Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Sintija
Studiju gads
5. kurss
Valsts
Čehija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Tas ir tikai un vienīgi patstāvīgs darbs. No RSU MF atsūtīja 4. un 5. studiju gada plānus, no CU – kā atrast viņu studiju gadu plānus un kursu aprakstus. 

Es stundām un pat dienām sēdēju pie datora, lai būtu pārliecināta, ka izvēlos pareizos studiju kursus un, ka mans 5. studiju gads tiek veiksmīgi pielīdzināts.

Bez pārsteigumiem neiztikt – īsu brīdi pirms izbraukšanas CU paziņoja, ka ķirurģijas kursu nevarēs iziet, jo nevar apmācīt tik daudz studentu. Problēma, par laimi, tika atrisināta un mans satraukums rimās, jo viens studiju kurss Čehijā man aizstāja četrus studiju kursus Latvijā. Veiksmīgi tos arī apguvu.

erasmus_2021_sintija_1.jpg
 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

erasmus_2021_sintija_2.jpg

COVID-19 ieviesa savas izmaiņas. Pieļauju, ka organizatoriskais process pirms tam bija citādāks, bet to man nesanāca pieredzēt.

Galvenā un pati būtiskākā atšķirība – eksāmeni. Sākot jau ar pieteikšanos eksāmeniem. Tad. kad tāda tiek organizēta, tad zini – jāsavāc vismaz septiņi draugi, kas palīdzēs iegūt vēlamo eksāmena datumu (tie parasti tiek aizņemti burtiski sekunžu laikā). Reģistrēšanās labākajiem datumiem vienmēr ir sīva un, ja tu netiec pie vēlamā, tad eksāmens jākārto vasaras periodā. Pieļauju, ka šādi tiek organizēts tikai tāpēc, ka eksāmeni pārsvarā ir mutiski un nepietiek docētāju, kas varētu visiem studentiem pieņemt eksāmenus vienlaicīgi. Jā, mutiskie eksāmeni šķita grūtāki, bet tā man bija laba pieredze. Pie viena pasniedzēja vienkārši atbildi uz jautājumiem, veido diskusiju, savukārt, pie cita – runā par to, kas ir tava stiprākā puse. Runājot par vērtēšanas objektivitāti, patika, ka pārsvarā visur tiek nodrošināts viens pasniedzējs, visbiežāk katedras vadītājs, kas tad arī pieņem visus studentus, līdz ar to nav krasas atšķirības studentu sniegumu novērtēšanā, jo visi tiek vērtēti pēc vienas subjektīvas skalas.

Man pietrūkst klātienes lekcijas RSU (jo tagad viss pārsvarā ir video ierakstos), bet tur joprojām norisinājās klātienē. To sadarbību ar auditoriju un iespēju lektoram uzdot jautājumus neatsver neviens video ieraksts pat, ja to var noklausīties vairākkārt. COVID-19 uzplaukuma viļņa laikā lekcijas norisinājās attālināti, bet pēc tam pa mazām grupām pārgājām uz klātienes studijām.

Ja vienā studiju grupā parasti bija ~30 studenti, tad mēs tikām vēl sīkāk sadalīti grupās pa 4-5, lai varētu apmeklēt pacientus, iet uz operācijām. Ļoti spilgti atmiņā palikušas anestezioloģijas nodarbības, kur sākotnēji mazās grupiņas ietvaros gājām uz simulāciju centru, izspēlējām lomu spēles un izplānojām kā veikt anestēziju katrā konkrētajā situācijā, tad nākamās nodarbības, kas nu jau notika slimnīcā, es tiku piesaistīta anesteziologam un varēju piedalīties operācijās pilnīgi ar jaunu sapratni.

Katru nedēļu bija jātaisa COVID-19 antigēna testi, jo Čehijas valdība neuzskatīja par vajadzīgu vakcinēt medicīnas studentus (man gan ir viens veiksmes stāsts kā es nejauši dabūju 1. vakcīnas devu).

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvoju kojās, kuras mēs savā starpā dēvējam par "Hotel Garni". Tā ir šausmīga vieta, kur ierasties pirmajā dienā, bet labākā vieta uz pasaules, kad jābrauc prom.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Dzīvošanas izmaksu segšanai, pavisam noteikti, jā. Ceļošanas izmaksu segšanai ir labi, ja ir vēl kāda stipendija vai iekrāti savi līdzekļi.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Ej dzīvot uz "Hotel Garni". Tā ir brīnišķīga vieta, kur iegūt draugus visam mūžam.

Esi atvērts saviem kursa biedriem un pārējiem Erasmus studentiem, tad laiks paskries ātri. Iemācies teikt “JĀ!” biežāk.

Uztaisi pilsētas sabiedriskā transporta biļeti, ir lēti arī bez tās, bet būs gandrīz par brīvu ar to. Es biju pārāk slinka, lai to izdarītu.

Ceļojot ar vilcienu, studentiem ir ievērojamas atlaides, un Čehijas vilcieni ir ārkārtīgi ērti, var nokļūt gandrīz visur kur vien vēlies.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Kad bija Ramadāna laiks, mēs katru vakaru kopā ēdām vakariņas. Ateisti, kristieši, musulmaņi – visi pie viena galda. Ar sarunām, jokiem, dziesmām un dejām.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Pirmais iespaids ir maldinošs.