Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Agnese
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Beļģija
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Vairākus mēnešus pirms došanās apmaiņā iepazinos ar studiju kursiem, kas man apmaiņā pavadītājā gadā būtu jāiziet RSU un centos piemeklēt atbilstošus priekšmetus viesuniversitātē. Lielākoties izdevās veiksmīgi atrast atbilstošos priekšmetus, bet grūtībās sagādāja ECTS punktu saskaņošana, kas viesuniversitāte visiem priekšmetiem neatkarīgi no apgūstamās vielas daudzuma vai stundu skaita ir 5 ECTS, turpretī RSU priekšmetiem ir lielas atšķirības iegūstamajos kredītpunktos starp dažādiem priekšmetiem. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Studijas Briseles universitātē tiek organizētās pēc ļoti atšķirīga modeļa nekā tas ir RSU. Teorētiskā mācību viela tiek studentiem nolasīta lielajās lekciju auditorijās un lekcijās jāpavada visa diena (8-10 stundas). Atsevišķos priekšmetos (ķirurģija, psihiatrija) tika organizēti daži praktiskie semināri, tomēr teorētiskās lekcijas ir apmācības pamatā. Pēc tam ir iespējams papildināt apgūto teoriju izejot mēnesi garas prakses (kopā 3) dažādās specialitātēs lielākajās Briseles slimnīcās (vietējiem studentiem obligāti, Erasmus studentiem izvēles kārtībā). Grūtības sagādāja arī tas, ka tā kā man nācās ņemt priekšmetus no dažādiem kursiem (3.,4.,5.), lekcijas bieži vien notika vienlaicīgi, līdz ar to uz visām aiziet nebija iespējams. Tas pats arī ar eksāmeniem, kas organizēti divās eksāmenu sesijās janvārī un jūnijā, divos dažādu kursu priekšmetos, tie var būt gan uzreiz viens aiz otra sekojošās dienās, gan citreiz pat vienlaicīgi.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Dzīvoju īrētā istabā dalītā dzīvoklī ar vietējiem beļģu studentiem. Universitāte parasti nepiedāvā apmaiņas studentiem kopmītnes un visi Erasmus studenti dzīvo īrētās istabās dzīvokļos.

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Nē. Stipendija sedza dzīvokļa īri, bet pārējās sadzīves izmaksas Briselē sanāk jūtami lielākas nekā Rīgā. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

1.Pašam aktīvi sekot līdzi mācību procesā notiekošajam, komunicējot ar citiem (vietējiem) studentiem, jo bieži vien mācību organizācijā parādās neskaidrības un informācijas trūkums no universitātes puses.

2. Mācībās jābūt ļoti lielai pašdisciplīnai. Tā kā lekciju apmeklējums nav obligāts, un pārbaudījumu semestra laikā nav, tad veiksmīga priekšmeta nokārtošana ir atkarīga tikai no viena vienīga eksāmena semestra beigās, bet nemācoties pašam pakāpeniski visa semestra laikā, nokārtot 5-6 eksāmenus sesijas 2-3 nedēļās pēc tam ir gandrīz neiespējami.

3. Noteikti izmantot iespēju iet piedāvātajās praksēs slimnīcā, jo tieši tur visefektīvāk nostiprinās teorētiskās zināšanas, uzlabojas franču valoda un iespējas iepazīties ar iedvesmojošiem ārstiem, no dažādām Eiropas valstīm.

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Pirmkārt, tā ir pati pilsēta - Brisele. Ne par velti tā ir Eiropas centrs un tur vienmēr kaut kas notiek un ir ļoti daudz ko darīt – muzeji, koncerti, pasākumi. No Briseles arī viegli iespējams nokļūt uz tuvumā esošām citām pilsētām – Londonu, Parīzi, Amsterdamu aptuveni 2-3 stundās. Kā arī tā ir īsts multikulturāls kokteilis, kur dienas laikā uz ielas var dzirdēt kā minimums 10 dažādas valodas. Otrkārt, visi satiktie cilvēki (studenti, ārsti/pasniedzēji) vienmēr bija atsaucīgi un ieinteresēti dalīties savā pieredzē arī ar ārzemju studentiem.

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Mācību process medicīnas studijās var būt ļoti atšķirīgs dažādās valstīs, tomēr medicīnas studenti un ārsti, lai no kurienes mēs nākam, kopīgu valodu atrast ir pārsteidzoši viegli.