Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Anete
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Turcija
Studiju programma
Fizioterapija
Mobilitātes veids
Prakse
Mobilitātes periods
-

Kā atradi prakses vietu?

Universitātes mājas lapa www.rsu.lv

Kādi bija tavi prakses uzdevumi? Apraksti vienu tipisku dienu prakses vietā!

Vienā no prakses vietām katram fizioterapijas studentam tika uzticēti 5-6 pacienti, ar kuriem strādāt patstāvīgi. Prakse līdzinājās normālai darba dienai – no plkst. 9:00 līdz 16:00. Katram pacientam tiek veltīta viena stunda. Pirmreizējā apskatē students veic pacienta izmeklēšanu, noskaidro sūdzības u.c. ārstniecībai nepieciešamo informāciju. Fizioterapeiti uzticas studentiem un ļauj pašiem izveidot terapijas programmu, vadoties pēc rehabilitācijas ārsta norādītā plāna. Parasti sākumā pacients saņem fizikālās terapijas procedūru, kā piemēram, ultraskaņu vai TENS kombinācijā ar aukstuma vai siltuma paku. Tad seko manuālā terapija – pasīvas, aktīvas-asistējošas un aktīvas kustības locītavās. Plaši tiek izmantota PNF tehnika. Nobeigumā tiek veikti aktīvi vingrojumi – trenēts kustību apjoms, muskuļu spēks, koordinācija, līdzsvars, gaita. Konkrētajā slimnīcā ir ambulatorā fizioterapijas nodaļa, un lielākoties pacienti bija ar ortopēdiskajām un neiroloģiskajām problēmām hroniskajā periodā.

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Es īrēju istabu privātā dzīvoklī, kuru atradu ar Facebook palīdzību. Galvenais ieguvums bija mierīga, klusa apkārtne, kas Stambulā ir retums. Universitātei ir kopmītnes, taču informācija par tām netika sniegta. Stambulā ir arī vairākas Erasmus daudzdzīvokļu mājas – dzīvokļi, kas tiek dalīti ar citiem apmaiņas studentiem, brīvprātīgajiem vai ārzemniekiem, kuri ieradušies Stambulā strādāt. Veidojas tāda kā komūna regulāri tiek rīkoti pasākumi. Jāņem vērā, ka minimālais izīrēšanas periods Stambulā ir 4 mēneši.
 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Jā.

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Dodoties apmaiņā, angļu valodas prasmes diemžēl nesanāks uzlabot, lielākoties mēs dosim iespēju citiem praktizēties valodā.  Ja esi sabiedrisks, tad meklē ārzemniekus, ar kuriem socializēties. Turki ir ļoti draudzīgi, viņi centīsies parādīt labākās vietas un gādās, lai tu būtu apmierināts, taču lielas sarunas nesanāks valodas barjeras dēļ. 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Man visspilgtāk atmiņā paliks nedēļas nogales, kuras pavadīju draugu ģimenes lokā. Atkārtošos sakot, ka turki ir ļoti viesmīlīgi, draudzīgi un ģimeniski, bet tās nudien ir viņu izteiktākās rakstura iezīmes. Lai arī kurp devos, vienmēr jutos gaidīta, laipni uzņemta un pavadīta ar vārdiem, ka šeit man esot vēl vienas mājas – mani gaidīšot ciemos. 
Tāpat neatņemama turku kultūras iezīme ir ēdiens. Tā ir pilnīgi pretēja ēšanas kultūra mūsējai – svarīgs ir pasniegšanas veids, ēdieni ir piesātināti ar lielu garšas buķeti, viens ierastais ēdiens tiek pagatavots visdažādākajās variācijās, mielošanās notiek nesteidzīgi, visiem kopā esot. 
 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Ceļošana, dzīvošana citā valstī un svešu cilvēku iepazīšana atver acis un prātu. Cilvēks kļūst brīvāks no aizspriedumiem, viņam paveras jauni apvāršņi, tiek apzinātas savas spējas un varēšana brīdī, kad tiek iziets ārpus komforta zonas. 

Tajā pašā laikā guvu atziņu, ka jāpaliek pie savām saknēm. Ir patīkami svinēt savus svētkus, piekopt tradīcijas, dzirdēt savu valodu un atrasties to cilvēku vidū, kas saprot tevi bez vārdiem, jo esat nākuši no vienas vides.