Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Elīza
Studiju gads
4. kurss
Valsts
Ungārija
Studiju programma
Zobārstniecība
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Studiju plāna sagatavošana sākas ar rūpīgu universitātes piedāvāto kursu izpēti, jāatrod un jāizvēlas kursi, kas atbilst RSU studiju plānam, tas jāsagatavo un jāiesniedz fakultātes atbildīgajai personai. Ja nepieciešams, jāveic izmaiņas, labojumi, lai sastādītu plānu, kas ir akceptējams. Devos uz Debrecenu ar apstiprinātu plānu, taču ierodoties uz vietas nācās to nedaudz mainīt, jo daži piedāvātie izvēles priekšmeti tika atcelti, tādēļ jāatrod un jāizvēlas citi kursi. Taču kopumā plāna sastādīšana nesagādāja lielas grūtības, atsaucīga bija gan RSU, gan Debrecenas universitāte. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Lai iegūtu atļauju uzsākt darbu nodarbībās klīnikā, pirmajā nedēļā tika organizēts praktiskais eksāmens preklīnikā, kurā tiek pārbaudītas iemaņas terapijā un protezēšanā. Katru nedēļu 3 dienas ir lekcijas un teorētiskās nodarbības un 2 dienas ir darbs klīnikā. Lekciju saturs un kvalitāte ir augstā līmenī, prasības ir diezgan augstas. Interesanti, ka katram studentam pašam ir jāveic reģistrācija gan obligātajiem, gan izvēles priekšmetiem, kā arī eksāmeniem online sistēmā. Semestra beigās ieskaites tiek organizētas kā testi planšetdatoros vai arī mutiskie eksāmeni. Mācību process man šķita aizraujošs un patīkams, pasniedzēji zinoši, atsaucīgi, ļoti iepriecināja tas, ka studenti bija ļoti izpalīdzīgi, draudzīgi, liela daļa mācību procesa tika pavadīts mācoties kopā!

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

Es dzīvoju universitātes kopmītnēs “Kossuth”. Tās, manuprāt, ir ļoti labas -  atbilstoši to cenai. Istabiņas tīras, kārtīgas, tajās dzīvo pa 2 cilvēkiem. Istabiņā ir arī ledusskapis, duša, TV. Reizi 2 nedēļās tiek apmainīta gultasveļa un tīrīta vannas istaba. Virtuve ir viena katrā stāvā. Kopmītnes vērtēju kā drošas, ļoti ērta atrašanās vieta – 2 min gājienā no universitātes un 3 min no sabiedriskā transporta. 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Ja nedzīvo ļoti izšķērdīgi, tad dzīvošanas izmaksu segšanai ar piešķirto stipendiju var iztikt. Tomēr gana daudz līdzekļu jāplāno dalībai kultūras, mākslas, izklaides pasākumos. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

Debrecena ir ļoti maza, taču tai piemīt savs šarms. Pirms doties uz šo vietu ir jāsaprot, ka tā nav lielpilsēta, toties tā ir jauka, mājīga, droša un zaļa pilsēta. Es ieteiktu izvēlēties “Kossuth” kopmītnes par savu dzīvesvietu to lokalizācijas dēļ, kā arī tā ir iespēja izbaudīt dzīvi īstā studentu pilsētiņā. Universitāte daudz domā par studentu ērtībām, sniedz daudz dažādu iespēju, ko ieteiktu nekavējoties izzināt un izmantot. 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Ir gandrīz neiespējami nosaukt visjaukāko atmiņu vai piedzīvojumu no Erasmus pieredzes, jo visi šie 5 mēneši vienmēr paliks manā atmiņā kā neaizmirstamākais piedzīvojums! Spilgti atmiņā paliks “Welcome dinner” pasākums, kurā baudījām tradicionālos ēdienus un mācījāmies ungāru dejas, ESN organizētie braucieni uz Budapeštu, Egeru, kopīga piparkūku cepšana Ziemassvētkos, karaoke vakari, brazīļu dārza deju vakars un vēl, un vēl.  Manuprāt, neatņemama dzīves sastāvdaļa ir ceļošana, tādēļ katru brīvo brīdi izmantoju, lai dotos iepazīt kādu Ungārijas pilsētu vai kaimiņvalsti un jāsaka, ka pat mazākais izbrauciens lieliskā jauniegūto draugu kompānijā pārvērtās par neticami aizraujošu piedzīvojumu!

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Izkāpjot no savas komforta zonas, vislabāk varu iepazīt savas stiprās un vājās rakstura iezīmes, iemācīties, kā tikt galā ar sarežģītām situācijām, kā un kur meklēt palīdzību visdažādākajās dzīves situācijās. Kā arī, lielisks veids, kā iepazīt pasauli, citu valstu kultūru, paradumus, politisko, reliģisko situāciju ir iepazīt cilvēkus no visām pasaules malām! Šo 5 mēnešu laikā es ieguvu milzu pieredzi, tuvus draugus, fantastiskas atmiņas un atziņas, to starpā – izglītība un iespēja studēt, mācīties ir ļoti liela vērtība, kas nav dota visiem, tādēļ tas ir jānovērtē!