādu grupu un individuālo darbu iesniegšanu, gan arī eksāmenu, kurš sadalīts vairākās daļās visa kursa garumā. Savukārt, „final assessment” paredz vienu noslēguma eksāmenu kursa beigās par visām studiju kursa laikā apgūtajām tēmām (šajā gadījumā nav nepieciešams regulāri sekot līdzi lekcijām).

erasmus_2021_liva_2.png

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Velvā studenti īrē dzīvokļus; šeit netiek piedāvātas studentu rezidences, kopmītnes u.tml., kā tas ierasts Latvijā.

Kopā ar kursabiedreni no Latvijas un vienu apmaiņas studenti no Polijas, īrējām trīsistabu dzīvoklī ļoti labā atrašanās vietā. Tas bija netālu no centrālā laukuma, autobusa stacijas, veikaliem un galvenajiem pilsētas objektiem. Dzīvoklis bija aprīkots ar visu nepieciešamo, taču, ņemot vērā, ka Spānijā elektrība ir ļoti dārga, siltais ūdens tiek nodrošināts, izmantojot gāzes balonus, kurus pašam regulāri jāatceras iegādāties. Cena par istabas īri šajā pilsētā vidēji ir 200-250 eiro/mēnesī. Cenā nereti iekļauta arī dzīvokļa regulāra tīrīšana, taču par to atsevišķi jāvienojas ar dzīvokļa īpašnieku.

Lai gan studentiem šeit tiek piedāvāta palīdzība dzīvesvietas atrašanā, tas prasa papildu izmaksas, tādēļ dzīvokli meklējām pašas. Dzīvokļu īres piedāvājumus iespējams atrast Velvas Erasmus+ studentu "Facebook" lapās.

erasmus_2021_liva.png

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Dodoties Erasmus+ mobilitātes programmā, tika piešķirts gan Eiropas savienības finansējums, gan Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums. Nauda 100% apmērā tika ieskaitīta kontā jau pirms došanās prom, kas lika pašai rūpīgi sekot līdzi saviem tēriņiem, sadalot tos pa mēnešiem.

Spānijā, dzīvojot taupīgi, piešķirtā stipendija ir pietiekama, lai segtu dzīvošanas izmaksas, taču ne ceļa izmaksas uz un no uzņemošās universitātes. Tāpat arī ceļošanai, kas, manuprāt, ir neatņemama apmaiņas programmas sastāvdaļa, nepieciešami papildu naudas līdzekļi. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Neskatoties uz to, ka Velvas Universitātes galvenā ēka un arī vairākas fakultātes atrodas pilsētas tālākajā daļā, dzīvesvietu iesaku meklēt centra rajonā ("Plaza de las Monjas" vai "Plaza de la Merced" apkārtnē), kur tuvumā ir viss nepieciešamais.

Tāpat iesaku būt uzmanīgam un kārtīgi izvērtēt izvēlētās dzīvesvietas īpašnieka uzticamību, jo savas apmaiņas programmas laikā dzirdēju vairākus negatīvus pieredzes stāstus saistībā ar krāpniecību.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Nelielie pašu plānotie ceļojumi noteikti ir tie, kas paliks atmiņā visspilgtāk – neaprakstāmi skaistā daba, siltie vakari, piedzīvojumi ar mašīnu īri, tapas, okeāns, saule, forši cilvēki apkārt.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Mācīties pilnībā izbaudīt sniegto iespēju būt šeit un tagad, neļaujot bailēm, ilgām pēc mājām un citām emocijām tam traucēt.