Pārlekt uz galveno saturu
Vārds, uzvārds
Elza
Studiju gads
5. kurss
Valsts
Studiju programma
Medicīna
Mobilitātes veids
Studijas
Mobilitātes periods
-

Kā notika studiju plāna sagatavošana?

Pilzenes koordinatore ļoti laicīgi visiem Erasmus studentiem izsūtīja informatīvus e-pastus, kuros bija ietverts links uz universitātē pieejamajiem priekšmetiem. Dodoties apmaiņā uz 5. studiju gadu, izdevās aizstāt lielāko daļu no RSU 5. kursa priekšmetiem, paņēmu arī 3 priekšmetus no RSU 6. kursa. Jārēķinās ar to, ka Tur daudzi priekšmeti, piemēram, ķirurģija nav sadalīta atsevišķi kā tas ir Latvijā, tur vienā priekšmetā ir apvienotas vairākas specialitātes (piem. Sirds ķirurģija, neiroķirurģija un bērnu ķirurģija), tāpēc var nākties izvēlēties 2 lielus ķirurģijas blokus, jo katrā ir kaut kas no vajadzīgā. 

Kā tiek organizēts mācību process? Apraksti atšķirīgo mācību procesā!

Man nepieciešamie priekšmeti 5. un 6. studiju gadam CHUNI bija 4. un 5. kursa priekšmeti, tāpēc man bija individuāls studiju grafiks, lai nepārklātos ar otra gada priekšmetiem. 
Studijas norisinās kopā ar internacionālo studentu grupām, pateicoties manam grafikam, iepazinos ar visām 4. un 5. gada studiju grupām. Mācības notiek angļu valodā, visiem pasniedzējiem valoda ir labā līmenī. Universitāte piedāvā labu mācību literatūru, studiju portālā var uzzināt visu kursa aprakstu, lai laicīgi sagatavotos uz nodarbībām. Vienmēr ir ļoti skaidri zināms kas ir jāapgūst uz nākošo nodarbību. Nodarbības gandrīz visos priekšmetos jau sākot no 3. studiju gada tiek dalītas – puse nodarbības ir teorētiski, puse praktiski. Dažas nodarbības ilgst 2-3 h, 5. gada studiju ciklos dažas nodarbības ilgst pat 7-8h. Visi piektā gada priekšmeti sākas jau 7:30-8:00. Nodarbībās devāmies pie pacientiem, gan grupā, gan pāros. Kopā ar internacionālajiem studentiem, kuri šo gadu laikā ir iemācījušies čehu valodas pamatus, izmeklējām pacientus. Citās reizēs pasniedzējs palīdzēja, tulkojot. 
Pasniedzēji atļauj un iedrošina darīt daudz praktiski - trenēties vienam uz otra ielikt i/v katetrus, pašiem izmeklēt pacientus, iet uz operācijām, ja ir vēlme, arī asistēt tajās nodarbības beigās vai pēc tās. Dažos priekšmetos eksāmeni ir mutiski, dažos rakstiski, un dažos arī praktiski. 
 

Kādi bija dzīvošanas apstākļi?

 Dzīvoju kopmītnēs, kuras izmaksāja aptuveni 120 eur/mēn, tās atradās 5 min gājiena attālumā no universitātes slimnīcas Lochotin un 4 tramvaja pieturu attālumā no otras universitātes slimnīcas Bory. Pilzenes centrs ir 15 min gājiena attālumā, tuvu ir sabiedriskā transporta pieturas. 
Kopmītnēs ir lifts un tur dzīvoju divvietīgā istabā, kurai ir vannasistaba, kura tiek dalīta ar otru istabu. Istabā ir gulta ar segu un spilvenu, galds, plaukts, kumode, liels skapis. Virtuves zonā ir ledusskapis un elektriskā plītiņa, taču visi trauki, arī nepieciešamie katli/pannas ir jāsagādā pašam. Ja ir draugi, ir jātaisa barteris un jāaizņemās, jo visu iedzīvi iepirkt uz pāris mēnešiem šķiet bezjēdzīgi. Vannasistabā ir atsevišķa duša un tualete, divas izlietnes. 9. mēnešu laikā nekad nebija problēmas ar vannasistabas nepieejamību. Ir pieejama veļas mašīna par 40 ck, kura gan ir tikai viena, bet arī tas nekad nesagādāja pārāk lielas problēmas, visiem bija tīras drēbes. Drēbju žāvētāja meklējumos var iepazīties ar cilvēkiem no blakus istabām, jo kādam studentam, kurš tur mācās vairākus gadus, tāds noteikti būs un aizdos. 
Kopmītnēs var sarunāt arī viesu izmitināšanu par pāris eiro. 
Ja ir vēlme dzīvot vienatnē, ir iespējams samaksāt dubultu summu un dzīvot vienam divvietīgā istabā, ja tāda vēl ir pieejama.
 

Vai piešķirtā stipendija bija pietiekama dzīvošanas izmaksu segšanai?

Jā, bija. Taču, es brīvdienās daudz ceļoju,  tāpēc iztērēju arī nedaudz no savas naudas. Bet ar piešķirto stipendiju var ļoti labi izdzīvot. 

Ieteikumi, padomi citiem studentiem, kas dosies mobilitātē uz šo pilsētu?

1. Dzīvo kopmītnēs - tur var ļoti ātri iepazīties ar citiem studentiem. 
2. Uztaisi ISIC karti - Čehijā studentiem ir 75% atlaide visiem vilcieniem un autobusiem – lieliska iespēja izbraukāt Čehiju iztērējot vien pāris eiro par transportu  nedēļas nogalē. Noteikti jāapbraukā Čehija.
3. Facebook laicīgi piereģistrēties grupā “ISMAP SALES” , kurā vietējie ārzemju studenti izpārdod savas mantas. Tur par lētu naudu nopirkt nepieciešamos sadzīves piederumus. 
4. Apmeklēt visus Erasmus student network (ESN) rīkotos pasākumus – tajos var uzzināt daudz par citām kultūrām un iepazīt jaunus cilvēkus, doties pārgājienos un ekskursijās. 
5. Lidojot uz/no Čehijas izpētīt lidojumus no tuvējām pilsētām, piemēram, Berlīnes. Nereti lidojums + autobuss līdz kādai lidostai būs lētāks, kā lidojums Prāga- Rīga. 
6. Izmantot lēto lidostu klātbūtni un aizlidot kaut kur atpūsties brīvdienās. 
7. Uzkāpt Čehijas augstākajā kalnā – Šņežka. Apceļot tuvējās valstis – Poliju, Vāciju, Austriju, Slovākiju. 
8. Paņemt līdzi rupjmaizes kukuli un ielikt saldētavā- ja brauc uz diviem semestriem, pēc pāris mēnešiem rupjmaize tiešām pietrūks. 
9. Paņemt līdz kādus latviskus gardumus vai dzērienus ar ko pacienāt draugus. Paņemt līdz kādus suvenīrus/mazus nieciņus no Latvijas – kad semestris tuvosies beigām, gribēsies saviem tuvajiem draugiem kaut ko iedot ceļavējam, lai atcerētos kopā piedzīvoto un atgādinātu, ka Latvijā viņi vienmēr ir gaidīti.
 

Visjaukākā atmiņa/piedzīvojums no Erasmus pieredzes

Es tur iepazinos ar tik dažādiem cilvēkiem un apzinājos, cik mūsos daudz ir kopīga, kaut nākam no dažādām pasaules malām. Tā ir visnotaļ jauka sajūta. Es atceros, kā , ciemojoties pie savas RSU kursa biedrenes Erasmusā Insbrukā,  18. novembrī uzkāpām kalnā un nobildējāmies ar Latvijas karogu. 
Svinēt Ziemassvētkus ar visiem erasmus studentiem un visi kopā piedzīvotie pārgājieni, pikniki un pasākumi ilgi paliks manā atmiņā. Kāpiens Čehijas augstākajā kalnā “Šņežka” bija pēdējais lielais piedzīvojums pirms braukšanas prom, to es sirsnīgi atceros. Brauciens uz Portugāli ciemos pie jauniegūtajiem draugiem, kurā ēdām pārāk daudz Pastel de Nata un vērojām saulrietus okeānā noteikti ir viena no atmiņā paliekošākajām pieredzēm. To visu jau nevar uzrakstīt!
 

Visvērtīgākā atziņa/mācība

Izmantot iespēju aizbraukt apmaiņas programmā, jo tikai tā var uzzināt daudz jauna par pasauli, arī savu iekšējo. Mājas vienmēr sagaidīs atpakaļ, bet piedzīvojumi ir jāķer aiz astes. Kurš neriskē, neiegūst daudz jaunus draugus no visas pasaules.